Türk iş hukukunda esneklik ve iş güvencesine etkisi
Flexibility in Turkish labor law and its effect on job security
  1. Tez No: 836432
  2. Yazar: BERFİN PERİHAN ALKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN KESER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İş Hukuku, İş Güvencesi, Esneklik, Labor Law, Job Security, Flexibility
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
1980 sonrasında küreselleşme ile birlikte meydana gelen ekonomi politikalarında değişim ve teknolojideki gelişim, işgücü piyasalarına da yansımıştır. Bu bağlamda iş güvencesine bakış açısı ve uygulaması da değişmiştir. 1980 öncesinde istikrar ve düzen anlayışı içinde standart istihdam biçimi mevcutken küreselleşme ile birlikte esnek istihdam biçimleri ön plana çıkmıştır. Bu bağlamda, hızla değişen talep ve koşullara uyum sağlamanın esnekliği gerekli kıldığı ileri sürülmüş, katı bir iş güvencesi yaklaşımından uzaklaşılarak iş güvencesi esnekleştirilmiştir. İş güvencesi, işçiler için uzun yıllar boyunca işlerini koruma ve istikrar sağlama konusunda önemli bir faktördür. Ancak son yıllarda, değişen şartlar ve teknolojik gelişmeler, geleneksel iş güvencesi anlayışını sorgulatmış ve iş güvencesinin esnekliğini gerekli kılmıştır. Bu dönüşüm, işçi ve işverenlerin daha çeşitli çalışma düzenlemeleri ve sözleşme tipleri üzerinde anlaşmaya varmalarına olanak tanırken, aynı zamanda iş dünyasının belirsizliklerine daha iyi adapte olmalarına yardımcı olabilmektedir. Bununla birlikte, iş güvencesinin esnekleşmesi, hem işçiler ve işverenler hem de sendikalar için yeni fırsatlar ve zorluklar yaratabilmektedir. Bu nedenle, iş güvencesinin esnekleşmesi, modern iş dünyasının merkezindeki tartışmalardan biri haline gelmiştir. Bu çalışmada, iş güvencesinin esnekleşmesinin ne anlama geldiğini ve işgücü piyasasının tarafları üzerindeki potansiyel sonuçları incelenmektedir. Bu çalışma, esneklik ve iş güvencesi arasında doğal bir çelişki olduğunu, ancak bu çelişkinin esneklik stratejisinin dengeleme mekanizmaları aracılığıyla uzlaştırılabileceğini iddia etmektedir. Tezin bir diğer iddiası da, iş güvencesinin esnekleşmesinin taraflar için olumlu ve olumsuz yanları olsa da değişen şartlara uyum sağlamada gerekli olduğudur. Çalışma, Türkiye'de de oldukça belirgin olan esneklik ve iş güvencesi ikilemine bir çözüm olarak iş güvencesinin esnekleşmesini önermektedir. Ancak, başarılı bir uygulama için yapısal sınırlamalar, iş güvencesi yerine istihdam ve gelir güvencesi sağlayan kurumsal bir altyapının oluşturulması ve toplu sözleşme sisteminin iyileştirilmesi gibi siyasi önceliklerin aşılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The change in economic policies and the development in technology that occurred with globalization after 1980 were also reflected in the labor markets. In this context, the perspective and practice of job security has also changed. While there was a standard form of employment within the understanding of stability and order before 1980, flexible forms of employment came to the fore with globalization. In this context, it has been argued that adapting to rapidly changing demands and conditions requires flexibility, and job security has been made flexible by moving away from a rigid job security approach. Job security is an important factor for workers to maintain their jobs and ensure stability for many years to come. However, in recent years, changing conditions and technological developments have questioned the traditional understanding of job security and necessitated the flexibility of job security. This transformation allows workers and employers to agree on a wider range of working arrangements and contract types, while also helping them better adapt to the uncertainties of the business world. However, the flexibility of job security can create new opportunities and challenges for both workers, employers and unions. Therefore, the flexibility of job security has become one of the central debates in the modern business world. This study examines what flexible job security means and its potential consequences on the parties of the labor market. This study argues that there is an inherent contradiction between flexibility and job security, but that this contradiction can be reconciled through the balancing mechanisms of the flexibility strategy. Another claim of the thesis is that although the flexibility of job security has positive and negative aspects for the parties, it is necessary to adapt to changing conditions. The study suggests making job security flexible as a solution to the dilemma of flexibility and job security, which is also quite evident in Turkey. However, for a successful implementation, political priorities such as structural limitations, the creation of an institutional infrastructure that provides employment and income security instead of job security, and the improvement of the collective bargaining system must be overcome.