Paydaş perspektifinden turizm destinasyonu rekabetçilik analizi: Van örneği
Destination competitiveness analysis from a stakeholder perspective: The case of Van
  1. Tez No: 836854
  2. Yazar: EMRE KARADUMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Destinasyon, Destinasyon Rekabetçiliği, Paydaş, Van, Destination, Destination Competitiveness, Stakeholder, Van
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Günümüzde insanlar çeşitli motivasyonlarla farklı turizm destinasyonlarını ziyaret etmektedir. Turizm destinasyonları sahip oldukları çekicilik unsurları ile süreklilik arz eden bir rekabet yarışına girmektedir. Van ili de konumu, sahip olduğu doğal ve kültürel mirası, gastronomi unsurları, endemik bitki ve hayvan çeşitliliği ve diğer çekim unsurları ile önemli bir destinasyondur. Bu çalışma, Van'ın sahip olduğu destinasyon rekabetçiliğine ilişkin temel belirleyici unsurların farklı paydaş kesimleri tarafından değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda turizm paydaşlarından toplam 407 katılımcıya anket uygulanmıştır. Katılımcılar, destinasyonun daha güçlü olduğu unsurları doğal güzellikler, turizm işletmelerinin kalitesi ve yerel halkın cana yakınlığı şeklinde ortaya koymuştur. Daha zayıf unsurları ise etkinliklerin çeşitliliği, destinasyona olan uçuşlar ve sınır kapılarındaki kalite ve yeterlilik olarak ifade etmiştir. Ayrıca yerel paydaşların, destinasyonun çekicilik faktörlerine yerli ve yabancı turistlerden daha yüksek puan verdiği ancak tesisler ve hizmetler ile destinasyon yönetimi ve politikası faktörlerine daha düşük puan verdiği görülmüştür. Araştırmadan elde edilen bulgular ışığında, Van destinasyonunda rekabetçiliğin sağlanması ve sürdürülmesine yönelik önerilerde bulunulmuştur. Öte yandan, araştırma benzer özellikteki destinasyonlarda yapılacak rekabetçilik çalışmalarına zemin oluşturması bakımından da önemlidir.
Özet (Çeviri)
Today, people visit different tourism destinations with various motivations. Tourism destinations engage in a continuous competition with the attractiveness factors they have. Van province is a significant destination with its location, natural and cultural heritage, gastronomy elements, endemic plant and animal diversity and other attraction factors. This study aims at assessment of fundamental determining elements that Van has in relation to destination competitiveness by different stakeholder groups. To this end, surveys were conducted to a total of 407 participants from among the tourism stakeholders. The participants listed stonger elements of the destination as natural beauties, quality of tourism enterprises and friendliness of the local people. Weaker elements, on the other hand, were expressed as diversity of events, flights to the destination and quality and efficiency at border gates. Furthermore, it was observed that local stakeholders scored attractiveness factors of the destination higher, but facilities and services and destination management and policy factors lower compared to domestic and foreign tourists. In the light of the findings obtained from the research, suggestions were made to ensure and sustain competitiveness at Van destination. On the other hand, the research is also important as it forms a basis to competitiveness studies to be conducted at destinations with similar characteristics.