Toplumsal cinsiyet eşitsizliği tartışmaları bağlamında Kadem Derneği'nin İstanbul Sözleşmesine yaklaşımı
Kadem Association's approach to the Istanbul Convention in the context of gender inequality discussions
  1. Tez No: 836336
  2. Yazar: GÜLİSTAN TAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN ÇAPCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet, KADEM Derneği, İstanbul Sözleşmesi, Gender, KADEM Association and Istanbul Convention
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmada İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesinin ardından KADEM'in (Kadın ve Demokrasi Derneği) sözleşmeye yönelik fesih kararına tepki vermemesinin arka planındaki temel faktörlerin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda söz konusu derneğin kamuoyu açıklamaları ve sosyal medyadaki paylaşımları üzerinden değerlendirmeler yapılmıştır. Araştırma bulgularına göre; cinsiyette“eşitlik”kavramı yerine“adalet”prensibini esas alarak çalışmalarını yürüten ve kadına karşı her türlü şiddeti reddedip engellemeyi hedefleyen; bu yüzden kadınların toplumda bilinçli bireyler olarak şiddetin farkında olmaları amacıyla faaliyetler yürüten KADEM Derneği'nin İstanbul Sözleşmesi'nden Türkiye'nin tek taraflı olarak çekilmesinin ardından, sözleşmenin fesih kararına karşı çıkmamasının temelinde; vizyon ve misyon kaygılarının yanı sıra, toplumsal ve politik nedenlerin olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to explain the main factors behind the KADEM Association (Women and Democracy Association) not reacting to the annulment decision against the Istanbul Convention after the termination of the Istanbul Convention. In this context, literature review, public statements and data in social media were collected and evaluated. According to the findings obtained in the study; carrying out its activities based on the principle of“justice”instead of the concept of“equality”in gender and aiming to reject and prevent all kinds of violence against women; Therefore, on the basis of KADEM Association, which has made great efforts to make women aware of violence as conscious individuals in the society, did not oppose the annulment decision of the convention after Turkey unilaterally withdrew from the Istanbul Convention, which is an international document against violence; In addition to vision and mission concerns, it has been determined that there are social and political reasons.