The comparison of the Global South and Global North during the Covid-19 pandemic 2019-2021
Covid-19 salgınında Küresel Güney ve Küresel Kuzeyin 2019-2021 arası karşılaştırılması
- Tez No: 836346
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET TURAN ÇAĞLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: COVID-19, Güvenlik, Uluslararası Güvenlik, Küresel Kuzey, Küresel Güney, Karşılaştırmalı Analiz, Küreselleşme, COVID-19, Security, International Security, The Global North, The Global South, Comparative Analysis, Globalization
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
21. yüzyılda, COVID-19, modern güvenlik kavramında küreselleşmenin rolünün anlaşılmasına yönelik güvenlik kuramları açısından ana dönüm noktalarından birini temsil etmektedir. Çalışmanın temel amacı, 2019 ve 2021 arasındaki COVID-19 salgını sırasında Küresel Kuzey ve Küresel Güney'deki belirli ülkeleri karşılaştırmak ve ekonomik, sosyal ve güvenlik unsurlarını inceleyerek uluslararası güvenliğin salgın sırasındaki dönüşümünü anlamaktır. Salgının siyasi etkileri güvenlik kavramlarıyla bağlantılı olarak iki bölgede bireysel, ulusal ve uluslararası düzeyde ele alınmıştır. Bu çalışma“Küresel Kuzey'in salgının olumsuz ekonomik etkilerinden daha hızlı ve kolay toparlanma ihtimalinin olduğu”ve“Hem Küresel Kuzey hem de Küresel Güney'de daha iyi sağlık altyapılarına sahip olan ülkelerin, yetersiz veya kötü sağlık altyapılarına sahip ülkelere kıyasla, COVID-19 salgının olumsuz insani etkilerini daha kolay atlatacağı”hipotezlerine dayanan ana soruyu yanıtlamayı amaçlamaktadır. Bu çalışmada, Küresel Kuzey ve Küresel Güney arasındaki benzerlik ve farklılıkları tespit etmek için farklı vakalar karşılaştırmalı yöntem üzerinden incelenmiş ve yorumlayıcı analiz yoluyla da nitel araştırma yöntemleri uygulanmıştır. Küresel Kuzey ve Güney toplam 10 vaka üzerinden incelenmiştir. Küresel Kuzey için Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Kanada, Almanya ve Fransa; Küresel Güney için ise Güney Afrika, Nijerya, Türkiye, Brezilya ve Hindistan örnek vakalar olarak ele alınmıştır. Bu çerçevede çalışma, iki bölge arasındaki farkları, benzerlikleri, stratejileri ve zorlukları araştırmak ve analiz etmek için öncelikli olarak en benzer vakaların karşılaştırmasına odaklanmıştır. Bu bağlamda örneğin Küresel Kuzey açısından ABD ve Birleşik Krallık'ın veya Küresel Güney açısından Güney Afrika ve Nijerya'nın karşılaştırılması gibi benzer kapasite ve coğrafi konumlara sahip olan ülkeler karşılaştırılmıştır. Sonraki aşamada ise farklı sınıflandırmalara tabi olan Küresel Kuzey ve Küresel Güney'in salgın sırasındaki farklılıkları karşılaştırılarak araştırma derinleştirilmiştir. Araştırmanın bulguları, ekonomik, sosyal ve politik etkiler açısından iki bölge arasında önemli benzerliklerin ve farklılıkların olduğunu göstermektedir. Küresel pandemi sürecinde Küresel Kuzey'in daha etkili olan politikaları nedeniyle Küresel Güney'e kıyasla daha hızlı toparlandığı görülmüştür. Son olarak çalışma, 21. yüzyılda dönüşen güvenlik kavramının küreselleşme ile doğrudan ilişkili olduğu sonucuna ulaşmıştır.
Özet (Çeviri)
In the 21st century, COVID-19 represents one of the main turning points for security theory and enlightenment for understanding the role of globalization in the modern security concept. The study's main objective was to compare the specific countries in the Global North and the Global South during the COVID-19 pandemic between 2019 and 2021, to understand the transitioning of international security and its viewpoint during the pandemic by examining the economic, social, and political impacts of the pandemic with relation to the security concepts on an individual, national and international level within the two regions. The study also aimed to answer the main question which is based on two hypotheses“Specific countries with economic sufficiency in the Global North are more likely to lead in economic recovery after COVID-19 than the specific countries in the Global South with economic crisis and economic dependence”and“Specific countries both in the Global North and the Global South with the best health infrastructures are more likely to lead in health recovery during the COVID-19 pandemic compared to countries with inadequate or bad health infrastructures”Qualitative research methods were applied in this study by using interpretative analysis case study as well as comparative techniques using the case study analysis to determine the similarities and differences between the Global North and the Global South by using specific countries in the Global North (the US, the UK, Canada, Germany, and France) and specific countries in the Global South (South Africa, Nigeria, Turkey, Brazil, and India) as country samples for the study. To investigate and analyze the difference and similarities, strategies, and challenges between these two regions, the study first applied the 'most similar comparison', which focused on the much similar cases that happen to have one dependent variable but gives different outcomes, for instance, comparison between similar countries in terms of economic capabilities or location, in the Global North, for instance, UK and US (similar economic capabilities) or in Global South South Africa and Nigeria (similar location/ continent). Thereafter, the comparison was further deepened by comparing the differences between the specific countries in the two regions (Global North and Global South) in general since they have different classifications. The findings of the study indicate that there are both similarities and differences between the specific countries in the two regions in terms of economic, social, and political impacts and these differences are the reasons that answer the main question of this study which is based on the study's hypotheses. Finally, the study also unfolds the role of globalization with the change in the concept of security in the 21st century.