Dindarlık, bilişsel esneklik ve öfke kontrolü ilişkisi üzerine bir araştırma
A research on the relationship of religiosity, cognitive flexibility and anger control
- Tez No: 836246
- Danışmanlar: PROF. DR. ADEM ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Dindarlık, Bilişsel Esneklik, Öfke Kontrolü, Religiosity, Cognitive Flexibility, Anger Control
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 256
Özet
Bu araştırmanın amacı, bireylerin hayatında önemli bir yeri olan dindarlık, bilişsel esneklik ve öfke kontrolü arasındaki ilişkiyi tespit etmektir. Araştırmanın örneklem grubunu, 2022- 2023 eğitim öğretim yılında Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi'nin farklı fakültelerinde öğrenim gören 339 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmamızda dindarlık ile ilgili verilerin toplanmasında“Dini Hayat Ölçeği”(DHÖ), bilişsel esneklik ile ilgili bilgilerin toplanmasında Bilişsel Esneklik Envanteri (BEE), öfke kontrolü ile ilgili verilerin toplanmasında ise“Çok Boyutlu Öfke Ölçeği”(ÇBÖÖ) kullanılmıştır. Toplanan veriler SPSS yardımıyla analiz edilmiştir. Araştırmamızda dindarlık ile bilişsel esneklik arasında pozitif yönlü, anlamlı ve düşük derecede bir ilişki olduğu, katılıcıların dindarlık puanları arttıkça bilişsel esneklik puanlarının arttığı tespit edilmiştir. Dindarlık ile kişiler arası öfke ölçeği ve intikam alt boyutu arasında negatif yönlü ve anlamlı bir ilişkinin olduğu; dindarlık puanları yükseldikçe örneklemin kişiler arası öfke puanlarının düştüğü, yani öfke kontrollerinin yükseldiği tespit edilmiştir. Dindarlığın ve boyutlarının bağımsız değişken, bilişsel esneklik ve kişiler arası öfke boyutlarının bağımlı değişken olarak girdiği regresyon analizde ise dindarlığın bilişsel esnekliği anlamlı düzeyde yordadığı, fakat kişiler arası öfke kontrolünü yordamadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the relationship between religiosity, cognitive flexibility and anger control, which have an important place in individuals' lives. The sample group of the research consists of 339 students studying in different faculties of Karamanoğlu Mehmetbey University in the 2022-2023 academic year. In our research, the“Religious Life Scale”(RCS) was used to collect data on religiosity, the Cognitive Flexibility Inventory (CEE) was used to collect information on cognitive flexibility, and the“Multidimensional Anger Scale”(MDSS) was used to collect data on anger management. The collected data were analyzed with the help of SPSS. In our research, it was determined that there was a positive, significant and low-level relationship between religiosity and cognitive flexibility, and as the participants' religiosity scores increased, their cognitive flexibility scores increased. There is a negative and significant relationship between religiosity and the interpersonal anger scale and revenge subscale; It was determined that as religiosity scores increased, the sample's interpersonal anger scores decreased, meaning their anger control increased. In the regression analysis, in which religiosity and its dimensions were entered as independent variables, and cognitive flexibility and interpersonal anger dimensions were entered as dependent variables, it was determined that religiosity significantly predicted cognitive flexibility, but did not predict interpersonal anger control.