Bir güçlenme deneyimi olarak kadınların sessiz taşması
Women's quiet encroachment as an experience of empowerment
- Tez No: 437295
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KURTULUŞ CENGİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kadın emeği, ataerki, toplumsal cinsiyet ilişkileri, kadın, direniş, sıradanın sessiz taşması”, women labor, patriarchy, gender, women, resistance, quiet encroachment of the ordinary”
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Türkiye'de kadınların istihdam edilme oranları, erkeklere göre her zaman daha düşük olmuştur. Kadınlar emeklerinin arz ve talep boyutlarında çeşitli engellerle karşılaşırlar. Arz boyutunda karşılaştıkları engellerden bir tanesi evin içindeki özel ataerkidir. Ataerkil toplumsal cinsiyet ilişkilerinin evin içindeki temsilcisi olarak erkekler, kadınların emek güçleri üzerinde söz hakkına sahiplerdir. Bu araştırma kapsamında, ücretli bir işte çalışma konusunda kocaları tarafından engellenen fakat buna rağmen çalışmış ya da çalışmakta olan yirmi iki kadınla derinlemesine mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Kadınların, çalışmaya karar verdiklerinde, öncelikle evin içindeki erkekleri ikna etmesi gerekir. İkna, tek seferlik bir eylem değil, kadınların çalıştıkları süre boyunca devam eden bir süreçtir. Öncelikle işin nerede olduğu, kimlerle birlikte çalışılacağı ve çalışma saatleri önemli değişkenlerdir. Ardından kazanımların elde tutulabilmesi için kadınların uyguladığı taktikler gelir. Taktikler kadınların sayısı kadar çeşitlilik gösterse de ortak amaç göze batmamaktır. Kadınlar kocalarıyla aralarındaki ilişkiye“sessizce taşarlar.”Kadınların çalışmak için çalışmıyor gibi gözükmeleri gerekir. Kadınlar kavgadan kaçar, sessiz kalır, evin işlerini ve çocukların bakımını aksatmaz, erkeklerin“erkeklik gururunu”kırmamak için kazandıkları paradan fazla söz etmez ve üzerinde hak iddia etmezler. Bu sayede evin dışında kalmaya devam edebilirler. Kadınlar bu şekilde ataerkiyi yeniden üretiyor olsalar da diğer taraftan direkt olarak öyle bir amaçları olmamasına rağmen ona zarar verirler. Bu her ne kadar bireysel bir mücadele gibi görünse de kadınlar arasında taktiklerin aktarıldığı görünmez ağlar mevcuttur. Kadınlar bu süreçten güçlenerek çıkarlar. Evin içindeki konumları süreç içinde olumlu anlamda değişir.
Özet (Çeviri)
The labor force participation rate was higher for males than females across all Turkey. Women face different challenges in terms of supply and demand with their labor. Private patriarchy, which is located in their home, is one of the obstacles they face in the terms of supply. Men, as a representative of the patriarchal gender relations at home, have right to speak about women's labor forces. In this study, in-depth interview have conducted with twenty two women who are not allowed to work in paid job by their husband yet they are working or have been worked. When women decide to work, first of all, they need to convince“the men”who is inside the house. Persuasion is not a one-time action, is an ongoing process throughout their working life. At first, the whereabouts of the business, who will be working with and working hours are important variables. And then, there are tactics that women need to follow in order to maintain the men's gains achieved. Although diversity of tactics as well as the number of women, the common goal is keeping low profile. They encroach on relation between their husbands and themselves quietly. Women have to act like not working to keep on working. Women flee from the fighting, remains quiet, do not disrupt the houseworks and the care of children, do not mention about wages and do not claim on the money that they earn in order to not to damage“the male pride”. Thanks to this tactics, they can keep stay outside. Although women reproduce patriarchy in this way, on the otherside they harm it yet they do not have such a purpose. Even though, it looks like an individual struggle, women have invisible networks between themselves. They becoming strong after this process. Their position in the house getting better.