Gençlik merkezi faaliyetlerine katılan bireylerin beklenti ve memnuniyet düzeylerinin incelenmesi Kayseri ili örneği
Examination of expectations and satisfaction levels of individuals participating in youth center activities case of Kayseri province
  1. Tez No: 836217
  2. Yazar: ALİ KARAGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKKI ULUCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beklenti, Genç, Gençlik Merkezi, Memnuniyet, Expectation, Satisfaction, Youth, Youth Center
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu araştırma, Kayseri Gençlik ve Spor İl Müdürlükleri uhdesinde faaliyet gösteren gençlik merkezlerine katılan bireylerin beklenti ve memnuniyet düzeylerini incelemeyi amaçlamıştır. Araştırmada kullanılan betimsel ve ilişkisel araştırma yöntemleriyle, bireylerin gençlik merkezi projeleri, faaliyetleri ve etkinliklerine yönelik beklenti ve memnuniyetlerini objektif bir şekilde belirlemek hedeflenmiştir. Araştırmanın örneklemi, üç farklı gençlik merkezinde çeşitli faaliyetlere katılan 478 bireyden oluşmaktadır. Çalışmada gençlik merkezlerine katılan bireyler hakkında bilgi toplamak için kişisel bilgi formu“Gençlik Merkezleri Beklenti Ölçeği”ve“Gençlik Merkezleri Memnuniyet Ölçeği”veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Verilerin analizinde IBM SPSS 20.0 istatistik paket programı kullanılmıştır. Demografik değişkenler, envanter toplam puanları ve faktör puanları frekans (f) ve yüzde (%) değerleri olarak belirlenmiştir. Katılımcıların tanımlayıcı özelliklerine göre ölçek düzeylerindeki farklılaşmaların incelenmesinde bağımsız gruplar t-testi ve tek yönlü varyans analizinden (Anova) faydalanılmıştır. Elde edilen farklılıkların belirlenmesi için LSD testi uygulanmıştır. Ölçekler arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmak için Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Analizi uygulanmıştır. Faaliyetlere katılan bireylerin memnuniyet düzeyleri ve beklenti düzeylerinin; cinsiyet ve ikametgâh durumu değişkenlerindeki tüm alt boyutlarda gruplar arasında anlamlı farklılığa rastlanmazken, yaş değişkenine göre anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra katılımcıların beklenti düzeylerinde, öğrenim durumu değişkenine göre anlamlı bir farklılığa rastlanmazken memnuniyet düzeylerinde öğrenim durumu değişkenine göre gruplar arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Sonuç olarak, bu araştırma, Gençlik Merkezi faaliyetlerine katılan bireylerin beklenti ve memnuniyet düzeyleri arasında çeşitli faktörlerin etkili olduğunu göstermektedir. Yaş ve öğrenim düzeyi gibi değişkenlerin, bireylerin faaliyetlere yönelik beklenti ve memnuniyet düzeylerini etkileyebileceği görülmüştür. Bu bulguların, Gençlik Merkezi yöneticileri ve organizatörleri tarafından faaliyetlerin daha etkili ve katılımcı odaklı hale getirilmesi için dikkate alınabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This research aimed to examine the expectations and satisfaction levels of individuals participating in youth centers operating under Kayseri Provincial Directorates of Youth and Sports. With the descriptive and relational research methods used in the study, it was aimed to objectively determine the expectations and satisfaction of individuals towards youth center projects, activities and activities. The sample of the study consists of 478 individuals who participated in various activities in three different youth centers. In the study, the personal information form“Youth Centers Expectation Scale”and“Youth Centers Satisfaction Scale”were used as data collection tools to collect information about individuals participating in youth centers. IBM SPSS 20.0 statistical package program was used in the analysis of the data. Demographic variables, inventory total scores and factor scores were determined as frequency (f) and percentage (%) values. The independent samples t-test and one-way analysis of variance (ANOVA) were employed in examining differences in the scale levels based on participants' descriptive characteristics in this study. LSD test was applied to determine the differences obtained. Pearson Moments Multiplication Correlation Analysis was applied to reveal the relationship between the scales. The satisfaction levels and expectation levels of the individuals participating in the activities; While there was no significant difference between the groups in all sub-dimensions in gender and residence status variables, a significant difference was found according to the age variable. In addition, while there was no significant difference in the expectation levels of the participants according to the education status variable, a significant difference was found between the groups according to the learning status variable of the satisfaction levels. In conclusion, this research shows that various factors are effective among the expectations and satisfaction levels of individuals participating in Youth Center activities. It has been observed that variables such as age and education level can affect the expectation and satisfaction levels of individuals towards activities. It is thought that these findings can be taken into account by the Youth Center managers and organizers to make the activities more effective and participant-oriented.