Identification of the role of p33ING1 protein in the cellular activities of p53 tumor suppressor protein p33ING1 proteininin p53 tümör baskılıyıcı proteininin hücresel aktiviteleri üzerindeki etkisinin belirlenmesi
- Tez No: 83719
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RENGÜL ÇETİN-ATALAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: p33WGi, p53, tumor suppressor, protein-protein interaction, mappings GST pulldown. iii
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZET p33ingi proteİnİnİn p53 TÜMÖR BASKILIYICI PROTEİNİNİN HÜCRESEL AKTİVİTİLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN BELİRLENMESİ N.C.TOLGAEMRE Yüksek Lisans Tezi, Moleküler Biyoloji ve Genetik Tez Yöneticisi: Yard. Doç. Dr. Rengül Çetin-Atalay Temmuz 1999, 96 Sayfa p53, insan kanserlerinin yaklaşik %50'sinde mutasyona uğrayan bir tümör baskılıyıcı gendir. p53 gen ürünü, DNA dizisi özgünlüğü olan bir transkripsiyon faktörüdür. p53 tarafından transkripsiyonu aktive edilen genlerin protein ürünleri, hücre bölünmesini (apoptoz veya hücre döngüsün bloku yolu ile) önleyici yönde görev yapan kontrol elemanlari ya da DNA hasarı onarım sistemi elemanlarıdır. p53 proteini birçok hücresel ve viral protein ile etkileşime girer ve bu etkileşimler p53'ün işlevlerinin düzenlenmesinde veya düzensizliğinde önemli yer tutar. ING1 (“Inhibitor of Growth 1”: Büyüme İnhibitörü 1) adli yeni bir gen, apoptoz ve hücre döngüsü blokundaki rolleri dolayısıyla tümör baskılayıcı gen adayı olarak tanımlanmıştır. INGl'in protein ürünü olan p33mG1'in, p53'ün büyüme baskılıyıcı işlevlerini arttırdığı gözlemlenmiştir. Dahası, p53 ile pSST01 arasında fiziksel bir etkileşim, immunopresipitasyon yöntemiyle belirlenmiştir. Bu çalışmada, p53'ün pSST01 ile etkileşen bölgesini belirlemek amacıyla bu iki protein arasindaki fiziksel etkileşimi in vitro yöntemlerle inceledik. İlk adım olarak ING1 cDNA'sı, bir hücre dizisi toplam cDNA'sından polimeraz zincir tepkimesi yöntemiyle çoğaltıldı ve ekspresyon vektörlerine klonlandı. Rekombinant p33mG1 proteini GST füzyon proteini olarak E.coli'de üretildi ve saflaştırıldı. Normal p53 cDNA'sı ve birçok değişik p53 delesyon mutantı cDNA'ları, in vitro transkripsiyon-translasyon tepkimelerinin yapilmasina elverişli vektörlere subklonlandı. Daha sonra, bu tepkime ürünleri, saflaştırılmış GSTp33 proteini ile birlikte p53'ün p33mG1 ile etkileşen bölgesini belirlemek amaciyla GST-indirme sisteminde kullanıldı. Çalişmanin sonuçları öyle göstermektedir ki pSS11*61 ile etkileşmede p53 proteini üzerindeki ana etken, C-terminal bölgesidir, ancak diğer bölgelerin de katkısı olabilir. Anahtar Kelimeler. p33mG1, p53, tümör baskılıyıcı, protein-protein etkileşimi, haritalama, GST-indirme iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IDENTIFICATION OF THE ROLE OF p33mG1 PROTEIN IN THE CELLULAR ACTIVITIES OF p53 TUMOR SUPPRESSOR PROTEIN N.C.TOLGA EMRE M.S. in Molecular Biology and Genetics Supervisor: Assist. Prof. Rengül Çetin-Atâlây July 1999, 96 Pages p53 is a tumor suppressor gene which is mutated in about 50% of human cancers. The product of p53 gene encodes a sequence-specific transcription factor. The genes transactivated by p53 code for proteins that are implicated in the negative regulation of cell proliferation (via apoptosis or cell cycle arrest) and DNA damage repair. p53 protein interacts with several viral and cellular proteins and these interactions are important in the regulation and dysregulation of the functions of p53. Another gene, named ING1 (for“Inhibitor öf Growth 1”), was identified âs â candidate tumor suppressor gene due to its functions in apoptosis and cell cycle arrest. p33ING1, the protein product öf ING1, was shown to enhance the growth suppressive functions of p53. Furthermore, a physical association between p53 and pSST01 proteins has been detected by immunoprecipitation. In this study, we investigated the physical interaction between p53 and p33mG1 using in vitro methods in order to determine the region of p53 that enabled this interaction. As a preliminary step for the study, the ING1 eDNA was amplified from total cDNA of a cell line by PCR and cloned into expression vectors; The recombinant p33mG1 protein was overexpressed in E>eoli and purified as a fusion protein with GST. The wild-type p53 cDNA and its several deletion mutant constructs were subcloned into a suitable expression vector to enable subsequent in vitro transcription^translation reactions. In vitro tf âhscfiptiöh-tfânslâtiön products öf these constructs were used in GST pulldown assays with purified GSTp33 protein to map the interacting region on the huffiâîi p53 protein. The results of the study suggest that the primary determinant on p53 protein in its interaction with p33mG1, is the C-terminal domain while there may be other regions that are involved in the interaction.