Abortus Imminens olan gebelerde serum kan parametreleri ve Amiloid-A düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of serum blood parameters and Amyloid-A levels in pregnant Abortus Imminens
- Tez No: 837412
- Danışmanlar: DR. BEKİR SITKI İSENLİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Abortus İmminens, Biyobelirteç, Serum Amiloid A, Abortus Imminens, Biomarker, Serum Amyloid A
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Biz bu tez çalışmasında Abortus İmminens'li hastalarda Serum Amiloid A düzeyinin bir biyobelirteç olarak kullanılıp kullanılamayacağını araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif Kohort çalışması Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Antalya Eğitim ve Araştırma Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde Nisan-Ekim 2023 tarihleri arasında yapılmıştır. Abortus İmminens tanısı alan (Grup-1, n=44) ve sağlıklı (Grup-2, n=44) toplam 88 gebe çalışmaya dahil edilmiştir. Bulgular: Gruplar arasında yaş, vücut kitle indeksi, özgeçmiş, soygeçmiş, eğitim durumu, ekonomik düzey, yaşanılan yer, meslek, sigara ve alkol kullanımı, ilaç alışkanlığı gibi sosyodemografik veriler, gebelik sayısı, doğum sayısı, yaşayan çocuk sayısı, düşük sayısı, dilatasyon küretaj sayısı, gebelik haftası, başvuru şikayeti, fetal baş-popo uzunluğu gibi obstetrik özellikler ile hemogram, hemotokrit, lökosit, nötrofil, lenfosit, platelet, serbest T4, albümin, alanin aminotransferaz, aspartat aminotransferaz, üre, kreatinin, hs-C-reaktif protein, sodyum ve potasyum gibi laboratuvar değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark yok iken (p>0,05), serum Amiloid A değerleri (7,49±3,07 evs 9,46±4,80; p: 0,024) anlamlı idi. ROC analizinde eğri altındaki alan (AUC: 0,662) serum Amiloid A için istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p:0,032) ve cut off değeri ≥7,51 [%95 CI (Güven Aralığı) 0,516-0,749, duyarlılık %65, özgüllük %51]. Serum AA'nın pozitif öngörü değeri %56,8, negatif öngörü değeri ise %59,4 idi. Sonuç: Bu çalışma serum Amiloid A'nın abortus imminens tanısında bir biyobelirteç olarak kullanılabileceğini göstermiştir. Çalışma sonuçlarımızı teyit etmek için daha fazla katılımcıyı içeren prospektif çalışmalar gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this thesis, we aimed to investigate whether Serum Amyloid A levels can be used as a biomarker in patients with Abortus Imminens. Material and Methods: This prospective cohort study was conducted at the Health Sciences University (HSU) Antalya Training and Research Hospital, Department of Obstetrics and Gynecology, between April and October 2023. A total of 88 pregnant women, diagnosed with Abortus Imminens (Group-1, n=44) and healthy (Group-2, n=44), were included in the study. Findings: While there was no statistically significant difference between the groups in terms of sociodemographic data such as age, body mass index, personal and family medical history, education level, economic status, place of residence, occupation, smoking and alcohol consumption, medication habits, as well as obstetric characteristics like the number of pregnancies, number of births, number of living children, number of miscarriages, number of dilatation and curettage, gestational week, presenting complaint, fetal crown-rump length, and laboratory values including hemogram, hematocrit, leukocytes, neutrophils, lymphocytes, platelets, free T4, albumin, alanine aminotransferase, aspartate aminotransferase, urea, creatinine, hs-C-reactive protein, sodium, and potassium (p>0.05), Serum Amyloid A values (7.49±3.07 vs 9.46±4.80; p: 0.024) were significant. ROC analysis showed that the area under the curve (AUC: 0.662) was statistically significant for Serum Amyloid A (p:0.032), and the cut-off value was ≥7.51 [95% CI (Confidence Interval) 0.516-0.749, sensitivity 65%, specificity 51%]. The positive predictive value of Serum AA was 56.8%, and the negative predictive value was 59.4%. Conclusion: This study demonstrated that Serum Amyloid A can be used as a biomarker in the diagnosis of abortus imminens. Prospective studies involving more participants are needed to confirm our results.