Fabrication and characterization of amorphans silikon microcavities
Amorf silikon mikroçınlaçlarının üretimi ve karakterizasyonu
- Tez No: 83741
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ SERPENGÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mikroçınlaç, Dağıtılmış Bragg Yansıtıcısı, İnce Film, Fabry- Perot, Kalite Faktörü, Çınlama, Fotoışıma, Yansıma, Transfer Matris Metodu, Fotonik, Optoelektronik, Microcavity, Distributed Bragg Reflector, Thin Film, Fabry- Perot, Quality Factor, Resonance, Photoluminescence, Re flectance, Transfer Matrix Method, Photonics, Optoelectronics
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Özet AMORF SİLİKON MIKROÇINLAÇLARININ ÜRETİMİ VE KARAKTERİZASYONU Selim TANRISEVEN Fizik Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Ali Serpengüzel Temmuz 1999 Bu tez çalışmasında bir boyutlu amorf silikon mikroçmlaçlar üretildi, ve oda sıcaklığında karakterize edildi. Mikroçmlaçlar, aktif amorf silikon tabakasının, dönüşümlü silikon ni trat ve silikon oksit tabakalarından oluşan, çok katmanlı dağıtılmış Bragg yansıtıcılarının arasına yerleştirilmesiyle gerçekleştirildi. Bütün tabakalar plazma yardımlı kimyasal buhar çökeltme yöntemi ile silikon üzerine büyütüldü. Çınlaç kipinin amorf silikonun maksimum ışıma dalgaboyuna ayarlanmasıyla daha dar ve kuvvetlenmiş fotoışıma elde edildi. Aygıtların incelenmesi, fotoışıma ve yansıma ölçümleri ile yapıldı. Deneysel sonuçların transfer matris metoduyla hesaplanan kuramsal sonuçlarla iyi bir uyum içinde olduğu görüldü..
Özet (Çeviri)
Abstract FABRICATION AND CHARACTERIZATION OF AMORPHOUS SILICON MICROCAVITIES Selim TANRISEVEN M. S. in Physics Supervisor: Asst. Prof. Ali Serpengiizel JULY 1999 In this thesis, planar amorphous silicon microcavities were fabricated and characterized at room temperature. Microcavities were realized by embedding the active amorphous silicon layer between distributed Bragg reflectors, which are composed of alternating silicon oxide and silicon nitride layers. All of the layers were grown by plasma enhanced chemical vapor deposition on silicon substrates. By tuning the cavity mode to emission maximum of amorphous silicon, a narrow and enhanced emission line is obtained. Device characterization was done by means of photoluminescence, and reflectance measurements. The experimental results compare favorably with the theoretical calculations performed by transfer matrix method.