Parallelization of hierarchical radiosity algorithms on distributed memory computers
Dağınık bellekli bilgisayarlarda sıradüzensel ışıma algoritmalarının paralelleştirilmesi
- Tez No: 83740
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ATTİLA GÜRSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Gerçeğe Uygun Görüntü Üretimi, Paralel Sıradüzensel Işıma, Dinamik Yük Dengeleme. iv, Realistic Image Generation, Parallel Hierarchical Radiosity, Dy namic Load Balancing. in
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Yazılımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
ÖZET DAĞITIK BELLEKLİ BİLGİSAYARLARDA SIRADÜZENSEL IŞIMA ALGORİTMALARININ PARALELLEŞTİRİLMESİ Ahmet Reşat Şireli Bilgisayar ve Enformatik Mühendisliği, Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Yard. Doç. Dr. Attila Gürsoy Ocak 1999 Işığın verilen ortam içerisinde dağılımını hesaplamak bilgisayar destekli gerçeğe uygun görüntü üretiminde önemli bir problemdir. Işıma metodu, bu aşırı bir miktarda hesap ve hafıza gerektiren problemin çözümü için önerilmiştir. Sıradüzensel ışıma metodu, bu işlemsel gereksinimleri dikkatli hata analizi sonucu azaltan nihai yaklaşımlardan biridir. Fikrini N-gövde probleminin çözüm metodlarmdan almıştır. Sıradüzensel yaklaşım işlemlerin miktarını büyük ölçüde azaltmış olmasına rağmen, zaman bakımından tatminkar sonuçlar hala elde edilememektedir. Paralellikten faydalanmak işlemsel sürenin daha da azaltılması için pratik bir metoddur. Bu tezde, dağıtık bellekli bilgisayarlar için bir paralel sıradüzensel ışıma algoritması tasarladık ve uyguladık. Aşırı düzensiz işlemsel yapısı yüzünden sıradüzensel ışıma algoritmaları dağıtık bellekli bilgisayarlar üzerinde paralelleştirilmesi kolay olmamaktadır. Algoritmanın dinamik olarak değişen işlemsel örüntüleri birçok yük dengesizliklerine sebep olmaktadır. Bu yüzden paralel sıradüzensel ışıma algoritmamız için bir dinamik yük dengeleme tekniği de geliştirdik.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PARALLELIZATION OF HIERARCHICAL RADIOSITY ALGORITHMS ON DISTRIBUTED MEMORY COMPUTERS Ahmet Reşat Şireli M.S. in Computer Engineering and Information Science Supervisor: Asst. Prof. Attila Gürsoy January 1999 Computing distribution of light in a given environment is an important prob lem in computer-aided photo-realistic image generation. Radiosity method has been proposed to address this problem which requires an enormous amount of calculation and memory. Hierarchical radiosity method is a recent approach that reduces these computational requirements by careful error analysis. It has its idea from the solution methods of N-body problems. Although hier archical approach has greatly reduced the amount of calculations, satisfactory results still cannot be obtained in terms of processing time. Exploiting paral lelism is a practical way to reduce the computation time further. In this thesis, we have designed and implemented a parallel hierarchical radiosity algorithm for distributed memory computers. Due to its highly irregular computational structure, hierarchical radiosity algorithms do not yield easily to paralleliza- tion on distributed memory machines. Dynamically changing computational patterns of the algorithm cause severe load imbalances. Therefore, we have developed a dynamic load balancing technique for the parallel hierarchical ra diosity calculation.