Programming SMP cluters: Node-level object groups and their use in a framework for NBody applications
Bakışımlı çoklu-işlemci öbeklerini programlamak: Düğüm seviyesinde dallı nesneler ve sıradüzensel çoklu-etkileşim yöntemleri için tasarlanan bir çatı
- Tez No: 83714
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ATTİLA GÜRSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: SMP Öbekleri, Koşut Nesneye Yönelik Programlama, Çoklu- Etkileşim Yöntemleri, SMP Clusters, Parallel Object-Oriented programming, Hierarchical NBody Methods. iii
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Yazılımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET BAKIŞIMLI ÇOKLU-İŞLEMCİ ÖBEKLERİNİ PROGRAMLAMAK: DÜĞÜM SEVİYESİNDE DALLI NESNELER ve SIRADÜZENSEL ÇOKLU-ETKİLEŞİM YÖNTEMLERİ İÇİN TASARLANAN BİR ÇATI İlker Cengiz Bilgisayar ve Enformatik Mühendisliği, Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Yard. Doç. Dr. Attila Gürsoy Eylül 1999 Bakışımlı Çoklu işlemciye (SMP) sahip iş istasyonları üretmeye yönelik eğilim bu tür iş istasyonlarini hızlı ağlarla birbirine bağlayarak ucuz ama güçlü koşut programlama platformları oluşturma yönündeki araştırmaları arttırmaktadır. Bu tür platformları oluşturmanın yanı sıra, programcıların SMP öbeklerinin vaadettiği güçten yararlanmalarını sağlayacak farklı düzeylerde soyutlamalar, mekanizmalar ve yordam kütüphaneleri sunabilmek te başlıbaşma bir araştırma konusudur. Bir SMP mimarisini işlemciler dizisi olarak görmek yetersiz bir yaklaşım olacaktır, çünkü böyle bir model başarım açısından olası faydaları gözardı etmektedir. SMP öbekleri için yazılan koşut programlarda ortak olarak kullanılabilecek iletişim ve hesaplama örüntülerini içeren yeniden kullanılabilir yordam kütüphaneleri üzerinde çalıştık. Durağan yük dengelemede, bellek yönetiminde, dağıtık veri yapıları ve modüller arası arayüzler oluşturmada kullanılabilen dallı nesneleri SMP öbekleri için düğüm seviyesinde yeniden tanımladık. Bu çalışmada Charm++ koşut nesneye-yönelik programlama dili ile koşut sıradüzensel çoklu-etkileşim uygulamaları geliştirirken karşılaştığımız ortak kavramları tartıştık ve bu tür uygulamaları SMP öbeklerinden faydala- narak geliştirmek, deneysel amaçlarla kullanabilmek için biîSçatı tanımladık. Bu tür yöntemlerde ortak olarak etkileşime konu olan iki parçacık eğer ayni adres uzayında ise düğümler arası herhangi bir iletişim gerekmez. Ancak ak sine iki parçacık farklı adres uzaylarında ise etkileşimin hesaplanabilmesi için ivparçacıkların etkileşimle ilgili verilerinin birbirlerinin adres uzaylarına getir ilmesi gerekir ki bu da SMP düğümleri arası ağ üzerinden yapılan iletişim de mektir. Sunduğumuz çatı ve çoklu-etkileşim uygulama arayüzü koşut nesneye- yönelik tasarımı ile programcının iletişim ile ilgili detaylardan soyutlanarak deneysel amaçlı hızlı uygulama geliştirmesine yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PROGRAMMING SMP CLUSTERS: NODE-LEVEL OBJECT GROUPS and THEIR USE IN A FRAMEWORK FOR NBODY APPLICATIONS İlker Cengiz M.S. in Computer Engineering and Information Science Supervisor: Asst. Prof. Attila Gürsoy September 1999 Symmetric Multiprocessor (SMP) cluster architectures emerge as a cheaper but powerful way of building parallel programming platforms. Providing mecha nisms, layers of abstraction, or libraries gaining the power of SMP clusters is a challenging field of research. Viewing an SMP architecture as an array of processors would be insufficient, since such a model ignores essential possible gains over performance. We have stressed on reusable patterns or libraries for collective communication and computations that can be used commonly in parallel applications within a parallel programming environment utilized for SMP clusters. We introduce node-level replicated objects, since replicated objects provide a versatile abstraction that can be used to implement static load-balancing, local services such as memory management, distributed data structures, and inter-module interfaces. This work was motivated while we were developing parallel object-oriented hierarchical Nbody applications with Charm++. We discuss common paradigms that we came across in those appli cations and present a framework for their implementation on SMP clusters. If the bodies that an interaction needs are local then that interaction can be com pleted without any communication. Otherwise, the data of the remote bodies must be brought, and after the interaction calculation, the remote body data must be updated. Parallel object-oriented design of this framework hides com munication details of bringing remote bodies from programmer and presents an interface to develop and experiment with nbody algorithms.