Diyabetes mellitus tanılı hastalarda kan magnezyum düzeylerinin kan şekeri regülasyonu üzerine etkisi
The effect of plasma magnesium levels on blood glucose regulation in patients with diabetes mellitus
- Tez No: 836616
- Danışmanlar: PROF. DR. SADIK SAMİ HATİPOĞLU, DR. DENİZ YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, İç Hastalıkları, Family Medicine, Endocrinology and Metabolic Diseases, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Diyabetes Mellitus, İnsülin Direnci, HbA1c, Magnezyum, Diabetes Mellitus, Insulin Resistance, HbA1c, Magnesium
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Diyabetes Mellitus dünyada prevalansı hızla yükselmeye devam eden, komplikasyonlarıyla morbidite ve mortalite sebebi olan bir glukoz metabolizma bozukluğu hastalığıdır. Diyabetin sağlık sistemi ve dünya ekonomisi üzerindeki yükü gün geçtikçe artmaktadır. Magnezyum vücutta 300'den fazla enzimatik reaksiyonda görev yapan temel bir katyondur. Magnezyum ve insülinin birbirlerinin metabolizmalarını ve çalışma mekanizmalarını birden fazla yol ile etkiledikleri bilinmektedir. Bu çalışmanın amacı diyabet tanılı hastalarda plazma magnezyum düzeylerinin kan şekeri regülasyonu üzerine etkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Diyabet Kliniği'nce 2019-2021 tarihleri arasında poliklinik şartlarında takip edilmiş olan diyabet tanılı hastaların tetkik sonuçlarının retrospektif yöntemle kontrolü ile yapılmıştır. Bulgular: Çalışmaya 811'i (%59,8) kadın, 545'ü (%40,2) erkek olmak üzere toplam 1356 kişi katıldı. Hastaların yaşları 18 ve 87 arasında değişmekte olup ortalama yaş 53,31±12,45 olarak hesaplandı. Çalışmaya katılan 103 kişide (%8) hipomagnezemi tespit edildi. Olguların ortalama plazma glukozu 164,54 mg/dl, ortalama HbA1c'si %7,69, ortalama plazma magnezyum düzeyi 1,90 mg/dl olarak saptandı. 65 yaş üstü kişilerde (p=0,006), kadınlarda (p%6,5 olan hastalarda literatüre uyumlu olarak daha düşük saptandı. Hipomagnezemik hastaların daha kötü glisemik regülasyona sahip oldukları görüldü. Diyabet ve magnezyum arasındaki bu çift taraflı etkileşim mekanizmasının anlaşılması ve diyabette magnezyum takviyesinin rolünün belirlenmesi için daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Diabetes Mellitus is a disorder of glucose metabolism, the prevalence of which continues to rise rapidly worldwide and is a cause of morbidity and mortality with its complications. The burden of diabetes on the health system and the world economy is increasing day by day. Magnesium is an essential cation involved in more than 300 enzymatic reactions in the body. Magnesium and insulin are known to affect each other's metabolism and working mechanisms in more than one way. The aim of this study was to investigate the effect of plasma magnesium levels on blood glucose regulation in patients with diabetes. Methods: Our study was conducted by retrospective control of the examination results of patients diagnosed with diabetes who were followed up under outpatient clinic conditions between 2019 and 2021 by the Internal Medicine Diabetes Clinic of Bakırköy Dr. Sadi Konuk Training and Research Hospital, University of Health Sciences, İstanbul. Results: A total of 1356 people, 811 (59.8%) women and 545 (40.2%) men, participated in the study. The ages of the patients ranged between 18 and 87 years with a mean age of 53.31±12.45 years. Hypomagnesemia was detected in 103 (8%) participants. The mean plasma glucose level was 164.54 mg/dl, mean HbA1c level was %7.69 and mean plasma magnesium level was 1.90 mg/dl. People over 65 years of age (p=0.006), women (p6,5%, consistent with the literature. Hypomagnesemic patients had worse glycemic regulation. Further studies are needed to understand the mechanism of this bidirectional interaction between diabetes and magnesium and to determine the role of magnesium supplementation in diabetes.