Lütfullah el-Erzurûmî'nin 'Râmûzu't-Tahrîr ve't-Tefsîr' (294-436 varak) adlı eserinin tahkiki
Lütfullah el-Erzurûmî's 'Ramuzu't-Tahrir ve't-Tefsir' review of the judicial work
  1. Tez No: 837270
  2. Yazar: KHALED ALHOUT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MESUT IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Lutfullâh Efendi, Râmûzut-Tahrîr, Göğsügür, Analysis, Tafseer
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 534
Özet
Son yıllarda İslam âleminde ilmi araştırmalar alanında tahkikli/incelemeli eser neşir türünün yaygınlaştığını görmekteyiz. Zira İslam âlemindeki ilmi birikimin çoğu el yazmaları halinde kütüphane raflarında araştırmacıları beklemektedir. Bugün ekseriyeti İslam âleminde olmak üzere tefsir, hadis, fıkıh, kelam, tasavvuf, İslam tarihi gibi birbirinden farklı alanlarda Müslüman âlimler tarafından mum ışığında yazılan binlerce kıymetli eser bulunmaktadır. Bunların tahkik edilerek ilim camiasına sunulması günümüz araştırmacılarının en temel görevidir. Bu önemli çalışmalardan biri de LÜTFULLAH EL-ERZURÛMÎ'NİN“Râmûzu't-Tahrîr ve't- Tefsîr”adlı eseridir. Bu eserde dil bilimsel bir tefsir idi, son derece lüğavi bir biçimde ele alınmıştır. Eserde kuran kerim tefsiri beydaviden istifade edip lügavi çok iyi derece incelenmiştir. Bu çalışma da daha önce önemli bir kısmi yapılmış olup tamamlamayı veya en az önemli bir kısmi devam etmeyi istemekteyiz. Biz de müellif ve dilbilimi hakkında kısa araştırma yaptıktan sonra“Râmûzu't-Tahrîr ve't- Tefsîr”isimli eserini (294-436 varak) arasında tahkik ederek çalışmaya karar verdik. Birinci bölümde Lütfullah El-Erzurûmî'nin hayatı, eserleri, hocaları tanıtılarak tezimizin konusunu teşkil eden ilgili eserinin konusu ve eserde takip edilen yöntem kısa bir şekilde hakkında bilgi verilecektir. İkinci bölümde ise“Râmûzu't-Tahrîr ve't- Tefsîr”(294-436 varak) adlı Eserin Tahkiki/edisyon kritiği yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
The Ottoman period was rich in religious publications and publications like the previous periods, and it was almost a golden age of copyright, in which more copyrighted works were given in some areas than in previous periods. Some of the works written in this period were studied by researchers, and some are still waiting to be studied on the dusty shelves of libraries. Considering the numerous manuscripts waiting to be unearthed in the archives, it is very important to make an edition critique. However, it is extremely important that the researchers who will work in this field are competent in editorial criticism and that they abide by the critical principles and rules of the edition while reading the manuscripts. One of these rare works that await expert researchers on the dusty shelves of libraries is the work called Râmûzu't-Tahrîr ve't-Tafsîr, which belongs to one of the Ottoman scholars, Lutfullah Efendi. This valuable work written in the field of tafsir has been the subject of investigation by some researchers. However, due to its large volume, it could not be studied by a single researcher from beginning to end. In this study, we decided to criticize the edition of the Kehf and Yâsîn suras, that is, the 293-436 leaves, which are the unstudied parts of the related work. In the first part of our study, which we prepared as an introduction and two parts, information is given about the life of the author, the period in which he lived, his literary personality, his works and the method he followed in his related work. In the second part, the work was reviewed and the findings and suggestions were discussed in the conclusion part. 2023, Page: 365