Major organ tutulumu olan behçet hastalarında yeni nesil immünosupresif (biyolojik) ajanların tedavi etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the treatment efficacy of new generation immunosuppressive (biological) agents in behcet's disease with major organ involvement
  1. Tez No: 836888
  2. Yazar: ESMA NUR ORAL TERZİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VELİ YAZISIZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Romatoloji, İç Hastalıkları, Rheumatology, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Behçet Hastalığı, Biyolojik Ajan, Tedavi Etkinliği, Behcet's Disease, Biological Agent, Treatment Efficacy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Son yıllarda yapılmış, Behçet hastalığının majör ve diğer immünosupresiflere dirençli organ tutulumlarında biyolojik tedavilerin etkinliğinin değerlendirildiği çalışmalarda hastalık bulgularının kontrolü ve remisyon sağlanması adına tatmin edici sonuçlar alınmıştır. Çalışmamızın amacı, majör organ tutulumu nedeniyle biyolojik tedavi kullanılan hastalarda bu tedavinin etkinliğinin değerlendirilmesidir. Çalışmaya Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde takip edilen, konvansiyonel immünosupresif tedavilere dirençli organ tutulumları sebebiyle biyolojik tedavi kullanılan 47 hasta dahil edildi. Tedaviye yanıtının değerlendirilmesi için her organ tutulumuna yönelik olarak yanıt kriterleri belirlendi. Hastalar bu kriterlere göre tam yanıtlı, kısmi yanıtlı ve yanıtsız olmak üzere kategorize edildi. Yaptığımız değerlendirme sonucunda 47 hastanın 37'sinin yanıtlı, 9'unun yanıtsız olduğunu saptadık. 1 hastanın ise ciddi yan etki gelişimi nedeniyle tedavi sonlandırılması gerektiği için tedavi yanıtı değerlendirilemedi. En yüksek yanıt oranlarının cilt ve eklem tutulumda olduğu görüldü. Biyolojik tedavilerin güvenliği açısından yapılan değerlendirmede, en sık görülen yan etki literatür bilgileri ile de uyumlu olarak enfeksiyonlar olarak saptandı. Sonuç olarak; Behçet hastalığının dirençli organ tutulumları nedeniyle biyolojik ajan (anti-TNF) kullanan hastaların değerlendirildiği bu çalışmanın sonuçları literatür bilgileri ile uyumludur. Biyolojik ajanlar Behçet hastalığının farklı organ tutulumlarında etkindir ve güvenli bir şekilde kullanılabilmektedir.
Özet (Çeviri)
In recent studies evaluating the effectiveness of biological treatments in major organ involvement of Behcet's disease and resistant to other immunosuppressives, satisfactory results have been obtained in terms of controlling disease symptoms and achieving remission. The aim of our study is to evaluate the effectiveness of this treatment in patients receiving biological treatment due to major organ involvement. 47 patients who were followed up at Akdeniz University Faculty of Medicine and received biological treatment due to organ involvement resistant to conventional immunosuppressive treatments were included in the study. To evaluate the response to treatment, response criteria were determined for each organ involvement. Patients were categorized as complete response, partial response and no response according to these criteria. As a result of our evaluation, we found that 37 of 47 patients were responsive and 9 were unresponsive. The treatment response could not be evaluated in 1 patient because the treatment had to be discontinued due to the development of serious side effects. The highest response rates were observed in skin and joint involvement. In the evaluation made in terms of the safety of biological treatments, the most common side effects were found to be infections, in line with the literature information. In conclusion, the results of this study, which evaluated patients using biological agents (anti-TNF) due to resistant organ involvement in Behcet's disease, are compatible with the literature information. Biological agents are effective in different organ involvements of Behcet's disease and can be used safely.