Generalized filtering configurations with applications in digital and optical signal and image processing
Genellenmiş süzgeçleme konfigürasyonları ve bunların sayısal ve optiksel işaret ve görüntü işlemedeki uygulamaları
  1. Tez No: 83733
  2. Yazar: MEHMET ALPER KUTAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALDUN M. ÖZAKTAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kesirli Fourier dönüşümü, optiksel işaret işleme, işaret ve sistem sentezi, işaret iyileştirilmesi, zaman veya mekan ile değişen süzgeçleme, Fractional Fourier transforms, optical signal processing, signal and system synthesis, signal recovery, time- or space- varying filtering IV
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZET GENELLENMİŞ SÜZGEÇLEME KONFİGURASYONLARI ve BUNLARIN SAYISAL VE OPTİKSEL İŞARET VE GÖRÜNTÜ İŞLEMEDEKİ UYGULAMALARI Mehmet Alper Kutay Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Doktora Tez Yöneticisi: Dr. Haldun M. Özaktaş 24 Şubat 1999 Bu tezde ilk olarak bilinen Fourier dönüşümünün bir genellemesi olan kesirli Fourier dönüşümünün kısa bir özeti verildi ve bu dönüşümün optiksel ve sayısal işaret işlemedeki önemi ve zaman-frekans gösterimleri ile olan bağlantısı üzerinde duruldu. Daha sonra kesirli Fourier dümenlerinde süzgeçleme devreleri kavramı ortaya konuldu. Bu kavram tek aşamalı süzgeçleme yönteminin genellemesi olan çokaşamalı ve cokkanalh süzgeçleme konfigürasyonlarmı bir çatı altında birleştirmekte ve herhangi bir uygulamada doğruluk maliyet değiş-tokuşu yapma olanağı sağlamaktadır. Bu süzgeçleme devre konfigürasy- onlarının optiksel ve sayısal işaret işlemedeki çok önemli üç problem olan sistem sentezi, işaret sentezi ve işaret iyileştirmedeki uygulamaları üzerinde duruldu. Sistem ve işaret sentezi uygulamalarında çekirdek fonksiyonu ile tanımlanan istenen bir sistem, veya ikinci-derece istatistiksel özellikleri ile tasvir edilen istenen bir işaret kesirli Fourier domeni süzgeçleme devresi kullanılarak sentezlenmeye çalışılmıştır, işaret elde edimi veya iyileştirilmesi uygulamasında ise bozulmuş istenen bir işaret iyileştirilmeye veya kestirilmeye çalışılmıştır. Bütün bu örneklerde, süzgeçleme devresi metodumuz tek bir bölgecikte uygulanan filtreleme metodları ile karşılaştırıldığında, optik veya nümerik uygulama konusundaki masrafları fazla artırmadan sistem performansının cok daha fazla geliştirilebileceği gösterilmiştir. Benzer olarak, önerdiğimiz metod genel doğrusal sistemler ile karşılaştırıldığında, yeterli olabilecek sistem performanslarının çok daha düşük masraf karşılığı bizim metodumuzla elde edilebileceği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GENERALIZED FILTERING CONFIGURATIONS WITH APPLICATIONS IN DIGITAL AND OPTICAL SIGNAL AND IMAGE PROCESSING Mehmet Alper Kutay Ph. D. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Dr. Haldun M. Özaktaş February 24, 1999 In this thesis, we first give a brief summary of the fractional Fourier transform which is the generalization of the ordinary Fourier transform, discuss its importance in optical and digital signal processing and its relation to time-frequency representations. We then introduce the concept of filtering circuits in fractional Fourier domains. This concept unifies the multi-stage (repeated) and multi-channel (parallel) filtering configurations which are in turn generalizations of single domain filtering in fractional Fourier domains. We show that these filtering configurations allow a cost-accuracy trade off by adjusting the number of stages or channels. We then consider the application of these configurations to three important problems, namely system synthesis, signal synthesis, and signal recovery, in optical and digital signal processing. In the system and signal synthesis problems, we try to synthesize a desired system characterized by its kernel, or a desired signal characterized by its second order statistics by using fractional Fourier domain filtering circuits. In the signal recovery problem, we try to recover or estimate a desired signal from its degraded version. In all of the examples we give, significant improvements in performance are obtained with respect to single domain filtering methods with only modest increases in optical or digital implementation costs. Similarly, when the proposed method is compared with the direct implementation of general linear systems, we see that significant computational savings are obtained with acceptable decreases in performance.