Sivaslı Gulâmi Divanı'nın dinî-tasavvufî tahlili
Religious and mystical analysis of Sivaslı Gulâmi Divani
- Tez No: 836329
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH RAMAZAN SÜER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Sivaslı Abdülkâdir Gulâmî, Divan, Din, Tasavvuf, Tahlil, Sivaslı Abdülkâdir Gulâmî, Divan, Religion, Sufism, Analysis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Abdülkâdir Gulâmî, 1854-1886 yıllarında Sivas'ta yaşamış mutasavvıf bir şairdir. Kerkük şehrinden Sivas'a gelen Abdurrahman Hâlis-i Kerkükî'nin halifelerinden biri olan Mûr Ali Baba'nın oğludur. Kendisi Kâdiriyye tarikatının Hâlisiyye koluna mensup bir şeyhtir. Bu çalışma, XIX. yüzyılda yaşamış sufi bir şair olan Abdülkâdir Gulâmî'nin Divan'ı üzerinedir. Sivaslı Gulâmî Divan'ı dinî ve tasavvufî açıdan geniş bir biçimde incelenmiştir. Tezimizde öncelikle şairin hayatını ve eserlerini muhtelif kaynaklardan araştırıp bu konularda bilgi verilmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda şairimizin tanıtılması amaçlanmıştır. Daha sonra Sivaslı Gulâmî Divanı'ndaki dinî-tasavvufî mefhumlar sistemli ve düzenli bir şekilde tasnife tabi tutulmuştur. Bu kavramlardan hareketle başlıklar tespit edilerek çalışmanın ana temasını oluşturan yorumlar ve açıklamalar örnek beyitler eşliğinde verilmiştir. Beyitler konularla alakalı olarak yazılmış, Divan'da bulunduğu sayfa numaraları dipnotla gösterilmiştir. Abdülkâdir Gulâmî'nin Divan'ı incelendiğinde şiirlerinin hemen hemen hepsinin tasavvufî temayı işlediği görülmektedir. Ayrıca kendisinin de samimî bir mutasavvıf ve gönül adamı olduğunu da rahatlıkla ifade edebiliriz.
Özet (Çeviri)
Abd al-Qādir Ghulāmī is a sufi poet who lived in Sivas between 1854-1886. He is the son of Nur Ali Baba, one of the caliphs of Abdurrahman Halis-i Kerkukȋ, who came to Sivas from Kerkuk. He is a sheikh who belongs to the Halisiyye branch of the Kâdiriyye sect. This study is about the Diwan of Abd al-Qādir Ghulāmī, a sufi poet who lived in the 19th century. The Sivaslı Ghulāmī Diwan has been extensively studied in terms of religion and mystical. In our thesis, first of all, we tried to give information by researching the life and works of the poet from various sources. In this context, it is aimed to introduce our poet. Later, the religious-mystical notions in the Sivaslı Ghulāmī Diwan were classified in a regular and systematic way. Based on these concepts, the titles were determined and the explanations and comments that constitute the main subject of the study were given with sample couplets. The couplets are written in transcription. When 'Abd al-Qādir Ghulāmī 's Diwan is examined, it is seen that almost all of his poems deal with the mystical theme. In addition, we can easily express that he is a sincere Sufi and a man of heart.