Preterm eylem tokolitik tedavisinde kullanılan Nifedipin ve İndometazin'in fetal maternal doppler akımları üzerindeki etkisi
The effect of Nifedipine and Indomethacin, used in tocolytic treatment for preterm labor, on fetal maternal doppler flows
- Tez No: 837409
- Danışmanlar: DR. BEKİR SITKI İSENLİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Doppler Ultrason, İndometazin, Nifedipin, Preterm Eylem, Doppler Ultrasound, Indometazin, Nifedipine, Preterm labor
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Bu çalışmada Preterm Eylem tanılı gebelerde tokolitik ajan olarak kullanılan nifedipin veya indometazinin fetal maternal Doppler akımları üzerindeki etkisinin araştırılması amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Bu uzmanlık tez çalışması Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Antalya Eğitim ve Araştırma Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde hazırlanmış retrospektif bir çalışma olup Etik Kurul onamı alınmıştır. Çalışma Helsinki Deklarasyon ilkelerine uygun olarak gerçekleştirilmiş olup, bu süreçte herhangi bir çıkar çatışması ortaya çıkmamıştır. Retrospektif bir çalışma olan araştırmamız Mayıs-Kasım 2023 tarihleri arasında yapılmış olup Preterm Eylem tanısı olan (n=60) gebe dahil edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya alınan tüm katılımcıların başvuru anındaki yaşı, VKİ, gebelik haftası, obstetrik öyküsü (gravida-parite), eğitim durumu (okuma yazması yok- ilköğretim- lise- lisans), yaşadığı bölge (kırsal- ilçe- merkez), fetal biyometrisi ve bebeğin doğum haftası, doğum kilosu, 1.dakika Apgar skoru 5. Dakika Apgar skoru ile hemogram, WBC, trombosit, CRP, kreatin, AST, ALT labaratuvar verileri veri tabanına kaydedildi. Devamında tokolitik tedavi başlangıç, 12.saat, 24.saat, 48,saatteki UtA, UmbA, MCA, DV Doppler akımları verileri veri tabanına kaydedildi. Katılımcıların sosyodemografik yapıları, kan parametreleri başvurudaki gebelik haftası, doğum haftası, doğum kilosu ve Apgar skorları arasında anlamlı fark bulunmadı Nifedipin tedavisi alan hastalarda UtA akımlarında 24. saatte düşüş izlenmesine rağmen 48. saatte bu akımların başlangıç seviyelerine döndüğü, UmbA PI ve RI değerlerinde 12. saatten itibaren nifedipin ve indometazin grupları arasında anlamlı fark oluştuğu , DV akımlarında 12. saatten itibaren nifedipin ve indometazin grupları arasında anlamlı fark oluştuğu ve 48. Saate kadar bu durumun devam ettiği, indometazinin tedavisi süresince Doppler akımlarında anlamlı bir değişiklik oluşturmadığı bulundu. Sonuç: Preterm eylem sebebiyle tokolitik (nifedipin veya indometezin) tedavisi başlanmış, ek hastalığı bulunmayan 24-32. gebelik haftaları arasındaki 30 ar kişilik toplam 60 gebeden oluşan çalışmamızın sonucunda nifedipin veya indometazin tedavisi alan gebelerin UmbA ve DV Doppler akımları arasında tedavi sırasında anlamlı fark oluştuğu, nifedipin tedavisinin UtA Doppler akımlarında geçici düşüşe sebep olduğu, indometazin tedavisinin ise Doppler akımlarında anlamlı bir değişiklik oluşturmadığı gösterilmiştir. Bu çalışmanın sonucunun doğrulanması için daha büyük sayıda katılımcıyı içeren çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to investigate the effects of nifedipine or indomethacin, used as tocolytic agents in pregnant women diagnosed with Preterm Labor, on fetal maternal Doppler flows. Methods: This specialty thesis study is a retrospective study prepared at Health Sciences University (SBU) Antalya Training and Research Gynecology and Obstetrics Clinic and Ethics Committee approval was received. The study was conducted in accordance with the principles of the Declaration of Helsinki, and no conflict of interest emerged in the process. Our study is a retrospective study conducted between May and November 2023 and included a total of 60 pregnant women diagnosed with preterm labor (n=60) Results: All participants ages BMI, gestational week, obstetric history (gravida-parity), educational status (illiterate-primary school-high school-college), living area (rural-district-center), fetal biometrics, and the baby's birth week, birth weight, 1st-minute Apgar score, 5th-minute Apgar score along with hematological parameters such as hemogram, WBC, platelet, CRP, creatinine, AST, ALT were recorded in the database at the time of enrollment. Subsequently, data on uterine and umbilical artery, middle cerebral artery, and ductus venosus Doppler flows at the start, 12 hours, 24 hours, and 48 hours of tocolytic treatment were recorded in the database. There were no significant differences found in the sociodemographic characteristics, blood parameters, gestational week at enrollment, birth week, birth weight, and Apgar scores among the participants. In patients receiving Nifedipine treatment, a decrease in UtA flows was observed at 24 hours, but by 48 hours, these flows returned to baseline levels. Significant differences between the Nifedipine and Indomethacin groups were observed in UmbA PI and RI values from the 12th hour onwards. Significant differences between the Nifedipine and Indomethacin groups in DV flows were observed from the 12th hour, continuing until the 48th hour. No significant changes in Doppler flows were observed during the course of Indomethacin treatment. Conclusion: Due to preterm labor, tocolytic treatment (either nifedipine or indomethacin) was initiated in our study, which included a total of 60 pregnant women with 30 participants each, between the 24th and 32nd weeks of gestation, and who did not have any additional diseases. The results of our study indicate that there was a significant difference in UmbA and DV Doppler flows during treatment between pregnant women receiving nifedipine or indomethacin. Nifedipine treatment was shown to cause a temporary decrease in UtA Doppler flows, while indomethacin treatment did not result in a significant change in Doppler flows. Larger studies involving a greater number of participants are needed to confirm the results of this study.