Yanıklı çocuklarda pansuman uygulaması sırasında ağrının azaltılmasında sanal gerçeklik gözlüğünün etkinliği
Effectiveness of virtual reality glasses in reducing pain during dressing application in burned children
- Tez No: 836466
- Danışmanlar: PROF. DR. NEJLA CANBULAT ŞAHİNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, Dikkat dağıtma, Sanal Gerçeklik, Yanık, Burn, Child, Distraction methods, Virtual Reality
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışma, 6-12 yaş arası pediatrik hastalarda yanık pansumanı uygulaması sırasında, üç boyutlu sanal gerçeklik gözlüğü kullanımının ağrıya etkisini araştırmak amacıyla planlandı. Tek grupta randomize kontrollü deneysel tipte planlanan araştırmada, ilk pansumanda sanal gerçeklik uygulaması (n=13) ve ilk pansumanda rutin uygulama (n=12) yapılan toplam 25 çocuk araştırma kapsamına alındı. İkinci pansumanda yapılan uygulamalar yer değiştirdi. Pansuman işlemi sırasında deney grubuna, üç boyutlu sanal gerçeklik gözlüğü uygulanarak çizgi film izletildi ve ağrı değerlendirmesi yapıldı. Veriler, anket formu, Görsel Ağrı Ölçeği ve Wong Baker Yüzler Ölçeği ve Memnuniyet Ölçeği ile toplandı. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS 21 programında ShapiroWilk testi, Ki kare testi, Mann Whitney U testi, Wilcoxon testi, Cohen Kappa Analizi kullanıldı, p0,05), pansuman sonrasında ise çocuğun kendi değerlendirmesi, hemşire ve araştırmacının çocuğun ağrısını değerlendirmesine göre pansuman sırasında sanal gerçeklik gözlüğü kullanılan grubun ağrı puanlarının diğer gruba göre çok düşük olduğu ve aralarındaki farkın istatistiksel olarak ileri derecede anlamlı olduğu belirlendi (p=0,000). Benzer şekilde hasta memnuniyetinin de sanal gerçeklik gözlüğü kullanılan grupta kullanılmayan gruba göre oldukça yüksek olduğu ve farkın istatistiksel olarak ileri derecede anlamlı olduğu görüldü (p=0,000). Araştırmada, yanık pansumanı sırasında üç boyutlu sanal gerçeklik gözlüğü ile dikkat dağıtma tekniğinin, ağrı yönetiminde etkili olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
This study was planned to investigate the effect of using three-dimensional virtual reality glasses on pain during burn dressing application in pediatric patients aged 6-12 years. In the randomized controlled experimental type study planned in a single group, a total of 25 children who underwent virtual reality application in the first dressing (n=13) and routine application in the first dressing (n=12) were included in the study. The applications made in the second dressing have changed places. During the dressing process, three-dimensional virtual reality glasses were applied to the experimental group to watch cartoons and pain assessment was made. Data were collected with a questionnaire, Visual Pain Scale and Wong Baker Faces Scale and Satisfaction Scale. ShapiroWilk test, Chi-square test, Mann Whitney U test, Wilcoxon test, Cohen Kappa Analysis were used in the evaluation of the data, p0.05). It was determined that the pain scores of the glasses-wearing group were very low compared to the other group, and the difference between them was statistically highly significant (p=0.000). Similarly, it was seen that patient satisfaction was higher in the group using virtual reality glasses compared to the group not using it, and the difference was statistically highly significant (p=0.000). In the study, it was determined that the distraction technique with three-dimensional virtual reality glasses during burn dressing was effective in pain management.