Change detection in digital video signals
Sayısal video sinyallerinde değişimin tespiti
- Tez No: 83749
- Danışmanlar: PROF. DR. A. ENİS ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Shot Transition, Projection, Moving Object Detection, HOS, Adap tive Filtering m
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET SAYISAL VİDEO SİNİYALLARINDAKİ DEĞİŞİMİN TESPİTİ Rabi Zaibi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Prof. Dr. A. Enis Çetin Aralık 1999 Modern bilgi sistemlerinde sayısal video analiz teknikleri önemli bir rol oyna maktadır. Video analizdeki önemli aşamalardan biri, sönüşüm ve erime gibi video geçişlerinin tespit edilmesidir. Çeşitli video geçişlerin tespiti için, yatay, düşey ve yatık eksenler üzerindeki izdüşümlere dayalı yeni bir metod sunmak tayız. Küçük hareketli hedeflerin tespiti için de yeni bir metod önermekteyiz. Başta, devinim dengelenme algoritması kullanarak, kameranın hareketini elemekteyiz. Sonra, küçük hareketli hedeflerin tespiti için devinim dengelenmesin den edinmiş resimlere, uyarlamak süzgeçleme, altband ayrıştırma, ve yüksek dereceli istatistiklere dayalı testler uygulamaktayız. Anahtar Kelimeler. Video sahne geçişin tespiti, izdüşümler, Hareketli hedef lerin tespiti, Uyarlamak süzgeçleme, Altband ayrıştırma, Yüksek dereceli is tatistikler. iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CHANGE DETECTION IN DIGITAL VIDEO SIGNALS Rabi Zaibi M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. A. Enis Çetin December 1999 We present a method for scene change detection based on projections onto the vertical, horizontal and diagonal axes. At first, vertical projection of each two consecutive interframe differences are calculated. Then based on the dis tance measure between them, together with proportionality and sign tests, fade in/out, dissolve, wipe and cut can be classified. We also propose a method for small moving object detection in video sequences based on adaptive prediction and higher order statistical tests. We first eliminate camera movement using subpixel accurate motion estimation. Then adaptive prediction is applied on the image obtained from motion compensation and an error image is obtained. Higher order statistical test is then applied on the residual image to detect small moving objects whose size may consist of only a few pixels.