Konjenital kalp hastalığı olan bebeklerin annelerine verilen web tabanlı eğitimin yaşam kalitesi ve öz yeterlilik üzerine etkisi
The effect of web-based education given to mothers of infants with congenital heart disease on quality of life and self-efficacy, university of health sciences
- Tez No: 836975
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BERNA EREN FİDANCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Konjenital Kalp Hastalığı, Web Tabanlı Eğitim, Anneler, Bakım, Çocuk Hemşireliği, Congenital Heart Disease, Web-Based Education, Mothers, Infants, Care, Pediatric Nursing
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Amaç: Araştırma konjenital kalp hastalığı olan bebeklerin annelerine verilen web tabanlı eğitimin annelerin yaşam kalitesi ve öz yeterlilik düzeyine etkisinin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma niteliksel ve ön test-son test tasarımlı, randomize kontrollü yarı deneysel tipte olmak üzere mix metot olarak tasarlanmış bir çalışmadır. Araştırma bir üniversite hastanesinde, Çocuk Kardiyoloji Polikliniğine başvuran ve takip edilen, konjenital kalp hastalığı olan bebeklerin anneleri ile yürütülmüştür. Araştırmada iki grup bulunmaktadır. Müdahale grubundaki (n=30) annelere web tabanlı eğitim verilmiştir. Kontrol grubundaki (n=30) annelere hastanenin poliklinik rutini dışında herhangi bir girişim uygulanmamıştır. Verilerin toplanmasında“Niteliksel görüşme formu, Ebeveyn bebek tanıtıcı bilgi formu, Yaşam Kalitesi Ölçeği ve Genelleştirilmiş Algılanan Öz-Yeterlilik Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma süreci iki aşama olarak planlanmıştır. İlk aşamada nitel veriler toplanmış ve annelerin ihtiyaçları doğrultusunda web tabanlı eğitim programının içeriği oluşturulmuştur. İkinci aşamada niceliksel veriler toplanmış ve web site hazırlanarak, müdahale grubuna web tabanlı eğitim programı ve kontrol grubuna poliklinik rutini uygulanmıştır. Bulgular: Web tabanlı eğitim programı uygulanan annelerin gruplar arası ve grup içi karşılaştırmasında, Yaşam Kalitesi Ölçeği'nin alt boyutları puan ortancalarının son testte yükseldiği saptanmıştır (p˂0,05). Web tabanlı eğitim programı alan annelerin son testte öz yeterlilik puan ortancalarının gruplar arası ve grup içinde daha yüksek olduğu bulunmuştur (p˂0,05). Ölçeklerin etki büyüklüğüne bakıldığında web tabanlı eğitim programının büyük bir etkiye sahip olduğu saptanmıştır. Sonuç: KKH olan bebeklerin annelerine yönelik geliştirilen web tabanlı eğitim programının annelerin yaşam kalitesi ve öz yeterlilik düzeyini artırdığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was assessed the impact of a web-based education program provided to mothers of infants with congenital heart diseases on their quality of life and self-efficacy levels. Materials and Methods: The study is a mixed-method approach with a qualitative and pre-test post-test design, utilizing randomized controlled quasiexperimental type. The research was conducted with mothers of infants diagnosed with congenital heart disease who sought care at the Pediatric Cardiology Outpatient Clinic of a university hospital and were followed up. There are two groups in the study. Web-based education was provided to mothers in the intervention group (n=30). No intervention was applied to the mothers in the control group (n=30) other than the outpatient clinic routine of the hospital.“Qualitative interview form, Parentinfant Introductory Information Form, Quality of Life Scale and Generalized Perceived Self-Efficacy Scale”were used. The research process had two stages; in the first stage, qualitative data was collected and after qualitative interviews with mothers, the content of the web-based training was created in line with the needs of the mothers. In the second stage, quantitative data were collected, and a web-based training program was applied to the intervention group and an outpatient clinic routine to the control group. Results: In the intra-group and inter-group comparison of mothers who applied the web-based education program, it was determined that the median score of the Quality of Life Scale sub-dimensions increased in the post-test (p˂0.05). It was found that the post-test median self-efficacy scores of mothers who received the web-based education program were higher within and between groups (p˂0.05). The effect size of the scales was found to have a large effect. Conclusion: It was found that the web-based education program developed for mothers of infants with CHD increased the quality of life and self-efficacy level of the mothers.