Arab EFL-learners' attitude toward accent reduction in English language learning
Yabancı dil olarak İngilizce öğrenen Arap öğrencilerinin İngilizce'deki aksan azaltmasıyla ilgili tutumları
- Tez No: 836342
- Danışmanlar: PROF. VEYSEL KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ses Bilgisi, Farklılıklar, Vurgu, Modifikasyon, Arap-EFL öğrenenler, Yaş, Cinsiyet, Eğitim Düzeyi, Yeterlilik Düzeyi, Karşılaştırmalı Analiz, Phonology, Differences, Accent, Modification, Arab-EFL learners, Age, Gender, Level of Education, Level of Proficiency, Contrastive Analysis
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmanın amacı, Arap dili İngilizce öğrenen öğrencilerin neden telaffuz sorunları yaşadıklarını ve İngilizceyi aksanlı konuştuklarını anlamaktır. Dil Deneyimi ve Yeterlilik Anketini yanıtladıktan sonra, Arapça ve İngilizce dilleri arasındaki fonolojik farklılıklar dikkate alınarak yaşlarına, cinsiyetlerine, eğitim düzeylerine ve yeterlilik düzeylerine göre 20 Arap-EFL öğrencisiyle röportaj yapıldı ve ardından araştırmacı daha sonraki çalışmalar için verileri analiz etti. Arap dili İngilizce öğrenenlerin İngilizceyi aksanla konuşmalarına hangi fonolojik faktörler neden oldu? Aslına bakılırsa veri analizi, araştırmacının telaffuz problemlerinde dil çeşitliliğinin yanı sıra cinsiyet ve seviye eğitiminin de etkili bir rol oynadığını bulmasını sağladı. Bu çalışmanın bulguları ilk etapta İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenenlerin (L1) bazı özelliklerini öğrenirken (L2) aktardıklarını doğrulamaktadır çünkü Arapça ve İngilizce dilleri arasındaki farklar benzerliklerden daha fazladır. Arapça ünsüz bir dil olarak ayırt edilirken, İngilizce'de daha fazla sesli harf bulunur, bu nedenle Arapça-EFL öğrenenlerin bu seslerin çoğunu kendi ana dilleri yerine kullanmalarının nedeni budur. İkincisi, Arap kökenli yabancı dil öğrenenlerin yaşı daha az etkili bir faktör olurken, cinsiyet onların aksanı üzerinde önemli bir etki gösteriyor. Üçüncüsü, üniversitedeki Arap-EFL öğrencileri konuşma yeterliliğinde %33 puan alırken, erkekler %23 puan aldı; bu da daha yüksek yeterlilik puanına sahip kadınların erkeklere göre daha az aksan sahibi olduğu anlamına geliyor. Bununla birlikte, lisede Arap-EFL öğrenenlerin sonucu tamamen farklıdır çünkü lisede Arap-EFL öğrenen kız öğrenciler %61 puan alırken, erkekler %77 puan alırken, daha yüksek yeterlilik seviyesine sahip erkek Arap-FEL öğrenenlerin kadınlara göre daha az aksanı olduğunu göstermektedir. Bu nedenle, Arap dili İngilizce olan öğrencilere İngilizce telaffuzunu daha erken yaşta öğretmek, bu sorunu temelden çözmenin anahtarıdır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to understand why Arab-EFL learners have pronunciation problems and speak English language with accent. After answering Language Experience and Proficiency Questionnaire, 20 Arab-EFL learners were interviewed in accordance with their age, gender, level of education and level proficiency considering the phonological differences between Arabic and English languages and subsequently the researcher analyzed the data for further study to find what phonological factors have caused Arab-EFL learners to speak English language with an accent. As matter of fact, the data analysis allowed the researcher to find that besides language variation, gender and level education also play an effective role in pronunciation problems. Findings of this study in the first place verify that EFL-learners transfer some features of their (L1) while learning (L2) because the differences between Arabic and English languages are more than their similarities. Arabic is distinguished as consonant language whereas English has more vowel sounds that is why Arab-EFL learners substitute many of these sounds for their native language. Second, age of Arab-EFL leaners turned to be less effective factor while the gender shows a significant impact on their accent. Third, college female Arab-EFL learners scored 33% in speaking proficiency while males scored 23% resulting that the females with higher proficiency score has less accent than males. However, the result of high school Arab-EFL learners is completely different because high school female Arab-EFL learners scored 61% whereas males scored 77% showing that high male Arab-FEL learners with higher level of proficiency have less accent than females. Hence, teaching English pronunciation to Arab-EFL learners at earlier age is the key to solve this problem fundamentally.