İşâri tefsirlerde ayet kavramı
The concept of verse in work commentary
  1. Tez No: 836398
  2. Yazar: AYŞEN KOÇLARDAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURHAN ATSIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İşȃrî Tefsir, Ayet, Tasavvuf, Sûfî, Isȃrî Tafsir, Verse, Sûfîsm, Sûfî
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muş Alparslan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışma, yüce Yaratıcımızın, bizim doğru yolu bulmamız ve o yoldan ilerlememiz için bize göndermiş olduğu işaretler anlamına gelen ve aynı zamanda vahyin de sözlü ifadesi olan ayet kavramının; işȃrî tefsirlerde nasıl ele alındığı hakkındadır. Öncelikle ayet kavramının semantik analizi yapıldı. Ayet kavramının cahiliyye döneminde hangi manalarda kullanıldığı ele alındı. Ardından yüce kitabımız Kur'ȃn-ı Kerim'de bu anlamlara ek olarak hangi manalarda kullanıldığı ve terim olarak zaman içerisinde geçirmiş olduğu değişimler tespit edildi. Tezin ana ekseni işȃrî tefsirlerde“ayet”kavramının ele alınış şekli olduğundan, bu yöntemle yazılmış tefsirlerin özelliklerine değinildikten sonra sûfî müfessirlerin tefsirleri incelenerek ayet kavramına hangi manaları verdikleri araştırıldı. Sonuç olarak sûfîlerin yazmış olduğu işȃrȋ tefsirlerde“ayet”kavramına klasik tefsirlerde olmayan farklı anlamlar yükledikleri tespit edilerek bu anlamların ortaya konulmasına gayret edildi.
Özet (Çeviri)
The main subject of our study is the concept of verse, which means the signs and traces that Allah has sent for us to find the right path and to follow that path, and which is the verbal expression of the revelation. However, we tried to examine how this Qur'anic concept was handled in their works, based on some of the ishari interpretations written by the Sûfîs. In this context, we tried to determine what meanings they gave to the concept of verse in their works. First of all, we made a semantic analysis of the concept of verse. We have discussed in which meanings it was used in the period of ignorance. Then, in addition to these meanings, we examined in which meanings it is used in our supreme book, the Qur'an, and the meaning changes and stages that it has undergone over time as a term. Since the main axis of our thesis is the way in which the concept of 'verse' is handled in Isȃrî tafsir, we have examined the tafsirs of some of the Sûfî commentators we have chosen after we have mentioned the characteristics of the tafsir written with this method, and we have searched what different meanings they give to the concept of verse from the meanings given in the Qur'an. As a result, we have determined that the Sûfîs attribute different meanings to the concept of verse in these tafsir that they deal with discovery and inspiration. In our study, we tried to reveal these meanings.