ReMemex: A software tool for knowledge construction and organization
ReMemex: Bilgi inşası ve düzenlemesi için bir yazılım aracı
- Tez No: 83720
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DAVİD DAVENPORT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Konstrüktivizm, Bilgi Düzenleme, Eğitimsel Yazılım, An lamsal Ağlar, Bilişsel Araçlar iv, Constructivism, Knowledge Organization, Educational Software, Cognitive Tools, Semantic Networks m
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Yazılımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET ReMemex: BİLGİ İNŞAASI ve DÜZENLEMESİ İÇİN BİR YAZILIM ARACI Özden Emek Erarslan Bilgisayar ve Enformatik Mühendisliği, Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Yard. Doç. Dr. David Davenport Kasım, 1999 Bilgi Çağı insanları, bilginin inşaasmda; toplamada, çözümlemede, sentezleme- de ve düzenlemede vasıflı olmalıdır. Bu vasfa sahip olmaya yönelik talepler eğitimsel teknoloji araştırmalarını yeni teoriler ve uygulamalar bulmaya yönlen dirmektedir. Gelişen bir öğrenme teorisi olarak Konstrüktivizm (construc tivism), yeni bakış açıları önermekte ve bunun yakın gelecekte eğitim üzerinde büyük etkisi olması beklenmektedir. Bugün, artan çabalara rağmen, kon- strüktivist fikirlerin eğitim yazılımlarına en iyi ne şekilde uygulanacağına karar vermek ve etkisinin olup olmadığını ispatlamak için yeterince araştırmaya ihtiyaç hala vardır. Bu tez, bilgi işçilerinin bilgiyi toplama ve düzenlemesine yardım eden ve konstrüktivist öğrenme teorisinin eğitimsel yazılımlara uygulanması konusunda araştırmalar için bir taban teşkil eden ReMemex sistemini, bir yazılım aracını sunmaktadır. ReMemex, öğrenen konumundaki kişilerin kavram lar ve/ veya nesneler arasındaki ilişkileri görselleştirmek için bilgi peyzajı oluştur dukları bilgi inşaa ve düzenleme ortamları için bir çatıdır. Diğer uygula malardan aktarılan kütük ve verilerin düğümler şeklinde gösterilmesi, detay ların gruplama yoluyla soyutlanması, haritalar ve düğümler için çoklu-görünüş desteği ve biçem desteği gibi özelliklerin tamamı ReMemex sistemini geleneksel araçlardan daha güçlü kılmaktadır. ReMemex sisteminin temel gerçekleşti rimi Java kullanılarak, esnek ve geliştirmeye açık, Nesneye Yönelik Uygulama. Pro gramı Arayüzü (API) olarak yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ReMemex: A SOFTWARE TOOL FOR KNOWLEDGE CONSTRUCTION and ORGANIZATION Özden Emek Erarslan M.S. in Computer Engineering and Information Science Supervisor: Asst. Prof. David Davenport November, 1999 Citizens of the Knowledge Age have to be skilled in the construction of mean ingful knowledge; in the collecting, analyzing, synthesizing, and organizing of information. These demands are driving educational technology research to find new theory and practices. Constructivism, an emerging theory of learning, offers new perspectives and is expected to have a major influence on education in the near future. Yet today, despite increasing efforts, considerable research is still needed to determine how best to apply constructivist ideas to educational software and to prove or disprove its effectiveness. This thesis presents the Re Memex system, a software tool, which both aids knowledge workers to collect and organize information, and provides a basis for research into the applica tion of constructivist learning theory in educational software. ReMemex is a framework for a knowledge construction and organization environment, where learners create information landscapes to visualize the inter-relationships be tween the concepts and/or objects the domain is composed of. Features such as importing files and data from other applications as nodes, abstraction of the details by grouping, multiple view support for maps and nodes, and style support make ReMemex more powerful than traditional tools. The base imple mentation of ReMemex has been developed in Java, as a flexible and extensible Object Oriented API.