Yetişkin bireylerde kendini sabotaj kavramının olumsuz değerlendirilme korkusu ve savunma mekanizmaları ile ilişkisi
The relationship between the concept of self-sabotage and fear of negative evaluation and defense mechanisms in adults
  1. Tez No: 837121
  2. Yazar: ÖZNUR SAYLIK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN DUMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kendini Sabotaj, Savunma Mekanizmaları, Olumsuz Değerlendirilme, Self-sabotage, Self-handicapping, defense mechanisms, negative evaluation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu araştırmanın amacı; yetişkin bireylerde kendini sabotajın savunma mekanizmaları ve olumsuz değerlendirilme korkusu ile ilişkisini incelemektir. Araştırmanın evrenini 19-63 yaş aralığındaki rastgele olmayan örnekleme tekniklerinden uygun (kolaylı) örnekleme tekniği ile seçilen 182 gönüllü katılımcı oluşturmaktadır. Araştırmada, veri toplama araçları olarak“Demografik Bilgi Formu”,“ Kendini Sabotaj Ölçeği (KSÖ)”,“Olumsuz Değerlendirilme Korkusu Ölçeği (ODKÖ)”ve“Savunma Biçimleri Ölçeği (SBÖ-40)”kullanılmıştır. Araştırmada Bağımsız İki Örneklem T- test, Kruskal Wallis-H, Pearson Korelasyon, Çoklu ve Hiyerarşik Regresyon Analizleri yapılmıştır. Analizler α =0.05 düzeyinde incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; yetişkinlerde kendini sabotaj, olumsuz değerlendirilme korkusu ve savunma mekanizmaları alt boyutları ile arasında anlamlı bir ilişkisi olduğu görülmüştür. Aynı zamanda olumsuz değerlendirilme korkusu ve savunma mekanizmalarının alt boyutları arasında da anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Katılımcıların kendini sabotaj düzeyinin; çalışma ve eğitim durumuna göre anlamlı düzeyde farklılık gösterdiği görülmüştür. Olumsuz değerlendirilme korkusu, immatür ve olgun savunmaların kendini sabotajın yordayıcıları olduğu bulgusuna erişilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between self-sabotage and defense mechanisms and fear of negative evaluation in adults. The population of the study consisted of 182 volunteer participants between the ages of 19-63, selected by convenience sampling technique from non-random sampling techniques. In the study,“Demographic Information Form”,“Self-Sabotage Scale (SSS)”,“Fear of Negative Evaluation Scale (FNS)”and“Forms of Defense Scale (FDS-40)”were used as data collection tools. Independent Two Sample T-test, Kruskal Wallis-H, Pearson Correlation and Simple Linear Regression Analysis were conducted. Analyses were analyzed at α = 0.05 level. According to the results of the study, there was a significant relationship between self-sabotage, fear of negative evaluation and defense mechanisms sub-dimensions in adults. It was also found that there was a significant relationship between fear of negative evaluation and the sub-dimensions of defense mechanisms. Participants' level of self-sabotage was found to differ significantly according to their employment and education status. It was found that fear of negative evaluation, immature and mature defenses were predictors of self- sabotage.