Sessiz kadınların yükselen sesi: Kadın Gazetesi
The rising voice of quiet women: Kadın Gazetesi
  1. Tez No: 836694
  2. Yazar: MÜGE YARIMBATMAN BAKIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CANGÜL ÖRNEK KONU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın Gazetesi, kadın hareketi tarihi, sessiz yıllar, Kadın Gazetesi, history of the women's movement, silent years
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu çalışmada, Kadın Gazetesi'nin 1947-1960 yılları arasında yayınlanan sayılarına odaklanılmıştır. Uzun soluklu bir yayın serüveni olan gazetedeki yazılar analiz edilmiş, Cumhuriyet'in kadın hareketi tarihinde“sessiz yıllar”olarak nitelendirilen 1935-1980 yılları arasındaki dönemde de kadın hareketinin devam ettiği ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Kurucusu ve yazar kadrosu kadınlardan oluşan gazetedeki yazılar aracılığıyla kadınların siyasi hayata katılımı, iktisadi hayattaki varlığı ve sosyal hayattaki sorunları başlıkları altında görüşleri ve faaliyetleri ele alınmıştır. Aynı zamanda, Türkiye'nin siyasi hayatının önemli dönüm noktalarını da içeren bu yıllar, Meclis tutanaklarından da faydalanarak kadınların sesiyle tarihsel bir akış içerisinde aktarılmıştır. Dönemin olaylarının, özellikle siyasi ve iktisadi hayatta kadınların görünürlüğünü azaltıcı etkisine karşı kadınların yürüttükleri mücadele ve teşkilatlanma çabaları analiz edilerek, Cumhuriyet'in kadın hareketi tarihinde mutlak bir kopuşun yaşanmadığı ortaya koyulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the issues addressed in“Kadın Gazetesi”, a long-running newspaper published by women between 1947 and 1960. By analyzing the articles, written by the newspaper's female founder and staff, the study aims to reveal the continuity of the women's movement during the period between 1935-1980, often characterized as the“silent years”in the Republic's history. The analysis explores women's views and activities regarding their participation in political life, their presence in economic life, and the problems they faced in social life. Additionally, the study utilizes parliamentary minutes to contextualize these years, which were marked by significant turning points in Turkish politics, with the voices of women. By examining women's struggles and organizational efforts in response to the events of the period, particularly those that limited women's visibility in political and economic spheres, the study argues against the notion of an absolute break in the history of the women's movement during the Republic.