Nörolojik etki yönteminin ortaokul öğrencilerinin okuma kaygılarına, okuduğunu anlama ve akıcı okuma becerilerine etkisi
The impact of the neurological impress method on the reading anxieties, reading comprehension and fluent reading skills of secondary school students'
- Tez No: 836935
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KÜBRA ŞENGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Nörolojik Etki Yöntemi, Akıcı Okuma Becerileri, Okuduğunu Anlama Becerileri, Okuma Kaygısı, Neurological Impress Method, Fluent Reading Skills, Reading Comprehension Skills, Reading Anxiety
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu araştırmada, nörolojik etki yönteminin ortaokul öğrencilerinin okuma kaygılarına, okuduğunu anlama ve akıcı okuma becerilerine etkisi incelenmiştir. Araştırma, 2022-2023 eğitim-öğretim yılında Mersin ili Tarsus ilçesinde bulunan bir devlet okulundaki beşinci sınıfta öğrenim gören iki kız iki erkek toplam dört öğrenciyle gerçekleştirilmiştir. Araştırma, nicel ve nitel araştırmanın birlikte yürütüldüğü karma yöntemde gerçekleştirilmiştir. Çalışma, üç öğrenci ile 15 oturumda tamamlanmıştır. 15 oturumda tamamlanan çalışmaya katılan öğrencilerin okuduğunu anlama becerileri ve akıcı okuma becerilerindeki zamana bağlı değişimlerini araştırmaya yansıtabilmek amacıyla boylamsal tarama yönteminden yararlanılmıştır. Öğrencilerin okuma kaygılarındaki değişimi belirlemek için ise tek gruplu öntest-sontest araştırma modelinden yararlanılmıştır. Öğrencilerin okuduğunu anlama becerilerini belirlemek amacıyla her metin okunduktan sonra öğrencilere metinle ilgili basit anlam ve/veya derin anlam içeren anlama soruları sorulmuştur. Ayrıca öğrencilerin yaptıkları okuma yanlışları, yanlış türlerine göre sınıflandırılmıştır. Öğrencilerin akıcı okuma becerilerini ölçmek amacıyla Prozodik Okuma Ölçeği'nden yararlanılmıştır. Öğrencilerin sesli okuma performansları, gönüllülük esasına dayanarak ailelerinin izni dâhilinde ses kayıt cihazıyla kaydedilmiştir. Öğrencilerin ses kayıtları metin takibiyle iki puanlayıcı tarafından puanlanmış ve öğrencilerin her iki puanlayıcıdan aldıkları puanların ortalaması alınarak her oturumdaki akıcı okuma puanları belirlenmiştir. Öğrencilerin okuma kaygılarına ilişkin verilerin çözümlenmesinde SPSS 27 istatistik paket programda ilişkili örneklemler için t testi gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya katılan öğrencilerin görüşlerinin araştırmaya yansıtılması amacıyla da araştırmanın denenceleri kapsamında oluşturulan üç soruluk yarı yapılandırılmış görüşme formundan yararlanılmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen deneysel verilerle nörolojik etki yönteminin öğrencilerin okuduğunu anlama becerileri ve akıcı okuma becerilerini geliştirdiği bunun yanı sıra okuma kaygılarını azalttığı belirlenmiştir. Çalışmayı tamamlayan üç öğrencinin yarı yapılandırılmış görüşme formuna verdikleri yanıtlar da bu sonucu desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
In this research, the impact of the neurological impress method on secondary school students' reading comprehension skills, fluent reading skills, and reading anxieties are to be examined. The study has been conducted with a total of four students, two girls and two boys, who are in the fifth grade at a public school in the Tarsus district of Mersin province during the 2022-2023 academic year. The research has been designed prior to mixed-method approach, combining quantitative and qualitative research techniques. One student could not continue her reading studies due to health problems. The study has been completed in 15 sessions with three students. To reflect the time-dependent changes in the reading comprehension and fluent reading skills of the students participating in the study over the 15 sessions, a longitudinal scanning method has also been used. To determine the changes in the students' reading anxieties, a pre-test-post-test research model with a single group has been used. To assess the student's reading comprehension skills, simple and/or deep comprehension questions related to the texts have been asked to the students after reading each text. Additionally, the students' reading errors have been categorized according to their types. For measuring the students' fluent reading skills, the Prozodic Reading Scale has been utilized. The students' oral reading performances have been recorded with the permission of their families voluntarily using a voice recording device. The students' voice recordings have been scored by two scorers while tracking the text, and the average of the scores they received from both scorers has been used to determine their fluent reading scores for each session. For the analysis of the data related to students' reading anxieties, a paired samples t-test has been performed using the SPSS 27 statistical package program. To reflect the students' views on the research, a three-question semi-structured interviewing form has been used, which was created within the scope of the research. As a result of the study, it has been revealed that the Neurological Impress Method improved students' reading comprehension skills and fluent reading skills, while also reducing their reading anxieties. The responses of the three students who completed the study's semi-structured interview form also support this conclusion.