Çocuklar için Felsefe (P4C) eğitiminin bilişsel farkındalığa ve okuduğunu anlama becerisine etkisi: Karma yöntem araştırması
The effect of Philosophy Education for Children (P4C) on cognitive awareness and reading comprehension skills: A mixed method research
- Tez No: 836946
- Danışmanlar: PROF. DR. OKTAY BEKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilişsel Farkındalık, Fen Eğitimi, Okuduğunu Anlama Becerisi, P4C Eğitimi, Cognitive Awareness, Science Education, Reading Comprehension, P4C Education
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 333
Özet
Bu araştırma, yedinci sınıf öğrencilerinin saf maddeler ve karışımlar ünitesindeki bilişsel farkındalıklarına ve okuduğunu anlama becerilerine P4C eğitiminin etkisini incelemiştir. Ayrıca, çalışma deney grubu öğrencilerinin P4C eğitimi hakkındaki görüşlerini araştırmıştır. Araştırma karma yöntem araştırması desenlerinden sıralı açıklayıcı deseni tercih etmiştir. Bu doğrultuda, araştırma ilk olarak yarı deneysel desen, ikinci olarak fenomenolojiyi kullanmıştır. Çalışma küme örneklemeyi ve maksimum çeşitlilik gösteren çalışma grubunu tercih etmiştir. Yazar, çalışmayı Aksaray ilinde 2022-2023 eğitim öğretim yılında gerçekleştirmiştir. Çalışma 72 öğrenciden nicel bölümde, deney grubundaki 10 öğrenciden ise nitel bölümde veri toplamıştır. Çalışma nicel veri toplama araçları olarak okuduğunu anlama beceri testi ve P4C farkındalık ölçeğini benimsemiştir. Yazar, bu iki aracı deney ve kontrol gruplarına ön test olarak uygulamıştır. Her iki grupta yöntemlerin uygulanması altı hafta sürmüştür. Yazar, uygulamadan sonra aynı veri toplama araçlarını son test olarak uygulamıştır. Çalışma nitel veri toplama aracı olarak ise yarı yapılandırılmış görüşmeyi benimsemiştir. Yazar, nicel araştırma sorularını cevaplamak için ilişkisiz örneklemler t testinden faydalanmıştır. Öte yandan, yazar nitel verilerin analizinde ise tümevarımsal içerik analizi kullanmıştır. Çalışma, deney grubu ile kontrol grubu arasında P4C farkındalık ölçeği son test puanları açısından deney grubu lehine anlamlı farklılık bulurken, okuduğunu anlama becerisi açısından anlamlı bir farkın olmadığı sonucuna ulaşmıştır. Görüşme sonucunda da deney grubundaki öğrenciler bilişsel farkındalıklarının P4C eğitiminin etkisiyle arttığını ifade etmişlerdir. Nicel verinin aksine, bu öğrenciler okuduğunu anlama becerilerinin de P4C eğitiminden olumlu etkilendiğini belirtmişlerdir. Çalışma, okuduğunu anlama becerisinin ve bilişsel farkındalığın fen bilimleri derslerinde kazandırılabilmesi için P4C eğitiminin yoğun olarak kullanılmasını önermiştir.
Özet (Çeviri)
This study examined the effect of P4C education on seventh-grade students' cognitive awareness and reading comprehension skills in the unit on pure substances and mixtures. In addition, the study investigated the views of the experimental group students about P4C education. The study preferred sequential explanatory design from mixed method research. Accordingly, the study firstly used quasi-experimental design and secondly, phenomenology. The study preferred cluster sampling and maximum diversity study group. The author conducted the study in Aksaray province in the academic year 2022-2023. The study collected quantitative data from 72 students and qualitative data 10 students in the experimental group. The study adopted the reading comprehension skills test and P4C awareness scale as quantitative data collection tools. The author administered these two instruments to the experimental and control groups as pretests. The implementation of the methods in both groups lasted six weeks. After the implementation, the author administered the data collection tools as a post-test. The study adopted semi-structured interview as a qualitative data collection tool. The author utilized the independent samples t-test to answer the quantitative research questions. On the other hand, the author used inductive content analysis to analyze the qualitative data. The study concluded that there was a significant difference between the experimental group and the control group in terms of P4C awareness scale post-test scores, while there was no significant difference in terms of reading comprehension skills. As a result of the interview, the students in the experimental group stated that their cognitive awareness increased with the effect of P4C education. Contrary to the quantitative data, these students stated that their reading comprehension skills were also positively affected by P4C education. The study suggested that P4C education should be used intensively in order to gain reading comprehension skills and cognitive awareness in science lessons.