Türk kamu yönetiminde liyakat ilkesine yönelik bir algıaraştırması: Karaman örneği
A perception research on the principle of merit in Turkish public administration: Karaman example
  1. Tez No: 836562
  2. Yazar: TUFAN SALUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN CANDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Liyakat İlkesi, Kamu Yönetimi, Türk Devletleri, Principle of Merit, Public Administration, Turkish States
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Kamu hizmetlerinin etkin ve verimli şekilde sunulmasının temelinde sağlıklı işleyen bir kamu yönetiminin varlığı yatmaktadır. Ayrıca kamu yönetiminin sağlıklı işleyişi ile ülkelerin refah seviyesinin artışı arasında doğrusal ilişki bulunmaktadır. Dolayısıyla bütün ülkelerin kalkınma hedeflerine ulaşması, halkın refah seviyesinin yükseltilmesinde iyi işleyen bir kamu yönetimi yapısına ihtiyaçlarının olduğu çok açıktır. Bu durumda kamu yönetiminin sağlıklı işlemesi için gerekli adımların atılması, doğru politikaların izlenmesi, ihtiyaç halinde gerekli düzenlemelerin yapılması bir zorunluluktur. Kamu yönetiminde liyakat ilkesinin beklenen ve istenen düzeyde uygulanması yukarıda sözü edilen hedeflere ulaşılmasının önemli şartları arasında yer almaktadır. En genel tanımıyla kamu hizmetlerinin sunumunda görev alan personelin işe alımı ve terfi süreçlerinde bilgi, görgü, yetenek ve eğitim yönüyle yetkinlikleri dikkate alınarak hareket edilmesi liyakat ilkesi binlerce yıllık devlet geleneği olan Türk tarihinde de büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada da liyakat ilkesinin Türk tarihi açısından önde gelen devletleri arasında yer alan Büyük Hun Devleti, Göktürk Devleti, Selçuklu Devleti, Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nde ne şekilde ve düzeyde uygulama imkanı bulduğu değerlendirilmiştir. Ayrıca liyakat ilkesine yönelik Karaman ilinde akademisyenler, bürokratlar, siyasiler ve iş adamlarından oluşan kırk kişilik bir örneklem üzerinde yüz yüze görüşme yöntemiyle veriler toplanarak analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre işe alım ve terfi boyutları açısından liyakat ilkesine uygun hareket edilmekte olduğu, performans değerlendirme ve ücretleme boyutları yönüyle de liyakat ilkesinin gereklerine yeterince uyulmadığı bulguları elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
A healthy functioning basis is the basis for providing public services effectively and efficiently. The existence of public administration lies. In addition, with the healthy functioning of public administration There is a linear relationship between the increase in the welfare level of countries. Therefore The achievement of all countries' development goals, the welfare of the people There is a need for a well-functioning public administration structure to raise It is open. In this case, taking the necessary steps for the healthy functioning of public administration, Monitoring policies and making necessary arrangements when necessary It is a must. The principle of merit in public administration is at the expected and desired level. implementation is among the important conditions for achieving the above-mentioned goals. is taking. In its most general definition, personnel working in the provision of public services Competencies in terms of knowledge, manners, skills and education in recruitment and promotion processes The principle of merit, taking into account the thousands of years of state tradition, is a Turkish tradition. It is also of great importance in history. In this study, the principle of merit is among the leading states in terms of Turkish history. Great Hun State, Gokturk State, Seljuk State, Ottoman State and In what way and level it has the opportunity to be implemented in the Republic of Turkey has been evaluated. In addition, academicians in Karaman province regarding the principle of merit, on a sample of forty people consisting of bureaucrats, politicians and businessmen. Data were collected and analyzed by face-to-face interview method. According to analysis results The principle of merit is followed in terms of recruitment and promotion, The principle of merit in terms of performance evaluation and remuneration dimensions Findings were obtained that the requirements were not sufficiently complied with.