Türkiye'de yetişen satureja parnassica subsp. sipylea üzerine anatomik, morfolojik, ekolojik ve korolojik çalışmalar
Ecological, corological, morphological, anatomic studies about satureja parnassica subsp. siplae in Turkey
- Tez No: 83676
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLENDAM TÜMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Eğitim ve Öğretim, Biology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Labiate / Satureja parnassica subsp. siyplea I Anatomi/ Morfoloji /Koroloji/ Ekoloji ııı, Labiate / Satureja parnassica subsp. siyplea I Anatomy/ Morphology / Crology / Ecology IV
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET TÜRKİYE'DE YETİŞEN SATUREJA PARNASSICA SUBSP. SIYPLEA ÜZERİNE ANATOMİK, MORFOLOJİK, KOROLO JTK ve EKOLOJİK ÇALIŞMALAR Ahmet AKÇELİK Balıkesir Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Biyoloji Eğitimi Anabilim Dalı ( Yüksek Lisans Tezi / Tez Danışmanı : Prof. Dr. Gülendam TÜMEN) Bu çalışmada Türkiye için endemik bir bitki olan Satureja parnassica subsp. sipylea'nm farklı lokalitelerden alman örneklerini anatomik, morfolojik, korolojik ve ekolojik yönden incelenmiştir. Çalışmalarda kullanılan örnekler Manisa Spil Dağı ve Balıkesir Marmara Adası'ndan toplanmıştır. Morfolojik çalışmalarda türün ayrıntılı tanımları verilmiş, karakteristik özellikleri açıklanmıştır. Bitkinin genel görünüşünün yaprak, brakte, brakteol, çiçek, kalıks, korolla ve meyvesinin şekilleri ilave edilmiştir. Anatomik çalışmalarda türün çiçekli gövde ve yapraklarının iç yapısı açıklanmış ve şekilleri sonuçlara eklenmiştir. Bu çalışmalar sonucu yaprak orta damar yapısı hariç lokalitelerde belirgin bir farklılık görülmemiştir. Ekolojik çalışmalarda ise Marmara Adası ve Spil Dağı'ndan alınan toprak örneklerinin fiziksel ve kimyasal yapılan analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ECOLOGICAL, COROLOGICAL, MORPHOLOGICAL,ANATOMIC STUDIES ABOUT SATUREJA PARNASSICA SUBSP. SIYPLEA IN TURKEY Ahmet AKÇELİK Balıkesir University, Instutite of Science, Department of Biological Education (Master Theseis / Supevisor: Prof. Dr. Gülendam TÜMEN) Balıkesir, 1999 This theseis aims to study anatomical,morphological, corological and ecological aspects of the different samples of Satureja parnassica subsp. siyplea which have been collected in various locations. The examined samples were collected from Spil Mountain of Manisa and Marmara Island of Balıkesir. Morphological studies describe and give detailed information about characteristics of the species. The general leaf, bracte,bracteole ;flower, corolla and fruit shape illustrations are added. Flower trunk and internal viscera of the specie are described and illustrations are give in anatomical studies. According to the results of these studies except medium veins of the leaves there not a concrete difference in the samples from different localites. Ecological studies give information about physical and chemical structure of the soil types in Spil Mountain and Marmara Island.