Geriatrik hastalarda proksimal femur kırığının Nottingham Hip Fracture Score (NHFS) ile değerlendirilmesi ve kısa-uzun dönem mortaliteyi öngörmede NHFS ile rutin laboratuvar testlerinin rolü
Assessment of proximal femur fracture in geriatric patients using Nottingham Hip Fracture Score (NHFS) and the role of routine laboratory tests with NHFS in predicting short-long term mortality
  1. Tez No: 837413
  2. Yazar: HAYDAR REZZAN SEVİNÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT TAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: acil servis, proksimal femur fraktürü, NHFS
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Giriş ve Amaç: Proksimal Femur Kırığında (PFK) da ilk başvuru alanları genellikle acil servisler olmaktadır. Acil serviste PFK yönetimi, yüksek mortalite ve morbitide adayı olanların belirlenebilmesi açısından önem arz etmektedir. Bu bağlamda çalışmanın amacı acil servise başvuran geriatrik PFK olan hastaların, NFHS ile değerlendirmek ve mortaliteyi öngörmede NFHS ile rutin laboratuvar testlerinin rolünü belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Retrospektif tanımlatıcı nitelikteki araştırma kapsamında, Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi Acil servisine başvuran çalışma kriterlerini taşıyan 401 hasta üzerinde yapılmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiksel yöntemlerin yanında lojistik regresyon, Ki Kare, Fisher Exact test, bağımsız örneklem t testi ve ROC analizi kullanılmıştır. P değerinin 0.05'in altında olması anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Hastaların sosyo demografik özelliklerinden kadın cinsiyet ve ileri yaş PFK için bir risk faktörü olduğu görülmüştür. PFK sonucu uzun dönem mortalite öngörmede Üre ve Cl kısa dönemde ise Üre, Albümin ve CRP parametrelerinin anlamlı katkısı olduğu gözlemlendi. Ancak yapılan Lojistik regresyon analizinde kısa ve uzun dönem mortalitelerin öngörücüleri olarak komorbit hastalıkların varlığı ve NHFS olduğu görüldü. NHFS ile yapılan ROC analizinde 5.5 kesim noktasında en yüksek kısa ve uzun dönem mortalitenin öngörülebildiği tespit edilmiştir. Sonuç: PFK Cerrahi sonrası kısa ve uzun dönem mortaliteyi öngörmede rutin laboratuvar testleri ve bazı komorbiditeler kısmen anlamlı değişimler göstermektedir. Ancak, çalışma kapsamında PFK sonrası mortaliteyi tahmin etmede NHFS en seçici ve güvenilir ölçüm aracıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: In the case of proximal femur fractures (PFK), emergency departments typically serve as the initial points of application. The management of PFK in emergency departments is highly crucial to identify those who are candidates for high mortality and morbidity. In this context, the aim of this study is to evaluate geriatric patients applying to the emergency department with proximal femur fractures using NFHS and to determine the role of routine laboratory tests in predicting mortality with NFHS. Matherials and Method: In the scope of retrospective descriptive research, this study was conducted on 401 patients who applied to the Emergency Department of Gazi Yaşargil Training and Research Hospital and fit the study criteria. In addition to descriptive statistical methods, logistic regression, Chi- square test, Fisher's Exact test, independent samples t-test and ROC analysis were employed. A p-value below 0.05 was considered statistically significant. Findings: In terms of the socio-demographic characteristics patients, advanced age and female gender have been observed as a risk factor for PFK. This study indicates that in predicting long-term mortality following PFK, Urea and Cl contribute significantly, while in the short term, Urea, Albümin and CRP parameters were observed to have meaningful contributions. However, in the conducted logistic regression, the presence of comorbidities and NHFS were identified as predictors of both short-term and long-term mortalities. The ROC analysis conducted with NHFS revealed that at the 5.5 cutoff point, the highest mortality rate for both short-term and long-term is predictable. Conclusion: After PFK surgery, routine laboratory tests and certain comorbidities show significant changes in predicting short-term and long term mortality. However, within the scope of this study, in order to predict mortality rate after PFK, NHFS emerges as the most selective and reliable measurement tool. Key Word: Emergency servise, proksimal femur fracture, NHFS