Tip 1 diyabetli hastalarda C1Q (TNF-related protein 9) CTRP-9 serum konsantrasyon düzeyleri
Serum concentration levels of C1Q (TNF-related protein 9) CTRP-9 in patients with RYPE 1 diabetes
  1. Tez No: 625607
  2. Yazar: EMRE DEVE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ÇARLIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Tip 1 Diyabet, C1q (tnf-related protein 9) CTRP-9, Type 1 Diabetes, C1q (tnf-related protein 9) CTRP-9
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Erzurum Bölge Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Giriş ve Amaç: Diyabet hastalığı her geçen gün hem ülkemiz hem de tümdünya için giderek ciddiyeti artan ve üzerinde multidisipliner çalışma gerektiren bir halk sağlığı sorunudur. IDF'nin 2015 yılındaki verilerine göre dünya genelinde 20-79 yaşlarında olan tahmini 425 milyon yetişkinin diyabet olduğunu ve 2040 yılında bu sayı 642 milyona ulaşacağı öngörülmektedir. ADA'nın 2012 hesaplamalarına göre diyabetin toplam mali yükünün yaklaşık 245 milyar dolara çıktığı düşünülmektedir. Ayrıca diyabetin neden olduğu akut ve kronik komplikasyonlar ciddi mortalite ve morbiditeye neden olmaktadır. Tip 1 diyabet, genetik yatkınlığın, büyük ölçüde bilinmeyen çevresel faktörlerin birleşiminin bir sonucu olarak ortaya çıkan ve mutlak insülin eksikliği ile seyreden daha çok çocukluk ve adölesan çağda görülen bir hastalıktır. Bununla birlikte akut ve kronik komplikasyonların olduğu, bu komplikasyonların mortalite ve morbitide üzerinde olumsuz etkiler oluşturduğu kronik, ilerleyici bir hastalıktır. Hastalığın tedavisinde amaç oluşacak bu komplikasyonları önlemektir. Birçok biyokimyasal marker hastalığın tanısında ve gidişatını belirlemede kullanılır. Hastalığın seyrini etkileyecek markerlardan biri de C1q (TNF-İlişkili Protein 9) CTRP-9' dur. Çalışmamızın amacıtip 1 diyabet hastalarıyla sağlıklı bireyler arasındaki C1q (TNF-İlişkili Protein 9) CTRP-9 serum konsantrasyon düzeylerini araştırmaktı. Materyal ve Metod: Çalışmamız Temmuz 2019 – Aralık 2019 tarihleri arasında Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Biyokimya ve Endokrinoloji Klinikleri tarafından yapılmıştır. Çalışmaya 37 tip1 DM hastası ve 41 sağlıklı birey kontrol grubu olarak dahil edilmiştir. Katılımcılar 15-70 yaş arası kişilerden seçilmiştir. Multidisipliner olarak yapılması planlanan bu çalışmada, tip 1 DM tanısı nedeni ile erişkin endokrinoloji kliniği tarafından takip edilen hastalardan alınan kanlarda C1q (TNF-İlişkili Protein 9) CTRP-9 serum konsantrasyon düzeyleri bakılmıştır. Çalışmamızda toplanan veriler ve ölçek puanları SPSS programına geçirilip analiz yapılmıştır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilenlerin yaş ortalaması 31,6±11,1 yıl olarak saptandı. Değerlendirmeye alınan 78 hastanın 27 (%34,6) kişisi erkek, 51 (%65,3) kişisi kadındı. Kontrol grubundakilerin CTRP-9 konsantrasyonlarıhasta grubuna göre anlamlı olarak yüksek olduğu görüldü (p=0,002). Kontrol grubundakilerin BMI'nin hasta grubuna göre anlamlı olarak fark yoktu (p=0,144). Açlık kan şekeri, tokluk kan şekeri, HbA1C, ALP, kreatinin, b12 vitamini, folik asit hasta grubunda anlamlı olarak daha yüksek olduğu saptandı (sırasıyla p=0,000, p=0,000, p=0,000, p=0,004, p=0,010, p=0,002, p=0,028). Magnezyum değerinin de hasta grubunda daha düşük olduğu görüldü (p=0,026). CTRP-9 konsantrasyonu ile açlık kan şekeri arasında anlamlı düzeyde negatif bir korelasyon olduğu görüldü (r=0,307 p=0,006). Ayrıca CTRP-9 konsantrasyonu ile tokluk kan şekeri arasında anlamlı düzeyde negatif bir korelasyon olduğu izlendi (r=0,331,p=0,003). CTRP-9 konsantrasyonu ile kreatin arasında anlamlı düzeyde negatif bir korelasyon olduğu görüldü (r=0,246 p=0,03) . CTRP-9 konsantrasyonu ile Hba1c arasında anlamlı düzeyde negatif bir korelasyon olduğu izlendi (r=0,355 p=0,001). CTRP-9 konsantrasyonu ile ALT arasında anlamlı düzeyde negatif bir korelasyon olduğu görüldü (r=0,305 p=0,007). Benzer şekilde CTRP-9 konsantrasyonu ile AST arasında anlamlı düzeyde negatif bir korelasyon olduğu görüldü (r=0,343 p=0,002). CTRP-9 ile HDL, LDL, TG ve total kolesterol arasında anlamlı düzeyde bir fark saptanmadı (p>0,05). Sonuçlar: Tip 1 diyabet hastalarında hasta olmayanlara göre C1q (TNF-İlişkili Protein 9) CTRP-9 serum konsantrasyon düzeyleri daha düşük bulundu. Kardiyovasküler koruma sağlayan, serum glukozunu düşüren, hepatosteatozu önleyici etkisi olan CTRP-9diyabet ve beraberinde getirdiği komplikasyonlar hakkında bilgi veren bir biyokimyasal marker olarak kullanılabilir. Multidisipliner bir yaklaşım gerektiren tip 1 diyabet hastalığı için bu önemli bir gelişmedir. Fakat bu konuda daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu da belirtmek gerekir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Diabetes is a public health problem that is becoming increasingly serious and require multidisciplinary studies for both our country and the world. According to the data of IDF 2015, it is estimated that there are 425 million adults, 20-79 years old, who have diabetes in the world and in 2040 it will reach 642 million. According to ADA 2012 calculations, the total financial burden of diabetes is estimated to be 245 billion dollars. In addition, acute and chronic complications caused by diabetes cause serious mortality and morbidity. Type 1 diabetes is a more common childhood and adolescent disease that occurs as a result of a combination of genetic predisposition, largely unknown environmental factors, and with absolute insulin deficiency. It is a chronic, progressive disease with acute and chronic complications, which have negative effects on mortality and morbidity. The aim of the treatment of the disease is to prevent these complications. One of the markers that affects the course of the disease is C1q (TNF-Associated Protein 9) CTRP-9. The aim of our study was to investigate the serum concentration levels of C1q (TNF-Associated Protein 9) CTRP-9 among type 1 diabetes patients and healthy individuals. Materials and Methods: Our study was conducted between July 2019 and December 2019 by Erzurum Regional Training and Research Hospital Psychiatry and Endocrinology Clinics. 37 type 1 DM patients and 41 healthy individuals were included in the study as a control group. Participants were selected from the ages of 15-70. Through a multidisciplinary approach, this study examines C1q (Tnf-related protein 9) serum concentration levels of adult patients who have been admitted to adult endocrinology clinic with Type 1 DM diagnosis. The data collected in our study and the scale scores were analyzed in SPSS program. Results: The mean age of the participants was 31,6±11,1. Among 78 patients included in the evaluation, 27 (34.6%) were male and 51 (65.3%) were female. CTRP-9 concentrations of the control group were significantly higher than the patient group (p : 0.002). There was no significant difference in BMI of the control group compared to the patient group (p = 0.144). Fasting blood sugar, satiety blood sugar, HbA1C, ALP, creatinine, vitamin b12, and folic acid were found to be significantly higher in the patient group (respectively p=0,000, p=0,000, p=0,000, p=0,004, p=0,010, p=0,002, p=0,028). Magnesium value were also lower in the patient group (p =0.026). There was a significant negative correlation between CTRP-9 concentration and preprandial blood glucose (r = 0.307 p = 0.006). In addition, a significant negative correlation between CTRP-9 concentration and postprandial blood sugar was observed. (r = 0.333, p = 0.003). There was a significant negative correlation between CTRP-9 concentration and creatine (r = 0.246 p = 0.03). There was a significant negative correlation between CTRP-9 concentration and Hba1c (r = 0.35 p = 0.001). There was a significant negative correlation between CTRP-9 concentration and ALT (r = 0.305 p = 0.007). Similarly, there was a significant negative correlation between CTRP-9 concentration and AST (r = 0.343 p = 0.002). There was no statistically significant difference between CTRP-9 and HDL, LDL, TG and total cholesterol (p> 0.05). Conclusions: In patients with type 1 diabetes, serum concentration levels of C1q (TNF-Related Protein 9) CTRP-9 were found to be lower compared to healthy individuals. CTRP-9, which provides cardiovascular protection, lowers serum glucose and has an anti-hepatosteatosis effect, can be used as a biochemical marker that provides information about diabetes and its complications. This is an important development for type 1 diabetes that requires a multidisciplinary approach. However, it should be noted that further research is needed on the subject.