Subklinik hipertiroidili hastalarda aortik stiffness ve augmentasyon indeksinin incelenmesi
Investigation of aortic stiffness and augmentation index in patients with subclinical hyperthyroidism
  1. Tez No: 836433
  2. Yazar: HAMDİ TURHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KULAKSIZOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, İç Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Subklinik hipertiroidi, nabız dalga hızı, kardiyovasküler hastalık, Subclinical hyperthyroidism, pulse wave velocity, cardiovascular disease
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 37
Özet
Amaç: Subklinik hipertiroidi serum tiroid stimulan hormon düzeyinin referans aralığının altında ve serum serbest tiroid hormon düzeylerinin normal referans aralığında olduğu durum olarak tanımlanır. Subklinik hipertiroidi tablosunun atriyal fibrilasyonda artış, diyastolik fonksiyonlarda bozulma gibi kardiyovasküler bozukluklarla ilişkisi bilinmektedir. Kardiyovasküler hastalıkların başında ise büyük arter hastalıkları gelmektedir. Bu çalışmada da subklinik hipertiroidi tablosunun kardiyovasküler mortalite ve morbiditenin öncüsü büyük arter hastalıkları ile ilişkisini, aortik stiffness ve augmentasyon indeksi değerleri ile araştırmayı amaçladık. Yöntem: Çalışmamız Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları polikliniğine Aralık 2022-Mayıs 2023 arasında başvuran, çalışmaya katılmayı gönüllü olarak kabul eden, 46 subklinik hipertiroidili hasta ve 51 ötiroid kontrol grubu kişi üzerinde prospektif olarak yapılmıştır. Çalışmaya dâhil edilenlerin demografik verileri, laboratuar değerleri ve 24 saatlik TA Holter cihazı ile tespit edilen nabız dalga hızı ve augmentasyon indeksi değerleri incelenmiştir. Bulgular: Çalışmamızda subklinik hipertiroidi grubundaki hastaların nabız dalga hızı değerleri ötiroid kontrol grubundakilerden istatistiki olarak anlamlı farklılık oluşturacak şekilde yüksek bulunmuştur(p=0,031). Buna karşın subklinik hipertiroidi ile ötiroid kontrol grubunun augmentasyon indeksi bakımından gruplar arasındaki farklılık istatistiki olarak anlamlı değildir (p=0.501). Sonuç: Bu çalışma göstermektedir ki kardiyovasküler mortalite ve morbiditenin öngördürücüsü olan aortic stiffness için subklinik hipertiroidili hasta grubunda farkındalık oluşmalı, hastalar diğer kardiyovasküler risk faktörleri ile birlikte değerlendirilmeli, subklinik hipertiroidi tedavisi bu riskler göz önünde bulundurularak düzenlenmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: Subclinical hyperthyroidism is defined as a condition in which serum thyroid stimulating hormone levels are below the reference range and serum free thyroid hormone levels are within the normal reference range. It is known that subclinical hyperthyroidism is associated with cardiovascular disorders such as increased atrial fibrillation and deterioration in diastolic functions. The leading cardiovascular disease is large artery diseases. In this study, we aimed to investigate the relationship between subclinical hyperthyroidism and large artery diseases, which are the precursors of cardiovascular mortality and morbidity, with aortic stiffness and augmentation index values. Methods: Our study was conducted prospectively on 46 patients with subclinical hyperthyroidism and 51 euthyroid control group individuals who applied to the Endocrinology and Metabolic Diseases outpatient clinic of Necmettin Erbakan University Faculty of Medicine Hospital between December 2022 and May 2023 and voluntarily agreed to participate in the study. Demographic data, laboratory values, and pulse wave velocity and augmentation index values determined by the 24-hour TA Holter device of those included in the study were examined. Results: In our study, pulse wave velocity values of patients in the subclinical hyperthyroidism group were found to be higher than those in the euthyroid control group, creating a statistically significant difference(p=0,031). On the other hand, the difference between the groups in terms of augmentation index of the subclinical hyperthyroidism and euthyroid control groups were not statistically significant (p = 0.501). Conclusion: This study shows that awareness of aortic stiffness, which is a predictor of cardiovascular mortality and morbidity, should be raised in the patient group with subclinical hyperthyroidism, patients should be evaluated together with other cardiovascular risk factors, and subclinical hyperthyroidism treatment should be arranged taking these risks into consideration.