TRT repertuvarında bulunan Amasya türkülerinin çeşitli yönlerden incelenmesi
Amasya Turkish turks in the TRT repertoire analysis from various aspects
- Tez No: 837086
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TOLGA KARACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Amasya, Türküler, Makam, Eser Analizi, Usul, Kaynak Kişi, Aralık, Amasya, Folk Songs, Maqam, Work Analysis, Procedure, Source Person, Interval
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
TRT repertuvarında yer alan Amasya türküleri üzerinde yapılan bu makam analizi çalışması sonucunda, Amasya türkülerinin makamsal olarak, sınırlı sayıda akademik çalışmalarda yer aldığı tespit edilmiştir. 52 adet türkü üzerinden yapılan makamsal incelemeler ve türkü analizleri sonucunda klasik Türk müziği makamları ile Amasya türkülerinin melodik yapılarında bulunan makamsal izler araştırılmıştır. Amasya'da yüzyıllardır var olan musiki geleneği kuşaktan kuşağa aktarılarak 21.yy'a kadar ulaşmıştır. Kültürel kamu kuruluşu olan TRT arşivinde Amasya'ya ait Türk halk müziği, Türk sanat müziği ve Türk tasavvuf müziği eserlerine rastlanmaktadır. Bu çalışmada; Amasya türkülerinin makamsal analizleri yapılmış ve edebi özellikleri incelenmiş olup, çalışma bununla sınırlandırılmıştır. Türküler usullerine, kaynak kişisine, ses aralıklarına, makamsal yapılarına ve edebi özelliklerine göre incelenip tablo halinde sunulmuştur. Bulgular sonucunda türküler analiz edilip, türkü notaları üzerinde makam incelemelerinde bulunarak, çalışmada gerekli sonuçlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
As a result of this maqam analysis study conducted on Amasya folk songs in the TRT repertoire, it was determined that Amasya folk songs were included in a limited number of academic studies in maqam. As a result of the maqam studies and folk song analyzes made on 52 folk songs, the maqams of classical Turkish music and the maqam traces in the melodic structures of Amasya folk songs were investigated. The musical tradition that has existed in Amasya for centuries has been transferred from generation to generation and has survived until the 21st century. Turkish folk music, Turkish classical music and Turkish Sufi music belonging to Amasya can be found in the archives of TRT, which is a cultural public institution. In this study; Modal analyzes of Amasya folk songs have been made and their literary features have been examined, and the study is limited to this. Folk songs were examined and presented in a table according to their rhythm, source person, voice ranges, modal structures and literary features. As a result of the findings, the folk songs were analyzed and the makams were examined on the folk song notes, and the necessary conclusions were reached in the study.