Multiple skleroz hastalarında telerehabilitasyon yönteminin solunum fonksiyonları üzerindeki etkinliği
The effectiveness of tele-rehabilitation methods on respiratory functions in multiple sclerosis patients
- Tez No: 836314
- Danışmanlar: PROF. DR. CAHİT BAĞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiology, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Multiple Skleroz, Multiple Skleroz Yaşam Kalitesi Ölçeği-54, Solunum Fonksiyon Testi, Telerehabilitasyon, Yorgunluk Şiddeti Ölçeği, Fatigue Severity Scale, Multiple Sclerosis, Multiple Sclerosis Quality of Life-54, Respiratory Function Test, Tele-rehabilitation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Multiple Skleroz, kronik bir otoimmün hastalıktır ve etkilenim sahasına ve hastalığın seyrine bağlı olarak solunum fonksiyonlarının olumsuz etkilendiği gösterilmiştir. Bu çalışmada MS hastalarında telerehabilitasyon yöntemi ile uygulanan solunum egzersizlerinin solunum fonksiyonları ile ilişkisini incelemek ve yorgunluk düzeyi, yaşam kalitesi ve fonksiyonellik düzeyi üzerindeki etkisini göstermek amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışma kapsamında 50 MS hastası ilk değerlendirmelerin ardından telerehabilitasyon ve kontrol grubu olmak üzere 25 kişilik gruplara ayrılarak 8 hafta boyunca haftada 2 kez solunum egzersizi uygulanmıştır. Telerehabilitasyon grubu egzersizlerini çevrimiçi video görüntülü arama ile gerçekleştirmiş, kontrol grubu ise ev egzersizi olarak gerçekleştirmiştir. Yapılan değerlendirmelerde demografik verilerinin alınmasının ardından Solunum Fonksiyon Testi, Yorgunluk Şiddeti Ölçeği (YŞÖ), Multiple Skleroz Yaşam Kalitesi Ölçeği-54 (MSQL-54) ve 6 Dakika yürüme Testi (6DYT) uygulanmıştır. BULGULAR: Değerlendirme sonucu her iki grupta da FEV1(L), PEF (L), PEF (%), FEF%25-75 (L) değerlerinde anlamlı olarak artış görülmüştür. Ayrıca her iki grupta yorgunlukta azalma, yaşam kalitesinde ve 6 DYT mesafesinde artma görülmüştür. SONUÇ: Solunum egzersizlerinin MS hastalarında solunum fonksiyonları üzerinde olumlu etkisinin olduğu bu egzersizlerin telerehabilitasyon ile uygulanmasının anlamlı bir farkının olmadığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND AIM: Multiple Sclerosis is a chronic autoimmune disease, and it has been shown to negatively affect respiratory functions depending on the extent of involvement and the course of the disease. The aim of this study was to examine the relationship between respiratory exercises applied through tele-rehabilitation method and respiratory functions in MS patients, and to demonstrate their impact on fatigue levels, quality of life, and functional level. MATERIALS AND METHODS: Within the scope of the study, 50 MS patients were divided into tele-rehabilitation and control groups, consisting of 25 individuals each, after initial evaluations. Respiratory exercises were applied twice a week for 8 weeks. The tele-rehabilitation group performed their exercises through online video calls, while the control group performed home exercises. After obtaining demographic data, Respiratory Function Test, Fatigue Severity Scale (FSS), Multiple Sclerosis Quality of Life-54 (MSQL-54), and 6-Minute Walk Test (6MWT) were performed for assessment. RESULTS: As a result of the evaluation, significant increases were observed in FEV1(L), PEF (L), PEF (%), FEF%25-75 (L) values in both groups. Additionally, both groups showed a decrease in fatigue, an improvement in quality of life, and an increase in 6MWT distance. CONCLUSION: It was observed that respiratory exercises have a positive effect on respiratory functions in MS patients, and there was no significant difference in the application of these exercises through tele-rehabilitation.