Benzimidazol ve triazol yapılarını içeren bileşiklerin tasarımı ve sentez çalışmaları
Design and synthesis studies of the compounds containing benzimidazole and triazole structures
- Tez No: 837479
- Danışmanlar: PROF. DR. ZÜLBİYE KÖKBUDAK, DOÇ. DR. ŞENGÜL DİLEM DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Benzimidazoller, 4-Triazoller, Benzensülfonohidrazit, Schiff Bazı, Benzimidazoles, 4-Triazoles, Benzensulphonohydrazide, Schiff base
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Biyolojik olarak aktif bileĢiklerin tasarlanmasında, heterosiklik halkalar ana yapı olarak sıklıkla kullanılmaktadırlar. Bu tez kapsamında da muhtemel biyolojik aktivitesi olan benzimidazol veya 1,2,4-triazol yapısı içeren hibrit moleküllerin sentez çalıĢmaları gerçekleĢtirilmiĢtir. Elde edilen bu yapıların antihelmintik, antifungal, antiviral, antibakteriyel, antitümör, antimikrobiyal, antikanser, antiülser, antienflatuvar, antikonvulsan aktiviteler vb. gibi çok çeĢitli farmakolojik aktiviteleri bilinmektedir. Üç aĢamalı olarak planlanan bu tez çalıĢmasının ilk aĢamasında benzensülfonilklorür ile hidrazinmonohidrat etkileĢerek benzensülfonohidrazit türevi bileĢikler (SH1-SH10) sentezlendi. Sonraki aĢamada, benzimidazol veya 1,2,4-triazol ile 2-florobenzaldehit reaksiyonu sonucunda azol grubu bağlı aldehit türevleri (BHD-THD) elde edildi. ÇalıĢmanın son aĢamasında, daha önceki basamaklarda sentezlenen benzimidazol halkası veya 1,2,4-triazol halkasına sahip aldehitler benzensülfonohidrazit türevi bileĢiklerle reaksiyona sokularak azol yapısına sahip ve Schiff baz grubunu içeren yeni hibrit moleküllerin sentezi gerçekleĢtirildi. Toplam 20 adet yeni bileĢik (SHB1-SHB10) ve (SHT1-SHT10) sentez edildi. Ayrıca SHB3 kodlu bileĢiğin yapısı X-Ray analizi ile doğrulandı. Tez kapsamında sentezlenen bileĢiklerin yapıları 1H NMR, 13C NMR ve HRMS spektroskopik teknikleri kullanılarak aydınlatıldı.
Özet (Çeviri)
In the design of biologicaly active compounds, heterocyclic ring systems are frequently utilizied as the core structure. In the scope of the present thesis, synthesis studies of hybrid molecules containing benzimidazole or 1,2,4-triazole structures with possible biological activities were carried out. These structures are well known to have a extensive range of pharmacological and/or biological activities such antihelmintic, antifungal, antiviral, antibacterial, antitumor, antimicrobial, anticancer, antiulcer, antiinflammatory, anticonvulsant activities, etc. In the prime stage of this thesis which had been planned in three main stages, 10 benzenesulfonohydrazide derivative compounds (SH1- SH10) were synthesized by reacting benzenesulfonylchloride with hydrazine. In the following step, azole group linked aldehyde derivatives (BHD-THD) were obtained by reaction of benzimidazole or 1,2,4-triazole with 2-fluorobenzaldehyde. In the final step of present the study, 2-(1Hbenzo[d]imidazole-1-yl)benzaldehyde (BHD) and 2-(1H-1,2,4-triazole-1- yl)benzaldehyde (THD) were reacted with benzenesulfonohydrazide derived compounds in order to synthesize novel hybrid molecules containing the benzimidazole ring or the 1,2,4-triazole ring which are obtained by previous synthesis reactions and Schiff base group. These synthesized molecules are a total of 20 substances, (SHB1- SHB10) and (SHT1-SHT10). The structure of compound coded as SHB3 was also successfully confirmed by X-Ray analysis. The structures of the synthesized compounds within the scope of the thesis were elucidated using 1H NMR, 13C NMR and HRMS spectroscopic techniques.