Geri Dön

TRT repertuvarında bulunan Muğla türkülerinin ayak-makam, usul ve tür yönünden incelenmesi

The Examination of Muğla folk songs in the direction of ayak-makam and rhythm and their kind in TRT reportoire

  1. Tez No: 81422
  2. Yazar: SERKAN ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ HAYDAR BAYAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 140

Özet

TÜRKÇE ABSTRACT (En fazla 250 sözcük) (TÜBİTAK/TURDOK' un Hazırlama Kılavuzuna Bakınız) 1940 'Iı yıllardan beri, T.H.M. üzerinde yeterli olmamakla beraber çeşitli çalışmalar derlemeler yapılmış, nota'lama sistemi geliştirilmiş, çeşitli yörelerin tavırları icra yönünden araştırılmış, T.H.M. usulleri hakkında kuramlar konulmuş yerli, yabancı araştırmacılar çeşitli kitap ve makaleler yayınlamıştır. Son yıllarda da T.H.M. nin ana sazı olan bağlamanın perde ve ses sistemleri üzerine müzik adamları tarafından çok olumlu araştırmalar ve açıklamalar ortaya konmuştur. Bunların sonucunda T.H.M. de çok önemli bir konu olan“Ayak - Makam”tartışmaları henüz çözümlenmemiş, dolayısıyla geleneksel T.H.M. nin ezgisel yapısı hakkında bilimsel bir kuramsallaşma oluşmamıştır. Yıllardan beri benimsenerek kullanılan“Ayak”teriminin artık bilimsel bir dayanağı kalmamıştır. Bu çalışmada konuya ışık tutabilecek bir araştırma ve kuramsallığa başlangıç olabilecek olan Muğla türküleri incelenmiştir. İlk önce ayak ve makam kavramı açıklanmış, sonra T.H.M. ve T.S.M. deki perde ve ses sistemlerine devinilip, makamlar hakkında bilgi vererek türkülerin makamsal tasnifleri yapılmıştır. Yapılan bu incelemede segah makam veya hüzzam makamı dizisinde olan türküler“karabahtım”,“azeri”gibi ayak isimleri almıştır. Örneğin Ankara'nın misket türküsünden esinlenerek Eviç makamındaki türkülere Misket ayağında türküler denilmiştir. Ancak merhum Muzaffer Sarısözen, Çanakkale'nin“Karanfilin moruna”türküsünden esinlenerek (Eviç makamında) bu makamdaki, türkülere“Karanfil ayağı”demiştir. Aynı şekilde Kütahyalılar da“Turna ayağı”olarak adlandırmıştır. Ortaya çıkan bu kaosun önlenmesi de bilimsel çalışmaların çokluğu ile sağlanabilecektir. İncelenen Muğla türkülerinde de görüleceği gibi bütün türküler makamsal özellikleri içermektedir. Buna göre, GTHM repertuarındaki türkülerin ezgisel yapılarını eğitimde, makamsal olarak incelenip açıklamakta ve öğretmekte kesin olarak yarar vardır.

Özet (Çeviri)

İNGİLİZCE ABSTRAKT (En fazla 250 sözcük) Since the years 1940's, there have various works and collections about Turkish Folk Music, however not sufficient. Also written music system has been improved and searched with respect to the reaction of some places. In addition, some theories have been presented about Turkish Folk Music methods and both native and foreign researchers have published some books and articles on Turkish Folk Music. During the last few years, music researchers have made very good researchers and declarations about the fret and sound systems of“bağlama”which is the main instrument of Turkish Folk Music. However, inspite of these,“ayak - Makam”discussions, which are very important for Turkish Folk Music, have come to no conclusion and there fore, a scientific theory has not been presented on the melodical form of Traditional Turkish Folk Music. The term“Ayak”, which has been adapted and used for a long time, has got no scientific value anymore. In this work, a research, which focuses on the subject and“Muğla Türküleri”which might be the beginnig of the theary have been examined. First, the terms of“ayak”and“makam”have been explained and then mentioning the frets and sonud systemo of Turkish Folk Music and Traditional Turkish Music, some information has been given related to“makamlar”and also“Türküler”have been classified according to their“makam”. During this research,“Türküler”, which are in the group of Segah makam, or Hüzzam makam, have been given“ayak”names such as“karabahtim”and“Azeri”. For example, having been inspired from Ankara Misket Türküsü,“Türküler”in Eviç Makam are being called Türküler in Misket fret. However, the deceased Muzaffer Sarısözen, having been inspired from Çanakkale Türküsü“karanfilin moruna”(Eviç Makam), called these“Türküler”in the same makam“karanfil ayak'Mn the sameway, people from Kütahya called it ”Turna ayak“. We can stop this confusion by doing as many scientific researches as possible in the ”Muğla Türküleri“, which have been examined, it is easy to see that all of them have got ”makam“ qualities.In conclusion, during giving training on melodical formation of ”Türküler“ in the repertoire of Traditional Turkish Folk Music, we should examine, announce and teach them with respect to their ”makam".

Benzer Tezler

  1. TRT repertuvarında bulunan Kadıoğlu çeşitlemelerinin bağlama icrası yönünden incelenmesi

    Analysis of Kadıoglu diversifications in TRT repertoire from the point of baglama performance

    ALİ ALTINIŞIK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    MüzikHaliç Üniversitesi

    Türk Musikisi Ana Sanat Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLAN AKINCI

  2. TRT repertuvarında bulunan Aydın türkülerinin makam-ayak usul ve tür yönünden incelenmesi

    Examining Aydın folk songs in the TRT reporty acording to makam-ayak, rhytm and kind

    ŞAKİR YILDIRIM

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1999

    MüzikEge Üniversitesi

    Temel Bilimler Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ALİ HAYDAR BAYAT

  3. TRT repertuvarında bulunan Sivas Türkülerinde bir inceleme

    A review of Sivas Turkus in TRT's repertory

    AHMET TURAN SARIÇİÇEK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    MüzikKarabük Üniversitesi

    Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. RAMAZAN AHMADOV

  4. TRT repertuvarında bulunan beş Ankara türküsünün günümüzdeki icrasal değişiklikleri

    O monitor the change of Ankara folk music through five designated folk songs

    ERDAL ŞAHİN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2014

    MüzikHaliç Üniversitesi

    Türk Müziği Ana Sanat Dalı

    DOÇ. DR. MEHMET KINIK

  5. TRT repertuvarında bulunan deyiş ve semahların müzikal analizi ve değerler eğitimi açısından incelenmesi

    The musical analysis of the deyishs and semahs existed in TRT repertoire and their study in terms of the education of values

    ÖNER KOVA

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2014

    MüzikFırat Üniversitesi

    Müzik Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. SEDAT TAMAY