İnsan immün yetmezlik virüsü ile enfekte hastaların klinik durumlarının damgalama, benlik saygısı ve depresyon ile ilişkisinin incelenmesi
- Tez No: 837196
- Danışmanlar: PROF. DR. İLKAY KARAOĞLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
- Anahtar Kelimeler: HIV/AIDS, Damgalama, Benlik Saygısı, Depresyon, HIV/AIDS, Stigmatization, Self-Esteem, Depression
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç Çalışmamızın amacı Human Immunodeficiency Virus'ü ile enfekte bireylerde depresyon, benlik saygısı ve damgalamanın araştırılması ve kontrol gruplarıyla karşılaştırılması, bu hastalarda tanı esnasında ve tedavinin devamı sürecinde psikiyatrik semptomların seyri ve sıklığının araştırılması, bu şekilde HIV ile enfekte hastalarda eşlik eden psikiyatrik semptomların tespit edilmesi ve psikiyatrik destek alarak tedavi uyumunun ve yaşam kalitesinin arttırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem Çalışma 01.02.2022 ile 31.10.2022 tarihleri arasında HIV ile enfekte olan 150 gönüllü hasta ile, 90 gönüllü sağlıklı bireyden oluşan popülasyonda yapılmıştır. Hasta grubuna HIV/AIDS Damgalama Ölçeği-H, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği verilmiş olup katılımcılar tarafından doldurulmuştur. Hasta grubunda ayrıca hastane arşiv sistemi üzerinden hastaların tanı konulduğu andaki bakılan HIV RNA ve CD4 düzeyleri kaydedilmiştir. Kontrol grubunda ise Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği doldurulmuştur. Bulgular Hasta grubunda HADÖ-H ortalama skoru 0,38 olarak hesaplandı. 150 hastanın 51'inin benlik saygısı düşük, 99'unun benlik saygısının normal olduğu görüldü. Kontrol grubunda ise 90 katılımcıdan 5'inin benlik saygısının düşük olduğu, 85 katılımcının ise benlik saygısının normal olduğu görüldü. Hasta grubunda 36 hastanın depresif belirtisinin olmadığı, 114 hastada depresif belirti olduğu saptandı. Kontrol grubunda ise 66 katılımcıda depresif belirti görülmezken 24 hastada depresif belirti saptandı. Sonuç Çalışmada hasta grubunda damgalamanın istatiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek olduğu, benlik saygısının hasta grubunda kontrol grubuna göre anlamlı derecede daha düşük olduğu ve depresif belirtilerin hasta grubunda kontrol grubuna göre anlamlı derecede daha fazla olduğu görüldü. Hasta grubunda benlik saygısı ile depresif belirtiler arasında anlamlı bir ilişki olduğu, benlik saygısı azaldıkça depresif belirtilerin arttığı saptandı.
Özet (Çeviri)
Objective The aim of our study was to investigate depression, self-esteem and stigmatization in HIV-infected individuals and to compare them with control groups, to investigate the course and frequency of psychiatric symptoms in these patients at the time of diagnosis and during the continuation of treatment, to identify accompanying psychiatric symptoms in HIV-infected patients and to improve treatment compliance and quality of life by receiving psychiatric support. Materials and Methods The study was conducted between 01.02.2022 and 31.10.2022 in a population of 150 volunteer patients infected with HIV and 90 volunteer healthy individuals. HIV/AIDS Stigma Scale-H, Rosenberg Self-Esteem Scale, Beck Depression Scale were given to the patient group and completed by the participants. In the patient group, HIV RNA and CD4 levels at the time of diagnosis were recorded through the hospital archive system. In the control group, Rosenberg Self-Esteem Scale and Beck Depression Scale were completed. Results In the patient group, the mean score of the HASS-H was calculated as 0.38. Of the 150 patients, 51 had low self-esteem and 99 had normal self-esteem. In the control group, 5 of 90 participants had low self-esteem and 85 participants had normal self-esteem. In the patient group, 36 patients had no depressive symptoms and 114 patients had depressive symptoms. In the control group, 66 participants had no depressive symptoms, while 24 patients had depressive symptoms. Conclusion In the study, it was observed that stigmatization was high in the patient group, self-esteem was significantly lower in the patient group compared to the control group and depressive symptoms were significantly higher in the patient group compared to the control group. There was a significant relationship between self-esteem and depressive symptoms in the patient group and depressive symptoms increased as self-esteem decreased.