Characterization of programmed cell death induced by oxidative stress in selenium-deficient hepatocellular carcinoma cells
Selenyum eksikliğinde karaciğer kanseri hücrelerinde oksidatif stres yolu ile ortaya çıkan programlı hücre ölümünün tanımlanması
- Tez No: 83728
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Selenium, Glutathione peroxidase, Hydrogen Peroxide, Oxidative Stress, Apoptosis, Hepatocellular Carcinoma. iii
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET SELENYUM EKSİKLİĞİNDE KARACİĞER KANSERİ HÜCRELERİNDE OXSİDATİF STRES YOLU İLE ORTAYA ÇIKAN PROGRAMLI HÜCRE ÖLÜMÜNÜN TANIMLANMASI GÜLAYŞE İNCE Yüksek Lisans Tezi, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Mehmet Öztürk Temmuz, 1999, 72 sayfa Selenyum (Se), oksidatif stres sırasında ortaya çıkan reaktif oksijen türevlerinin ortamdan uzaklaştırılmasını sağlayan anti-oksidan sistemde önemli rol oynamaktadır. Se içeren selenosistein, başta glutatyon peroksidaz olmak üzere bir çok selenoproteinin sentezi için gerekli bir amino asittir. Se-bağımlı glutatyon peroksidaz, hücre içinde hidrojen ve organik peroksitleri metabolize eden başlıca enzimdir. Selenyumun anti-oksidan etkisini seleoproteinler aracılığı ile gösterdiği tahmin edilmektedir. Se eksikliği bir çok patolojik duruma sebep olmaktadır.“Nekroz”olarak tanımlanan kardiyomiyosit ve karaciğer hücre ölümlerinin gözlemlendiği Keşan hastalığının Se eksikliği ile bağlantısı ortaya konmuştur. Se eksikliği, karaciğer sirozu, alkole bağlı karaciğer hastalığı, HTV pozitif ve AİDS hastalarında, tiroid hormon metabolizması bozukluklarında da gözlemlenmiştir. Diğer taraftan epidemiyolojik çalışmalar selenyum eksikliğinin, karaciğer kanseri dahil olmak üzere, birçok kanserin riskini arttırdığım göstermektedir. Ancak selenyum-kanser ilişkisinin moleküler mekanizmaları büyük ölçüde bilinmemektedir. Bu çalışmada insan karaciğer kanseri hücrelerinde in vitro olarak selenyum eksikliğine bağlı ortaya çıkan değişiklikler incelenmiştir. Selenyumsuz kültür ortamında Huh7, HepG2, ve Mahlavu hücrelerinde apoptotik değişimler (çekirdek yoğunlaşması, genomik DNA hasan ve anneksin V pozitiliği) gözlemlenmektedir. Hücre ortamına eklenen H202> apoptotik değişimleri hızlandırmaktadır. Bu değişimler ortama Se sağlanması ile engellenmektedir. Selenyumsuz ortamda büyütülen hücrelerde Se-bağımlı glutatiyon peroksidaz enzim aktivitesinin düştüğünün gösterilmesi, hücre içi oksidatif stres birikimini açıklamaktadır. Bu bulgular Se eksikliği ile ilişkilendirilmiş patolojilerin bir çoğunda gözlenen hücre ölümünün, nekroz yerine, hücre içi oksidatif stres birikimine bağlı olarak ortaya çıkan programlı hücre ölümü olduğu hipotezini desteklemektedir. Selenyumsuz ortamda büyütülen Hep3B, Hep3B-TR, Hep40, PLC/PRF/5 ve BC1/R14 hücre hatlarında, hidrojen peroksit eklenmesi durumunda dahi ölüm gözlemlenmemiştir. Bu tür dirençli hücre hatları ve Huh7, HepG2 ve Mahlavu hücrelerinin ortaya koyduğu farklı derecede duyarlılıklar, hepatoselüler karsinoj enezde apoptoza karşı kazanılmış, kısmı ya da tüm bir direncin varlığına işaret etmektedir. Se eksikliğinde artan karaciğer kanseri riskini doğrular şekilde, sözü edilen direnç karaciğer kanseri oluşumuna ya da ilerlemesine katkıda bulunabilir. iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CHARACTERIZATION OF PROGRAMMED CELL DEATH INDUCED BY OXIDATIVE STRESS IN SELENIUM-DEFICIENT HEPATOCELLULAR CARCINOMA CELLS GÜLAYŞE İNCE M.S. in Molecular Biology and Genetics Supervisor: Prof. Mehmet Öztürk July 1999, 72 pages Selenium (Se) plays an important role in eliminating the reactive oxygen species generated during oxidative stress. Se-containing selenocysteine is an essential amino acid required for the synthesis of many selenoproteins, such as glutathione peroxidase. Se-dependent glutathione peroxidase is the major enzyme that metabolizes organic and hydrogen peroxides in the cell. It appears that Se manifests its antioxidant effect through the selenoproteins. Se deficiency causes a wide range of pathological conditions. Keshan disease, characterized by cardiomyocyte and liver cell death, defined as“necrosis”, was found to be associated with Se deficiency. Se deficiency is also observed in liver cirrhosis, alcoholic liver disease, HTV positive and ADDS patients, thyroid hormone abnormalities, etc. Moreover, epidemiological studies show that Se deficiency increases the risk of many cancer types, including hepatocellular carcinoma (HCC). The molecular mechanisms of the pathologies associated with Se deficiency are mostly unknown. In this study, the in vitro responses of human hepatocellular carcinoma cells, to Se deficiency have been examined. Apoptotic changes (nuclear condensation, positive annexin V staining, genomic DNA breaks) are detected in Huh7, HepG2, and Mahlavu cells under Se-deficient culture conditions. Hydrogen peroxide addition into the culture medium aggravates apoptosis. Such changes are prevented by the supplementation of Se. The Se-dependent glutathione peroxidase enzyme is shown to be reduced in cells grown under Se-deficient conditions, explaining the build up of intracellular oxidative stress. It is proposed that the cell death observed in many pathologies associated with Se deficiency, is the result of the programmed cell death, triggered by an increase in intracellular oxidative stress, as opposed to necrotic cell death. Hep3B, Hep3B-TR, Hep40, PLC/PRF/5 and BC1/R14 cell lines have not displayed cell death when grown in Se-deficient conditions and were resistant to hydrogen peroxide, as well. The presence of such cell lines and the differential sensitivities manifested by HepG2, Huh7 and Mahlavu suggest a complete or partial gained resistance for apoptosis, which may contribute to the onset or progression of HCC, consistent with the increased risk of HCC in Se deficiency.