Lütfullah el-Erzurûmî'nin 'Râmûzu't-Tahrîr ve't-Tefsîr' adlı eserinin tahkiki (437- 588 varak)
Lütfullah el-Erzurûmî's 'Ramuzu't-Tahrir ve't-Tefsir' review of his judiciary
  1. Tez No: 835505
  2. Yazar: ZEYNEP ELHUT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MESUT IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tafseer, Râmûzut-Tahrîr ve't-Tefsîr, Erzurumlu Lutfullâh, Göğsügür, Analysis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 527
Özet
Son yıllarda İslam âleminde ilmi araştırmalar alanında tahkikli/incelemeli eser neşir türünün yaygınlaştığını görmekteyiz. Zira İslam âlemindeki ilmi birikimin çoğu el yazmaları halinde kütüphane raflarında araştırmacıları beklemektedir. Bugün ekseriyeti İslam âleminde olmak üzere tefsir, hadis, fıkıh, kelam, tasavvuf, İslam tarihi gibi birbirinden farklı alanlarda Müslüman âlimler tarafından mum ışığında yazılan binlerce kıymetli eser bulunmaktadır. Bunların tahkik edilerek ilim camiasına sunulması günümüz araştırmacılarının en temel görevidir. Bu önemli çalışmalardan biri de LÜTFULLAH EL-ERZURÛMÎ'NİN“Râmûzu't-Tahrîr ve't- Tefsîr”adlı eseridir. Dil bilimsel bir tefsir olan bu eser, son derece edebi bir biçimde kaleme alınmıştır. Eserde Kur'an-ı Kerim tefsiri yapılırken Beydavi'den istifade edilerek ileri derecede dilbilimsel tahliller yapılmıştır. Bu çalışma daha önce önemli bir kısmı yapılmış olup geriye kalan varaklarını tamamlamayı hedefliyoruz.. Bu münasebetle müellif ve dilbilimi hakkında kısa araştırma yaptıktan sonra“Râmûzu't-Tahrîr ve't- Tefsîr”isimli eseri (436-589 varak arası) tahkik ederek çalışmaya karar verdik. Birinci bölümde Lütfullah El-Erzurûmî'nin hayatı, eserleri, hocaları tanıtılarak tezimizin konusunu teşkil eden ilgili eserinin konusu ve eserde takip edilen yöntem hakkında kısaca bilgi verilecektir. İkinci bölümde ise“Râmûzu't-Tahrîr ve't- Tefsîr”(436-589 varak) adlı eserin tahkiki/edisyon kritiği yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
Every day, new studies are added in the field of Arabic, which has been taught in Turkey for a long time. As a matter of fact, the transfer of cultures that are unique to societies from generation to generation is carried out through manuscripts, which are cultural works. It is known that it is not easy to translate the works that have survived to the present day through a nation-specific accumulation into another language. Because, instead of making one-to-one translations in manuscript translations, mostly expressions that have the same meaning in the target language are chosen to ensure equivalence. However, the fact that the researchers who will work in this field are not competent in edition critique and that they do not sufficiently comply with the edition rules while reading the manuscripts is a mistake that will damage the soundness of the work. Because siyak and sibak, that is, the context, which are vital in a translation, are very important. For this reason, doing the closest work to the author's writing in translation studies contributes to the correct translation of the work to the present day. We decided to criticize the edition of the work called Râmûzu't-Tahrîr ve't-Tafsîr, which belongs to Lütfullah Efendi, which is among the important manuscripts in the eighteenth century of the Ottoman Empire and is the subject of the study. Although the work of interest has been the subject of investigation by some researchers, it has not been studied as a whole due to its large volume. For this reason, the edition critique of the Yâsîn and Nâs surahs, namely 437-589 leaves, constitutes the subject of our study. In the first part of the study, which consists of two parts, information is given about the life of the author, the period in which she lived, her literary personality, her works and the method she followed in her work. In the second part, the work was reviewed and the findings and suggestions were evaluated in the conclusion part. 2023, Page: 529