26-35 hafta gebeliği olan preterm eylem olgularında nifedipin veya kontrollü salınımlı nifedipinle tokoliz tedavisinin fetal ve maternal klinik sonuçları
Fetal and maternel clinical outcomes of niphediphine or niphediphine SR usage at the tocolytic therapy of 26-35 gestationel weeks preterm labor cases
- Tez No: 203854
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİ YANIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Preterm eylem, nifedipin, kontrollü salınımlı, Preterm labor, nifedipine, slow-release
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Bu çalışmadaki amacımız tekil, fetal anomalisi olmayan, amniyon zarları sağlam olan ve nedeni belirlenemeyen spontan erken doğum eylemi tanısıyla nifedipin ile tokolitik tedavi uygulanan gebelerde normal ve yavaş salınımlı nifedipinin tokolizdeki başarılarını, birbirine olan avantaj ve dezavantajlarını karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma randomize prospektif olarak, Cumhuriyet Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde gerçekleştirildi. 24 Kasım 2006?16 Kasım 2007 tarihleri arasında kliniğimizde preterm eylem tanısı alarak tedavi gören, başvuru sırasındaki yaşları 17 ile 40 olan, son adet tarihine göre gebelik yaşları 23 ile 34 hafta arasında değişen toplam 61 olgu çalışmaya alındı. Nifedipin grubuna (n=31) nifedipin 10 mg oral (Nidilat 10 mg kapsül, Sanofi Synthelabo İlaç A.Ş., İstanbul) ve Nifedipin SR grubuna ise (n=30) Nifedipin SR 60 mg oral (Adalat Crono 60 mg 30 kontrollü salınımlı tablet Bayer Türk Kimya Sa. Tic. Ltd. Şti., İstanbul) oral verildi. Kontraksiyonları duran gebelerde doğum olmadığı takdirde 37. gebelik haftasına kadar ilaca devam edildi. Tüm hastalara ilave olarak fetal akciğer matürasyonu (FAM) için betametazon verildi. Bulgular: Gruplar arasında yaş, gravida, parite, Bishop skoru, başvuru sırasındaki gebelik haftaları ve doğumdaki gebelik haftaları açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmadı (p>0.05). Nifeddipin grubunda mutlak başarı, rölatif başarı ve başarısızlık olan olgular sırasıyla, (%61,3), (%25,8) ve (%6,7) olarak saptanırken, aynı bulgular nifedipin SR grubunda sırasıyla, (%50), (%43,3) ve (%12,9) olarak saptandı. Tedavi ile kazanılan ortalama gün sayısı ise iki grupta sırasıyla, 31,4 ± 22,2 ve 30,4 ± 20,3 gün olarak tespit edildi. Aralarında istatistiksel olarak anlamlı fark olmamakla birlikte, tedavi başarısı ve kazanılan gün sayısı nifeddipin grubunda daha yüksekti. Sonuç: Sonuç olarak, 20 senedir preterm doğum eyleminde kullanılmakta olan nifedipin, kullanım kolaylığı, kan düzeyi takibinin gereksizliği ve minimal maternal yan ix etkilerden dolayı tokolitik olarak ilk tercih edilecek ilaç gruplarından biridir. Kontrollü salınımlı nifedipinin preterm eylem tanısı alan hastalarda erken doğum eylemini geciktirmede normal nifedipin kadar etkili olduğu saptandığından kullanım kolaylığı, yüksek hasta uyumu, maliyet ve potansiyel yan etkilerinin azlığı nedeniyle preterm eylem tedavisinde daha çok öne çıkması gereken iyi bir alternatiftir. Daha büyük hasta gruplarında yapılacak çalışmaların, konunun daha da aydınlatılmasına katkı sağlayabileceği kanısındayız.
Özet (Çeviri)
Object: The aim of this study was to compare the efficacy and safety of tocolytic treatment with nifedipine SR in the case of spontan preterm labor with unknown reason on pregnant women who are with single pregnancies, intact amniotic membran, without fetal anomaly. Materials and Methods: This study was undertaken in Cumhuriyet University Medical School Department of Obstetric and Gynecology between Nowember 24, 2006 and Nowember 16, 2007. This study was made on 61 patients with preterm case who were taking therapy in our clinic. These patients were aged between 17 and 40 yeras old. Moreover, the pregnancy ages of these patients were varying about 23 to 34 weeks. Thirty one patients were included to nifedipine group who were given nifedipine 10 mg oral (Nidilat 10 mg cap). On the other hand, thirty patients were included to nifedipine SR group who were given nifedipine SR 60 mg oral (Adalat Crono 60 mg tab.). Although the contraction of pregnant women was stopped, medicament was continued to be given until 37th week of pregnancy. In addition to tocolytic treatment all patients were given betamethasone for fetal lung maturation. Findings: There is no significant difference in groups with regard to age, gravidity, parity, Bishop score, and the gestational age when at admission (p>0.05). The absolute success, relative success and failure ratios were %61.3, %25.8 and %12.9, respectively, in nifedipine group, on the other hand; these were %50, %43.3 ve %6.7 respectively in nifedipine SR group. Avarage days gained in two groups were 31.4 ± 22.2 ve 30.4 ± 20.3 days, respectively. There were no significant difference between the study groups, however, gained days and success rate in the nifedipine group was higher. Conclusion: Nifedipine, which is used for preterm labor case for 20 years, is one of the first choice as tocolytic treatment in medicament groups, since it has simplicity of 11 application, no requirement of blood level measurement, and minimal maternal side effects. In addition, to simplicity of application, higher compliance of patients, severity and the rarity of potential side effects, Nifedipine SR, which is a good alternative for preterm labor cases, should be used more frequently since it is as effective as nifedipine in delaying preterm labor. We think that the studies conducted on larger patient groups may contribute to enlighten the issue.