Türkiye'de erken çocukluk döneminde drama ile ilgili yapılan lisansüstü tezlerin eğilimi
The tendency of postgraduate theses on drama in early childhood education in Turkey
  1. Tez No: 836341
  2. Yazar: ESRA ANDİÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BUKET KARADAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Erken Çocukluk Dönemi, Drama, Lisansüstü Tez, Betimsel Analiz, Early Childhood, Drama, Graduate Thesis, Descriptive Analysis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de erken çocukluk döneminde drama ile ilgili yapılan lisansüstü tez eğilimlerinin ne yönde olduğunu belirlemektir. Bu araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmış olup desen olarak doküman inceleme yöntemi tercih edilmiştir. Bu araştırmanın amacı; Türkiye'de erken çocukluk döneminde drama ile ilgili üniversitelerde lisansüstü düzeyde 2005 ile 2023 yılları arasında gerçekleştirilmiş YÖK Ulusal Tez Merkezinde açık olan altmış yedi adet lisansüstü çalışmanın eğilimini belirlemektir. Bu araştırmada alanda yapılan çalışmalardan esinlenerek araştırmacı tarafından geliştirilen Tez Sınıflandırma Formu kullanılmıştır. Bu formda tez çalışmalarında tezlerin program düzeyi, yılı, üniversitesi, konu başlıkları, anahtar kelimeleri, yaş (ay) grubu, örneklem (kişi) sayısı, araştırma deseni, araştırma yöntemi, veri toplama araçları, veri analizi, veri analizinde kullanılan programlar açısından eğilimleri, etki büyüklüğü belirtme oranı incelenmiştir. Araştırmanın sonucuna bakıldığında Türkiye'de erken çocukluk döneminde drama ile ilgili yüksek lisans tezlerinin doktora tezlerine göre daha çok yazıldığı, 2019 yılında en fazla çalışmanın Gazi Üniversitesinde yapıldığı sonucuna ulaşılmıştır. Lisansüstü tezlerde en fazla beceri geliştirme konusunun yer aldığı, en çok kullanılan anahtar kavramlarının drama, yaratıcı drama, okul öncesi, okul öncesi eğitimi olduğu, örneklemin en fazla 21-40 kişi aralığında olduğu, yaş (ay) grubunun en fazla 60-72 aylık öğrenciler olduğu görülmüştür. Ayrıca tezlerde ağırlıklı olarak nicel araştırma yöntemini ve deneysel araştırma modellerini tercih edildiği dikkat çekmiştir. Tezlerde en fazla kullanılan veri toplama aracını formlar oluştururken veri analizinde en fazla nicel veri analizi alanında Mann Whitney nitel veri analizi alanında betimsel analiz U Testi ve veri analizi programı olarak en fazla SPSS kullanılmıştır. Yazılan tezlerde etki büyüklüğüne az sayıda tezde yer verildiği görülmüştür. Araştırma bulgularına ve ulaşılan sonuçlara göre gelecekteki çalışmalara ışık tutması amacıyla çeşitli öneriler belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the trends of postgraduate theses on drama in early childhood in Turkey. In this study, qualitative research method was used and document analysis method was preferred as a design. The aim of this study is to determine the trends of sixty-seven postgraduate studies on drama in early childhood in Turkey, which were conducted between 2005 and 2023 at the postgraduate level in universities and are open in the YÖK National Thesis Center. In this study, the Thesis Classification Form developed by the researcher inspired by the studies conducted in the field was used. In this form, the trends of the theses in terms of program level, year, university, subject headings, keywords, age (month) group, sample (person) number, research design, research method, data collection tools, data analysis, data analysis, programs used in data analysis, and the rate of specifying effect size were examined. When the results of the study are examined, it is concluded that master's theses related to drama in early childhood in Turkey are written more than doctoral theses, and the most studies were conducted at Gazi University in 2019. It was seen that the most common topic in graduate theses was skill development, the most commonly used key concepts were drama, creative drama, preschool, preschool education, the sample was mostly between 21-40 people, and the age (month) group was mostly 60-72-month-old students. It was also noteworthy that quantitative research method and experimental research models were predominantly preferred in the theses. While forms were the most commonly used data collection tool in the theses, Mann Whitney in the field of quantitative data analysis, descriptive analysis U Test in the field of qualitative data analysis and SPSS as the data analysis program were mostly used in data analysis. It was observed that effect size was included in a small number of theses. According to the findings of the research and the results obtained, various suggestions were made in order to shed light on future studies.