İstanbul il Merkezindeki Spor Tesisleri Yönetim Kapasitesinin yöneticilerin demografik özelliklerine göre incelenmesi: yerel yönetimler örneği
Examination of the management capacity of sports facility managers in İstanbul Central district according to their demographic characteristics: a case study of local governments
  1. Tez No: 837211
  2. Yazar: NUR ALKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERAP AY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor tesisi, yönetim kapasitesi, sosyodemografik özellik, yerel yönetim, Sports facility, management capacity, socio-demographic characteristics, local administration
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Amaç: Mevcut çalıĢma, İstanbul İl merkezinde yerel yönetimlere bağlı spor tesisleri yöneticilerinin yönetim kapasitesinin sosyodemografik özelliklere göre nasıl Ģekillendiğini ve bu faktörlerin spor tesislerinin etkin yönetimine nasıl etki edebileceğini araĢtırmayı amaçlamaktadır. Spor tesislerinin etkin bir Ģekilde yönetilmesi, sporun yaygınlaĢtırılması ve toplum sağlığına katkı sağlaması açısından büyük önem taĢımaktadır. Gereç ve Yöntem: Spor tesisleri yöneticilerinin cinsiyet, yaĢ, eğitim düzeyi, mesleki deneyim gibi sosyodemografik faktörlerin yönetim kapasiteleri üzerindeki etkileri incelenmiĢtir. Toplamda 97 kiĢinin katıldığı çalıĢma nicel yönteme uygun olarak gerçekleĢtirilmiĢ ve Spor Tesisi Yöneticilerinin Yönetim Kapasitesini Değerlendirme Ölçeği (Çetin ve Karaçam, 2021) kullanılmıĢtır. Bulgular: AraĢtırma sonucunda cinsiyet, medeni durum, yaĢ ve mesleki deneyim yılının yönetim kapasitesi üzerinde anlamlı bir fark oluĢturmadığı, ancak spor tesisinden yararlanma ve eğitim düzeyinin anlamlı farklılıklar ortaya koyduğu keĢfedilmiĢtir. Sonuç: Yapılan çalıĢmada spor tesisi yöneticilerinin yönetim kapasitesinin önemli ölçüde sosyodemografik özelliklere göre farklılaĢmadığı keĢfedilmiĢtir. Buna karĢın eğitim düzeyi ve spor tesisinden yararlanma olgularının yönetim kapasitesinde birtakım farklılıklara yol açabildiği de belirlenmiĢ ve konunun detaylandırılması vurgusu yapılmıĢtır. Ayrıca mevcut bulguların politikalara dönüĢtürülebilmesi için benzer çalıĢmaların gerçekleĢtirilmesi, böylece sonuçların farklı il ve bölgelerdeki sonuçlarla karĢılaĢtırılmasının gerekli olduğu düĢünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The current study aims to investigate how the management capacity of sports facility managers affiliated with local governments in Istanbul's central district is shaped based on sociodemographic characteristics and how these factors can potentially impact the effective management of sports facilities. Effective management of sports facilities is of great importance for the promotion of sports and its contribution to public health. Materials and Methods: The study examines the influence of sociodemographic factors such as gender, age, educational level, and professional experience on the management capacity of sports facility managers. A total of 97 individuals participated in the study, which was conducted using a quantitative approach, and the 'Assessment Scale for the Management Capacity of Sports Facility Managers' (Çetin and Karaçam, 2021) was utilized. Findings: The research findings revealed that gender, marital status, age, and years of professional experience did not create a significant difference in management capacity. However, the utilization of sports facilities and educational level were found to be significant factors contributing to differences. Conclusion: In the conducted study, it was discovered that the management capacity of sports facility managers does not significantly differ according to sociodemographic characteristics. However, it was also determined that educational level and the utilization of sports facilities can lead to certain differences in management capacity. The study emphasizes the need for further research to delve into these aspects. Additionally, similar studies should be conducted to translate the current findings into policies, and the results should be compared with findings from different cities and regions.