Okul yöneticilerinin güçlendirici liderlik düzeylerinin öğretmen görüşlerine göre incelenmesi
Examining school administrators' empowering leadership levels according to teachers' views
- Tez No: 837017
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÇELİKTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: yönetim, liderlik, güçlendirici liderlik, öğretmen, okul yöneticisi, administration, leadership, empowering leadership, teacher, school administrator
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Güçlendirici liderlik, liderlerin çalışanlarına güç, özgüven ve sorumluluk hissi vererek onların kişisel gelişimlerine ve iş performanslarına katkıda bulunmalarını sağlayan bir liderlik tarzıdır. Mevcut araştırmanın amacı, öğretmen görüşlerine göre, okul yöneticilerinin güçlendirici liderlik düzeylerini belirlemektir. Bunun yanı sıra, öğretmenlerin farklı özelliklerine göre, okul yöneticilerinin güçlendirici liderlik düzeylerine ilişkin görüşlerinin farklılaşma durumu araştırmada ele alınmıştır. Araştırma tarama modelinde desenlenmiştir. Araştırma verileri 2022-2023 eğitim-öğretim yılında İç Anadolu'da büyükşehir statüsündeki bir ilde ilkokul, ortaokul ve liselerde görev yapan toplam 411 öğretmenden uygun örnekleme yöntemi ile toplanmıştır. Araştırma verilerinin toplanmasında araştırmacı tarafından hazırlanan demografik bilgi formu ve Güçlendirici Liderlik Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde bağımsız gruplar için t testi ve tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda öğretmen görüşlerine göre, okul yöneticilerinin güçlendirici liderlik düzeylerinin yüksek olduğu belirlenmiştir. Ayrıca öğretmenlerin okul yöneticilerinin güçlendirici liderlik düzeylerine ilişkin görüşlerinde branş, cinsiyet, kıdem, öğrenim durumu, görev yapılan okuldaki müdürle toplam çalışma süresi, görev yapılan kurum türü değişkenleri açısından gruplar arasında anlamlı farklılık olduğu; medeni durum, mezun olunan fakülte türü, daha önce idari görev yapma durumu, görev yapılan eğitim kademesi değişkenleri açısından ise gruplar arasında anlamlı farklılık olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma sonuçları alanyazında yer alan bulgular doğrultusunda tartışılmış ve çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Empowering leadership is a leadership style that allows leaders to contribute to their personal development and job performance by giving their employees a sense of power, self-confidence and responsibility. The aim of the present study is to determine the empowering leadership levels of school administrators according to teachers' opinions. In addition, according to the different characteristics of teachers, the differentiation of school administrators' views on empowering leadership levels was examined in the research. The research was designed in scanning model. The research data were collected from a total of 411 teachers working in primary, secondary and high schools in a city with metropolitan status in Central Anatolia in the 2022-2023 academic year, using convenient sampling method. Demographic information form prepared by the researcher and Empowering Leadership Scale were used to collect the research data. In the analysis of the data, t-test and analysis of variance were used. As a result of the research, it was determined that the empowering leadership levels of the school administrators were high according to the opinions of the teachers. In addition, there is a significant difference between the groups in terms of branch, gender, seniority, educational status, total working time with the principal in the school where they work, and the type of institution they work in, in the teachers' views on the empowering leadership levels of school administrators. It was concluded that there was no significant difference between the groups in terms of marital status, graduated faculty type, previous administrative duties, and educational level variables. The results of the research were discussed in line with the findings in the literature and various suggestions were presented.