SBÜ Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniğinde tanı alan HIV ile enfekte hastalara başlanan antiretroviral tedavi rejimlerinin virolojik ve immünolojik yanıtlar açısından karşılaştırılması
Comparison of antiretroviral treatment regimen started in HIV-infected patients diagnosed in the infectious diseases and clinical microbiology clinic of HSU Ankara Training and Research Hospital, in Terms of Virological and Immunological Responses
  1. Tez No: 862052
  2. Yazar: OĞUZHAN YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇİĞDEM ATAMAN HATİPOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: HIV, Antiretroviral tedavi, Virolojik yanıt, İmmünolojik yanıt, HIV, Antiretroviral therapy, Virological response, Immunological response
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Amaç: İnsan immün yetmezlik virüsü (Human Immunodeficiency Virus, HIV) enfeksiyonu, multisistemik tutulumla seyreden kronik bir hastalıktır. Bu hastalıkla ilgili tanı ve tedavi yöntemlerinde hızlı bir gelişme kaydedilmiştir. Yüksek etkinliğe sahip güncel tedaviler, HIV ile ilişkili mortalite ve morbiditeyi önemli ölçüde azaltarak, HIV ile yaşayan bireylerde beklenen yaşam süresini sağlıklı bireylerle benzer düzeylere çıkarmıştır. HIV enfeksiyonu düzenli klinik takiplerle yönetilebilen kronik bir hastalık haline gelmiştir. Farklı etki mekanizmasına sahip ajanlardan oluşan tüm antiretroviral tedavi (ART) rejimlerinin temel amacı, hızlı ve sürdürülebilir virolojik supresyon sağlamak ve immün sistem yetmezliği gelişmesinin önüne geçmektir. Hastaların klinik takibi virolojik ve immünolojik bulguların düzenli aralıklarla değerlendirilmesi esasına dayanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği'nde tanısı konularak takip edilen HIV ile yaşayan tedavi naif olguların antiretroviral tedavi rejimlerini virolojik ve immünolojik yanıtlar açısından karşılaştırmak ve sonuçlarını değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Ocak 2000 - Mart 2023 tarihleri arasında kliniğimizde HIV enfeksiyonu tanısı alarak takip ve tedavisi yapılan hastaların dahil edildiği çalışmamız retrospektif kohort çalışması olarak planlandı. Hastaların sosyodemografik özellikleri, klinik ve laboratuvar bulguları ve tedavileri kayıt altına alındı. Hastalar; tanı sonrası başlanan ART rejimlerine göre Integrase Strand Transfer Inhibitor (INSTI) bazlı tedavi alanlar, Non-nucleoside Reverse Transcriptase Inhibitor (NNRTI) bazlı tedavi alanlar ve Protease Inhibitor (PI) bazlı tedavi alanlar olmak üzere gruplara ayrıldı. INSTI bazlı tedavi alan hastalar ise kendi içinde dolutegravir, biktegravir ve elvitegravir alanlar olmak üzere alt gruplara ayrıldı. Gruplar, tedavi başlangıcındaki klinik ve laboratuvar bulguları; ilk 6 aylık takip sürecindeki virolojik ve immünolojik yanıtlar açısından karşılaştırıldı. İstatistiksel analizler Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) 25.0 paket programı ile değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya 229 HIV ile yaşayan hasta dahil edildi. Hastaların 197'si (86,1) erkek, yaş ortalaması 41,2±13,6 (18-83 yaş), %30,1'i 50 yaş ve üzerinde idi. Tüm olguların 27'si (%11,8) öğrenci, 23'ü (%10) ev hanımıydı. Olguların 86'sı (%37,6) üniversite mezunuydu. Olası bulaş yolu, olguların 145'inde (%63,3) heteroseksüel cinsel temas, 71'inde (%31) homoseksüel cinsel temas şeklinde değerlendirildi. Olguların 71'inde (%31) eşlik eden hastalık mevcuttu. Tüm olguların 25'inde (%10,9) osteoporoz mevcuttu. Olguların 50'sinde (%21,8) koenfeksiyon, 16'sında (%7) fırsatçı enfeksiyon saptandı. Sifiliz olguların 37'sinde (%16,2) mevcuttu. Hastaların %88,6'sı 2015 yılı ve sonrasında tanı almıştı. Tanı anındaki medyan viral yük 126.760 kopya/ml; ortalama CD4 sayısı 402; ortalama CD4/CD8 oranı 0,496 olarak bulundu. Hastaların 194'ü (%84,7) INSTI, 21'i (%9,2) NNRTI, 14'ü (%6,2) PI bazlı tedaviler almıştı. 2015 yılı ve sonrasında en fazla INSTI bazlı tedaviler başlanmıştı. Tüm olguların 1. aydaki virolojik supresyon oranı %62,2 iken 6. aydaki virolojik supresyon oranı %93,4 olarak bulundu. Tanı anında tüm olguların %8,3'ünde CD4/CD8 oranı ≥1,0 olup, 6. ayda bu oran %29,7'ye yükseldi. Tedavi gruplarından bağımsız tüm olgularımızda 3. ve 6. aylarda daha önceki takip değerlerine göre ortalama CD4 T lenfosit sayısı ve CD4/CD8 oranında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde artış saptandı (p0,05). Gruplar arasında tanı anındaki viral yük, CD4 T lenfosit sayısı ve CD4/CD8 oranı açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Tedavinin 1. ve 6. aylarındaki virolojik supresyon oranı, INSTI bazlı tedavi grubunda PI bazlı tedavi grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu (p0,05). INSTI, NNRTI ve PI grupları arasında 3. ve 6. aylarda CD4/CD8 oranında ≥1,0 olacak şekilde normalizasyona ulaşma oranları açısından anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). INSTI bazlı tedavi grubunda INSTI dışı diğer tedavi grubuna göre 1. ve 6. aylardaki virolojik supresyon oranı istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu (p0,05). Sonuç: HIV ile yaşayan bireylerde INSTI bazlı tedavilerin NNRTI ve PI bazlı tedavilere göre virolojik supresyon açısından daha üstün olduğu görülmüştür. Ayrıca, son yıllarda immünolojik yanıt takibinde daha sık kullanılmaya başlanan CD4/CD8 oranının erken dönemde INSTI bazlı tedavilerde diğer tedavilere göre daha fazla yükseldiği saptanmıştır. INSTI bazlı tedavileri kendi içinde değerlendirdiğimizde ise immünolojik ve virolojik yanıtlar açısından birbirlerine üstünlüklerinin olmadığı tespit edilmiştir. Bu sonuçlar, güncel rehberlerde de tedavi naif hastalarda ilk tercih olarak önerilen INSTI bazlı rejimlerin etkinliğini doğrulmaktadır. Etkin tedavilerin yaygınlaşmasıyla birlikte HIV/AIDS pandemisinde hedeflenen düzeylere ulaşılması açısından önemli bir adım atılmış olacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: HIV infection is a chronic disease characterized by multisystemic involvement. Rapid advancements have been made in the diagnosis and treatment of the disease. Current highly effective treatments have significantly reduced HIV-associated mortality and morbidity, bringing the life expectancy of people living with HIV to levels comparable to those of healthy individuals. With regular clinical monitoring, HIV infection has become a manageable chronic condition. All ART (antiretroviral therapy) regimens, consisting of agents with different mechanisms of action, share the fundamental goal of achieving rapid and sustainable virological suppression while preventing the development of immunodeficiency. The clinical monitoring of patients relies on the regular assessment of virological and immunological indicators. The aim of this study was to compare antiretroviral treatment regimens in terms of virological and immunological responses and to evaluate the results of treatment naive people living with HIV who were diagnosed and followed up in the Health Sciences University Ankara Training and Research Hospital Infectious Diseases and Clinical Microbiology Clinic. Materials and Methods: Our study, conducted between January 2000 and March 2023, is designed as a retrospective cohort study including patients diagnosed with HIV infection and undergoing follow-up and treatment at our clinic. Sociodemographic characteristics, clinical and laboratory findings, and antiretroviral therapies of the patients were recorded. The patients were grouped based on the antiretroviral therapy (ART) regimens initiated after diagnosis, including those receiving INSTI-based, NNRTI-based, and PI-based treatments. Among INSTI-based treatment patients, subgroups were formed based on the specific drugs used: dolutegravir, bictegravir, and elvitegravir. The groups were compared in terms of clinical and laboratory findings at the initiation of treatment and virological and immunological responses during the first 6 months of follow-up. Statistical analyses were performed using the Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) 25.0 software. Results: The study included 229 patients living with HIV. Of the patients, 197 (86.1%) were male, with a mean age of 41.2±13.6 years (range: 18-83 years), and 30.1% were 50 years old and above. Among all cases, 27 (11,8%) were students, and 23 (10%) were housewives. 86 cases (37,6%) had a university degree. The potential transmission route was assessed as heterosexual sexual contact in 145 cases (63,3%) and homosexual sexual contact in 71 cases (31%). 71 cases (31%) had accompanying diseases. Osteoporosis was present in 25 (10,9%) of all cases. Co-infection was identified in 50 cases (21,8%), and opportunistic infections were observed in 16 cases (7%). Syphilis was present in 37 cases (16,2%). Of the patients, 88.6% received their diagnosis in 2015 or later. At the time of diagnosis, the median viral load was 126.760 copies/ml; the mean CD4 count was 402 cell/mm3; and the mean CD4/CD8 ratio was 0.496. Among the patients, 194 (84.7%) were on INSTI-based treatment, 21 (9.2%) on NNRTI-based treatment, and 14 (6.2%) on PI-based treatment. The majority of ART initiated after 2015 were INSTI-based. The virological suppression rate for all cases was 62,2% at the 1st month and 93,4% at the 6th month. At the time of diagnosis, 8,3% of all cases had a CD4/CD8 ratio ≥1.0, which increased to 29,7% at the 6th month. In all cases, regardless of the treatment groups, a statistically significant increase was observed in the mean CD4 T lymphocyte count and CD4/CD8 ratio at 3rd and 6th months compared to previous follow-up values (p0,05). There were no statistically significant differences among the groups regarding viral load, CD4 T lymphocyte count, and CD4/CD8 ratio at the time of diagnosis (p>0,05). The virological suppression rate at 1st and 6th months of treatment was statistically significantly higher in the INSTI-based treatment group compared to the PI-based treatment group (p0,05). There was no significant difference among INSTI, NNRTI, and PI groups in terms of the rates of normalization of CD4/CD8 ratio to ≥1,0 at 3rd and 6th months (p>0,05). In the INSTI-based treatment group, the virological suppression rate at 1st and 6th months was statistically significantly higher compared to the non-INSTI-based treatment group (p0,05). Conclusion: INSTI-based treatments have been observed to be superior to NNRTI and PI-based treatments in terms of virological suppression in people living with HIV. Additionally, it has been noted that the CD4/CD8 ratio, which is increasingly used in immunological response monitoring in recent years, rises more significantly in the early stages of INSTI-based treatments compared to other regimens. When we internally assessed INSTI-based treatments, it was determined that there is no superiority among them in terms of immunological and virological responses. These results confirm the effectiveness of INSTI-based regimens, which are currently recommended as the first-line preference for treatment-naive patients in updated guidelines. The widespread use of effective treatments will contribute significantly to achieving the targeted levels in the HIV/AIDS pandemic.