Atletizm sporcularının iş sağlığı ve güvenliği bilgi düzeyi algısının çok boyutlu olarak değerlendirilmesi
Multidimensional evaluation of occupational health and safety knowledge level perception of track and field athletes
  1. Tez No: 837144
  2. Yazar: BARIŞ ZAFER ERDAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERCÜMENT AKAT, DR. MEHMET KEMALETTİN TORUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı, İş Güvenliği, Sporcu Sağlığı, Bilgi Düzeyi, Occupational Health, Occupational Safety, Athlete, Knowledge Level
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Sportif başarılar büyük emek ve hazırlık gerektirmektedir. Antrenman ve yarışma esnasında başarıyı olumsuz etkileyen ve iş kaybına neden olan faktörler bulunmaktadır. Bu araştırmada bu faktörleri azaltmak, atletlerin iş sağlığı ve güvenliği algı düzeylerini belirlemek ve çok boyutlu olarak değerlendirmek amaçlanmıştır. Sporcuların iş sağlığı ve güvenliği açısından algı düzeylerinin çeşitli demografik değişkenler açısından farklılık gösterip göstermediği ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Araştırma betimsel bir nitelik taşımakta olup, tarama modeline göre gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evreni Türkiye genelinde atletizm dalıyla uğraşan lisanslı sporcular olup, bunlar içinden çalışmamıza gönüllü destek veren 39 kadın, 53 erkek olmak üzere toplam 92 atlet çalışmamızın örneklemini oluşturmuştur. Örneklem grubuna kolayda örneklem metoduyla ulaşılmıştır. Veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu ve araştırmacı tarafından hazırlanan sporcu iş sağlığı ve güvenliği anketi kullanılmıştır. Kişisel bilgiler formunda katılımcıların demografik özelliklerini belirlemeye yönelik yaş, cinsiyet, eğitim, medeni durum, lisanslı olarak sporculuk süresi ile haftalık antrenman sürelerini içeren sorular yer almıştır. Sporcu İş Sağlığı ve Güvenliği Anketi; araştırmacı tarafından hazırlanmış olup, 5'li likert tarzında 46 ve 4 açık uçlu olmak üzere toplam 50 sorudan oluşmuştur. Araştırma, 15 Şubat 2023 – 15 Nisan 2023 tarihleri arasında yapılmıştır. Anketlerden elde edilen veriler SPSS paket programı ile analiz edilmiştir. Katılımcıların sorulara verdikleri yanıtlar frekans ve yüzde olarak tablolaştırılmıştır. Araştırma sonucunda, sporcularda iş sağlığı ve güvenliği algısının düşük olduğu, büyük çoğunluğunun İSG ile ilgili eğitim almadığı ve atletizm pistlerinde konunun yeterince dikkate alınmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Sports success requires great effort and preparation. There are factors that negatively affect success during training and competition and cause job loss. In this study, it was aimed to reduce the factors, to determine the occupational health and safety perception levels of athletes and to evaluate them multidimensionally. It was tried to reveal whether the perception levels of the athletes in terms of occupational health and safety differ in terms of various demographic variables. The research has a descriptive nature and was carried out according to the scanning model. The universe of the research is the licensed athletes dealing with the athletics branch throughout Turkey, and a total of 92 athletes, 39 women and 53 men, who voluntarily supported our study, constituted the sample of our study. The sample group was reached by easy sampling method. Personal information form and athlete's occupational health and safety questionnaire prepared by the researcher were used as data collection tools. In the Personal Information form; In order to determine the demographic characteristics of the participants, questions including age, gender, education, marital status, years of licensed sportsmanship and weekly training periods were included. Athlete Occupational Health and Safety Questionnaire; It was prepared by the researcher and consisted of a total of 50 questions, 46 and 4 open-ended, in 5-point likert style. The research was carried out between 15 February 2023 and 15 April 2023. The data obtained from the questionnaires were analyzed with the SPSS package program. The answers given by the participants to the questions were tabulated as frequency and percentage. As a result of the research, it has been determined that the perception of occupational health and safety in athletes is low, the majority of them do not receive training on OHS and the issue is not taken into account sufficiently in athletics tracks.