Modeling and analysis of issues in hub locotion problem
Ana dağıtım üssü yer seçimi probleminin incelenmesi
- Tez No: 83747
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BARBAROS ÇETİN TANSEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ana dağıtım üssü problemi, Modelleme, Optimizasyon, Linearizasyon teknikleri, Hub Location Problem, Modeling, Complexity, Linearizations
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
ÖZET ANA DAĞITIM USSU YERSEÇIMI PROBLEMİNİN İNCELENMESİ Bahar Yetiş Kara Endüstri Mühendisliği Bölümü Doktora Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Barbaros Ç. Tansel Eylül, 1999 Ana dağıtım üssü yer seçimi problemi 10 yıldan daha uzun bir süredir literatürde yer almaktadır. Bu konudaki ilk matematiksel model 1986 yılında O'Kelly tarafından ortaya konulan quadratik tamsayılı programlamadır. O'Kelly'nin bu çalışmasından sonra ana dağıtım üssü yer seçimi problemi üzerinde çalışan araştırmacıların büyük bir kısmı bu temel modelin linearizasyonu üzerinde yoğunlaşmışlardır. Oysa ki ana dağıtım üssü yer seçimi problem inin incelenmesi gereken daha pek çok boyutu bulunmaktadır.. Biz bu doktora çalışmasında bu boyutların bazılarını inceledik. Öncelikle ana dağıtım üssü probleminin uygulama alanları üzerinde bir araştırma yaptık. Bu araştırma sonucunda gerçek hayattaki problemlerin literatürde tanımlanan ana dağıtım üssü modeline dönüşebilmesi için gereken varsayımları ortaya çıkardık. Bu çalışma sırasında, ana dağıtım üssü problemlerinin önemli bir uygulama alanı olan kargo dağıtım sistemlerinin önemli bir özelliğini modellemede temel ana dağıtım üssü modelinin yetersiz kaldığı bazı durumları keşfettik ve bu özelliği de modelleyen yeni bir ana dağıtım üssü modeli geliştirdik. Bu doktora çalışmasında üzerinde durduğumuz bir diğer konu da ana dağıtım üssü modelinin farklıVI performans ölçütleri altında incelenmesidir. Ana dağıtım üssü problemi için minimax ve kaplama (cover) ölçütleri için yeni modeller geliştirdik. Her iki problem için geliştirmiş olduğumuz yeni modeller ana dağıtım üssü problemlerinin farklı yaklaşımlarla incelenmesi sonucu ortaya çıkmış modeller olup, literürde bu ölçütler için geliştirilmiş olan modellerden çok daha iyi performans göstermişlerdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MODELING AND ANALYSIS OF ISSUES IN HUB LOCATION PROBLEM Bahar Yetiş Kara Ph.D. in Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Barbaros Ç. Tansel September, 1999 The hub location problem has been around for more than 10 years. The first mathematical model was formulated by O'Kelly (1986) which is a quadratic integer program. Since then, nearly all of the researchers in this area have con centrated on developing 'good' linearizations. However, there are many aspects of the problem that need to be analyzed. In this dissertation, we investigate some of these issues. We first study the application areas of the hub location problem and clarify the underlying assumptions of the real world problems which lead to the customarily defined hub location problem. We identify a certain problem characteristic of cargo delivery systems, which is one of the major application areas of the hub location problem, which is not satisfacto rily modeled by means of the customarily defined hub location models. We propose a new hub location model that captures the specific requirements that are particular to cargo delivery systems. Another issue that we concentrate on is the identification, modeling and analysis of the hub location problem under different performance measures, namely minimax and covering criteria. We propose new integer programming models for the hub location problem under iiiIV minimax and covering objectives. Both of the new models are the result of a different way of approaching the problem and their computational performance is far more superior than the performance of the various linearizations of the basic models proposed for these problems in the literature.