COVID-19 enfeksiyonu geçirmiş olanlar ve geçirmemiş olanların endoskopi sonuçlarının ve endoskopik biyopsi sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of endoscopic results and endoscopic biopsy results of those who have had and haven't had COVID-19 infection
  1. Tez No: 836870
  2. Yazar: HAMZA KOCAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYFER SERİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Koronavirus hastalığı 2019 (COVID-19), Şiddetli akut solunum sendromu koronavirüs 2 (SARS-CoV-2), Endoskopi, Gastrit, Coronavirus disease 2019 (COVID-19), Severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2), Endoscopy, Gastritis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Koronavirüs hastalığı (COVID-19), başta solunum sistemi olmak üzere multisistemik hasara neden olmaktadır. SARS-CoV-2'nin mide ve bağırsak epitel hücrelerini doğrudan hedefleyerek inflamatuar reaksiyonlara yol açabileceği gösterilmiştir. Bu çalışmamızda geçirilmiş COVID-19 enfeksiyonu ile gastrik ve duodenal yüzey üzerindeki endoskopik patolojilerin görülme sıklığı arasındaki ilişkiyi inceledik. COVID-19'un kısa ve uzun vadede GİS üzerine olan etkisi hakkındaki belirsizliğin giderilmesini amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda Mart 2020 ile Aralık 2022 tarihleri arasında gastroskopi yapılan hastalar incelendi. Daha önce Covid-19 geçirmeyen 279 hasta kontrol grubu, daha önce Covid-19 geçiren 278 hasta ise araştırma grubu olarak dahil edildi. Gastroskopisi yapılan ve biyopsi örneği alınan tüm hastaların verilerinden özofajit (ES), kandida özofajiti (CE), endoskopik gastrit (EG), endoskopik duodenit (ED), gastrik ülser (GU), duodenum ülseri (DU), aktif gastrointestinal kanama bulguları (GİK), patolojik aktif gastrit (PAG), patolojik inaktif gastrit (PİG), patolojik duodenit (PD), atrofi (ATR), intestinal metaplazi (IM), displazi (DİS), Helikobakter pylori (HP), mide kanseri (mide Ca) saptananlar kaydedildi. Bulgular: Geçirilmiş Covid-19 enfeksiyonu olan hastalarda, Covid-19 enfeksiyonu geçirmemiş olan hastalara göre Endoskopik Duodenit (BU) saptanma oranı, istatistiksel olarak anlamlı yüksek, helicobakter Pylori (HP) görülme oranı istatistiksel olarak anlamlı düşük saptandı. Geçirilmiş Covid-19 enfeksiyonu olan yaşlılarda Candida Özofajit ve Atrofi oranı genç ve orta yaşlılara göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek saptandı. COVİD-19 enfeksiyonu ve endoskopi zamanı arasındaki süre 6 aydan az olan hastalarda görülen Gastrointestinal Kanama oranı, >6 ay olanlara göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek saptandı. Sonuç: Geçirilmiş Covid-19 enfeksiyonu duodenit görülme sıklığını arttırmaktadır. Aynı hasta grubunda ilk 6 içinde GİS kanama görülme sıklığı artmıştır. Geçirilmiş Covid-19 enfeksiyonu olan yaşlı hasta grubunda kandida özofajiti görülme sıklığının arttığı ve gastrik atrofi gelişiminin hızlandığı düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Coronavirus disease (COVID-19) causes multisystemic damage, especially the respiratory system. It has been shown that SARS-CoV-2 can directly target gastric and intestinal epithelial cells, leading to inflammatory reactions. In this study, we examined the relationship between previous COVID-19 infection and the incidence of endoscopic pathologies on the gastric and duodenal surfaces. We aimed to eliminate the uncertainty about the impact of COVID-19 on GIS in the short and long term. Materials and Methods: In our study, patients who underwent gastroscopy between March 2020 and December 2022 were examined. 279 patients who had not previously had Covid-19 were included as the control group, and 278 patients who had previously had Covid-19 were included as the research group. From the data of all patients who underwent gastroscopy and biopsy samples were taken, signs of esophagitis (ES), candidal esophagitis (CE), endoscopic gastritis (EG), endoscopic duodenitis (ED), gastric ulcer (GU), duodenal ulcer (DU), active gastrointestinal bleeding ( GIC), pathological active gastritis (PAG), pathological inactive gastritis (PIG), pathological duodenitis (PD), atrophy (ATR), intestinal metaplasia (IM), dysplasia (DIS), Helicobacter pylori (HP), stomach cancer (stomach Ca ) detected were recorded. Results: In patients with previous Covid-19 infection, the Endoscopic Duodenitis (BU) detection rate was statistically significantly higher and the Helicobacter Pylori (HP) detection rate was statistically significantly lower than in patients who did not have Covid-19 infection. The rate of Candida Esophagitis and Atrophy in elderly people with previous Covid-19 infection was found to be statistically significantly higher than in young and middle-aged people. The rate of Gastrointestinal Bleeding in patients with less than 6 months between COVID-19 infection and endoscopy was found to be statistically significantly higher than in those with >6 months. Conclusion: Previous Covid-19 infection increases the incidence of duodenitis. In the same patient group, the incidence of GI bleeding increased in the first 6 months. It can be thought that the incidence of candida esophagitis increases and the development of gastric atrophy accelerates in the elderly patient group with previous Covid-19 infection.