Causality relationship between deaths from COVID-19 and economic activities in OECD countries
OECD ülkelerinde COVID-19 kaynaklı ölümler ve iktisadi faaliyetler arasındaki nedensellik ilişkisi
- Tez No: 837435
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ERDEM ÖZGÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Covid-19, Pandemiler, OECD Ülkeleri, Ölüm Oranı, Google Hareketlilik, Sıkılık Endeksi, Granger-Nedensellik, Covid-19, Pandemics, OECD Countries, Mortality Rate, Google Mobility, Stringency Index, Granger-Causality
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu tez, tarihi pandemilerin sosyal ve ekonomik etkilerini derinlemesine inceleyerek COVID-19 krizine kadar uzanmaktadır. İlk olarak, geçmiş pandemilerin etkisi incelendi ve bu tür sağlık krizlerinin ekonomik ve sosyal manzaralar üzerindeki önemi vurgulandı. Ayrıca, COVID-19 hakkında kapsamlı bir fikir edinmek için geniş çaplı bir literatür incelemesi gerçekleştirildi, özellikle ekonomik sonuçları üzerine çeşitli bakış açılarına ve tarihi pandemilerle olan paralelliklerine dikkat çekildi. Çalışmanın ampirik yönü için, 15 Şubat 2020 ile 14 Ağustos 2021 tarihleri arasında 35 OECD üye ülkesinden günlük veriler toplandı. Google hareketlilik verileri, COVID-19 ölüm oranları ve Sıkılık Endeksi gibi önemli göstergeler bu kapsamlı veri setinde kullanıldı. Bu değişkenler arasında nedensellik testleri gerçekleştirildi. Buradaki temel amaç, pandeminin bu ekonomik göstergeler üzerindeki etkisini belirlemek ve bu tür krizlerin daha geniş sosyo-ekonomik sonuçlarına ışık tutmaktı. Elde edilen bulgulara göre, pandeminin ilk dönemlerinde hükümetler ekonomik hayatı kısıtlayan önlemler almışlardır. Ancak, pandeminin ilerleyen dönemlerinde, ekonomik hayatı kısıtlayan önlemler daha faydalı olmasına karşın, hükümetler sosyal hayatı kısıtlayan aksiyonlar almışlardır. Tez, bulguların değerlendirmesiyle sona ererken, çalışmanın sınırlamaları belirtilerek, daha fazla araştırma için potansiyel yollar önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study undertakes an in-depth exploration of the social and economic impacts of historical pandemics, culminating with the COVID-19 crisis. Initially, the influence of previous pandemics was examined, emphasizing the significance of such health crises on economic and social landscapes. Concurrently, an extensive literature review was conducted to gain a comprehensive understanding of COVID-19, particularly noting various perspectives on its economic repercussions and its parallels with historical pandemics. For the empirical aspect of this study, daily data from 35 OECD member countries was collected between February 15, 2020, and August 14, 2021. Key indicators such as Google mobility data, COVID-19 mortality rates, and the Stringency Index were utilized in this comprehensive dataset. Granger-Causality tests were conducted between these variables. The objective was to ascertain the influence of the pandemic on these economic markers, aiming to shed light on the broader socio-economic implications of such crises. According to the findings, governments took serious actions which restricted economic life during the early stages of the pandemic. Nevertheless in the late phases of the pandemic, although economic restrictions are more effective measures against the spread of Covid-19 virus, governments take restrictive actions in terms of social life rather than economic restrictions. The thesis concludes with an evaluation of the findings, outlining the limitations of the study, suggesting potential avenues for further research.