Kent-insan ilişkisi bağlamında yıkım kavramının çağdaş sanattaki ifade biçimi
The form of expression of the concept of destruction in contemporary art in the context of city-human relationship
  1. Tez No: 836697
  2. Yazar: OĞUZ ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NESLİHAN KIYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Kent, Toplum, Yıkım, Yeni Dışavurumculuk, Çağdaş Sanat, City, Society, Destruction, Neo-Expressionism, Contemporary Art
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Kent ve insanın kentle olan ilişkisi, günümüz sanatçıları tarafından sanatta bir konu olarak ele alınmıştır. Kent ve insan ilişkisi bağlamında yıkım kavramına bakıldığında bu kavramın; insanın kentsel alandaki yüzleştiği, değişim dönüşüm ve travmaları ifade ettiğine tanıklık ederiz. Çağdaş sanatta yıkım kavramını ele aldığımızda, söz konusu olan bu kavramın kentsel dönüşümü, savaşları doğal afetleri ve toplumsal olaylar sonucunda ortaya çıkan yıkımları gösterir. Sanatçılar, yıkım kavramıyla, insanoğlunun yaşamının nasıl etkilendiğini, kent dokusunun ve insan ilişkilerinin nasıl erozyona uğradığını yapıtlarına yansıtırlar. Bu yansıtmayı da farklı teknik ve malzemelerle gerçekleştirirler. Yıkımı konu alan çağdaş sanatçılar, ele aldıkları konuyu deneysel veya soyutlama biçiminde yansıtmaya çalışırlar. Sanatçılar yıkımın duygusal ve psikolojik etkilerini göstermek için, parçalanmış, tahrip olmuş nesneler, yapay yapı mekânları seçerler. Sanatçılar, bazen kentsel alanların yıkımın yanı sıra insan bedeninin de eleştirisi, siyasi yorumlar veya kişisel deneyimleri ifade etme amacı güdebilir. İzleyiciyi, kentsel yaşamın karmaşıklığı, yabancılaşma, kayıp ve yeniden yapılanma gibi konular üzerinde düşünmeye teşvik eder. Yıkımın çağdaş sanattaki ifade biçimleri oldukça çeşitlidir. Bunlar arasında resim, heykel, enstalasyon, video sanatı, performans sanatı ve dijital sanat gibi farklı sanat formları yer alır. Sanatçılar, yıkımın etkilerini güçlü bir şekilde hissettirmek için sıra dışı malzemeler, renkler ve dokular kullanabilirler. Sonuç olarak, kent insan ilişkisi bağlamında yıkım kavramı, çağdaş sanatta önemli bir ifade biçimidir. Sanatçılar, yıkımın neden olduğu değişimleri, çatışmaları ve travmaları görsel olarak yansıtarak izleyicileri düşünmeye ve etkileşime geçmeye teşvik ederler.
Özet (Çeviri)
The city and the relationship between people and the city have been addressed as a subject in art by today's artists. When we look at the concept of destruction in the context of the relationship between city and human, this concept; We witness that it expresses the changes, transformations and traumas that people face in urban areas. When we consider the concept of destruction in contemporary art, this concept shows the destruction that occurs as a result of urban transformation, wars, natural disasters and social events. With the concept of destruction, artists reflect in their works how the lives of human beings are affected and how the urban fabric and human relations are eroded. They achieve this reflection with different techniques and materials. Contemporary artists who focus on destruction try to reflect their subject in an experimental or abstraction way. Artists choose fragmented, destroyed objects and artificial structures to show the emotional and psychological effects of destruction. Artists may sometimes aim to criticize the human body as well as the destruction of urban areas, political comments or express personal experiences. It encourages the viewer to think about the complexity of urban life, alienation, loss and reconstruction.The forms of expression of destruction in contemporary art are quite diverse. These include different art forms such as painting, sculpture, installation, video art, performance art and digital art. Artists can use unusual materials, colors and textures to make the effects of destruction powerfully felt. As a result, the concept of destruction in the context of city-human relations is an important form of expression in contemporary art. By visually reflecting the changes, conflicts, and traumas caused by destruction, artists encourage viewers to think and interact.